Diyetisyen Özgen Arı, meyan kökünün, ferahlatıcı ve susuzluğu giderici etkisiyle bol miktarda tüketildiğini belirtti.
Kolanın ham maddesi meyan kökünün ve bu bitkiden yapılan çayın göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesici etkisi bulunduğu, ülser ve kabızlığa iyi geldiği, böbrekleri çalıştırdığı için kum ve taş atımını hızlandırdığı bildirildi. Çukurova Üniversitesi diyetisyeni Özgen Arı, meyan kökü çayının, yaz ayının gelmesiyle ferahlatıcı ve susuzluğu giderici etkisiyle bol miktarda tüketildiğini belirtti.
BRONŞİTE, NEZLEYE
Meyan kökünün pek çok rahatsızlığa iyi gelen yararlı bir bitki olduğunu kaydeden Arı, “Özellikle içerisindeki ilaçların ham maddeleri de olan saponin ve gliserizin sayesinde göğüs hastalıklarında göğsü yumuşatıcı balgam söktürücü etki gösteriyor. Ayrıca, bronşit, nezle ve grip gibi solunum yolu hastalıklarında ve boğaz ağrılarında rahatlatıcı olarak tavsiye ediliyor’’ dedi.
Arı, meyanın sindirim sistemine de yararlı olduğunu belirterek, ‘’Mide yanması, gastrit ve ülserin önlenmesinde etkili oluyor. Spazm çözücü etkisi de biliniyor. Ayrıca, böbrekleri çalıştırdığı için böbrek taşlarını ve kumunu düşürücü etkisi olduğu belirtiliyor’’ diye konuştu.
TİRYAKİLİK YAPABİLİR!
Fazla miktarda tüketilmesi halinde tiryakilik yapabileceğini belirten Arı, ‘’Ayrıca, meyan kökünün tansiyon düşürücü etkisi olduğundan tansiyon ve kalp hastaları dikkatli olmalı. Ayrıca, bu bitkinin bazı ilaçlarla etkileşimi var. Örneğin, kanı sulandırdığı için kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçların etkisini artırabiliyor’’ dedi.