Emre Çakır'ın haberi
Yaklaşan yılbaşı ile birtakım çevrelerce pompalanan Milli Piyango çılgınlığı, insanların hem hayatlarını karartıyor, hem de ruhi çöküntülere sebep oluyor. Arşivler Milli Piyango biletinden büyük ikramiye kazanan kişilerin kararan hayat hikayeleri ile doluyken, Psikiyatrist Dr. Sümer Öztanrıöver, piyangonun, insanların ruh sağlığını bozduğunu söyledi.
Erzurumlu Ahmet Bayram, Milli Piyango talihlisi olduktan sonra eşini boşayıp yeniden evlendi. Tüm parasını tüketen Bayram, ikinci eşinden verdiği gayrimenkulleri istedi. Eşinin tepkisi üzerine Pendik’te kendini astı.
Mehmet Sarıoğlu, 40 yıl önce Milli Piyango talihlisi oldu. Evinin yanması sonucu evsiz kaldı. Feci şekilde donarak öldü.
Ahmet Yalçınkaya, 1995’te Milli Piyango talihlisi oldu. Kazandığı para bitince, ayrıldığı memurluk görevine dönmek içim çaba harcadı.
Yaklaşan yılbaşı ile birtakım çevrelerce pompalanan Milli Piyango çılgınlığı, insanların hem hayatlarını karartıyor, hem de ruhi çöküntülere sebep oluyor. Hiç alınteri dökmeden kolay kazanç peşinde koşan insanlar, sonunda hayallerine kavuşamayınca ruh sağlıklarını kaybedip hayatlarına kıyıyorlar.
Ahmet Yalçınkaya: 1995'te Milli Piyango’dan büyük ikramiye kazandı. Devlet memuru olan Yalçınkaya, ilk olarak işi bıraktı. 9 Eylül 1995'teki çekilişte aldığı yarım bilete 10 milyar lira isabet eden Yalçınkaya, “İşler umduğum gibi gitmedi. Eskiden daha güzel bir hayatım vardı. Edirne Sigorta Hastanesi’nde memur olarak görev yapıyordum. Devlet memurluğuna devam etseydim param olmayacaktı belki ama huzurum olacaktı. Para her şey değildir. İnsanın etrafında ne dost, ne de tutunacak dal kalıyor. Şimdi hiç şans oyunu oynamıyorum. Bilet aldığıma bin pişman oldum. Şans oyunlarından para çıkan insanlara acıyorum” dedi.
EŞLERİNİ BOŞADILAR, EVLERE KAPANDILAR, MEZARLARI AÇILDI
Yeşim Akyol'a 2003'te 2 trilyon TL çıktı. Kavga etmeye başladığı 8 yıllık eşiyle boşandı. Kocası “Para çıkınca beni boşadı” diyerek eşini suçladı. Akyol’un ailesi dağıldı.
Salih Bahtiyar da, 1985 ve 1997'de 2 büyük ikramiye kazandı. Bahtiyar, “Mafya beni bulacak” diye bunalıma girip eve kapandı.
Salih Gümüşçay, 1989'da 5 milyar TL kazandı. 1 yıl sonra öldü. Tek başına yaşarken ölümünün ardından yüzlerce akrabası ortaya çıktı. DNA testi için mezarı açıldı.
Necmi Yıldırım'ın hikayesi ise çok acı. 2004'te 10 trilyon TL'nin dörtte birini kazanan Yıldırım, ikramiye yüzünden kavga çıkaran oğlu tarafından boğazından bıçakla kesilerek yaralandı.
ŞİMDİ TORNACILIK YAPIYOR
İşportacı Hasan Özcan, 1993'te piyangodan büyük ikramiye kazandı. Parayı faize yatırıp evlendi. Uzun tatillere çıktı, eşe dosta cömertçe yardım etti. Para hızla tükendi, son 11 milyarıyla da imarzede oldu. Özcan, şimdi asgari ücretle tornacılık yapıyor.
TALİHLİ, SOKAKTA DONARAK ÖLDÜ
Denizli’nin Sarayköy ilçesine bağlı Tırkaz köyünde 40 yıl önce Milli Piyango biletine büyük ikramiye çıkan Mehmet Sarıoğlu, yaşadığı baraka tipi evde donarak öldü. Çıkan ikramiye ile köyünde bir ev yapan Sarıoğlu, evinin yanması sonucu dışarıda kaldı. Kimsesi olmayan Sarıoğlu’nun Sarayköy Devlet Hastanesi’nde yapılan otopside donarak öldüğü belirlendi.
İLK İŞ OLARAK EŞİNİ BOŞADI
Denizli’nin Çivril ilçesinde marangozluk yaparak geçimini sağlayan Osman Kaplan, çeklerini ödeyemediği için hapse girmiş ve 1999 yılında hapisten çıktıktan 2 gün sonra sayısal lotodan 340 milyar lira kazanmış. İki çocuk babası Kaplan’ın ilk işi, eşinden boşanmak olmuş. Ardından İzmir’de Pınar Şirin adlı şarkıcıyla 20 milyar lira harcayıp Hilton’da nişan yapmış ve 6 ay sonra ayrılmış. O da diğerleri gibi parasını kısa sürede tükettiği için eski halinden daha beter durumda.
BANYODA KENDİNİ ASTI
Piyango talihlisi Ahmet Bayram, iddiaya göre bir gece kulübünde tanıştığı kadınla birlikte yaşamaya başladı. 5 aylık hamile olduğu öne sürülen bu kadından da bir çocuk bekleyen Bayram, eşinden üzerine yaptırdığı gayrimenkulleri satmasını istedi. Bayram, olumsuz yanıt alınca intihar etti.
“Piyango, insanların ruh sağlığını bozuyor”
Durmuş Ali Başkan, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü’nün yılbaşı özel çekilişinde vereceği 30 milyon liralık büyük ikramiyenin kazanılmasının ya da kaybedilmesinin, kişide psikolojik yönden bozukluğa yol açabileceğini bildirdi. Adana Numune Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Psikiyatrist Dr. Sümer Öztanrıöver, yaptığı açıklamada, piyango bileti alırken bazı kişilerin çok büyük beklentilere girerek bütün sorunlarının çözümünü aldıkları bilete bağladıklarını söyledi. “Heyecanlanıyor, hayaller kuruyor ve çekiliş gününü sabırsızlıkla bekliyorlar” diyen Öztanrıöver, “Bilet alan kişiler, yaşadıkları onca kötü günden sonra bu parayı hak ettiklerini düşünüyorlar. Ve o gün geldiğinde büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorlar. Sanki birileri, onun hakkı olan parayı vermemiş gibi hissediyorlar. Öfke, isyan, üzüntü, hatta depresyona girebiliyorlar” dedi.
Vakit