Paralel yapının emniyet, yargı, TÜBİTAK'tan sonra KOBİ'ye kredi desteği veren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nda (KOSGEB) da örgütlendiği ortaya çıktı. Dün gündeme bomba gibi düşen KOSGEB'deki görevden almaların bu örgütlenme nedeniyle yapıldığı öğrenildi. Yapının, hak edip etmediğine bakmaksızın kendisiyle bağlantılı şirketlere milyarlarca lirayı bulan teşvik desteği verdiği tespit edildi. Edinelen bilgiye göre paralel çark şöyle işledi: Faizsiz krediden, hibe desteklerine kadar milyonlarca lira kâğıt üzerinde gerçekleştirilen usulsüzlüklerle cemaat şirketlerine aktarıldı. Paralel yapı, özellikle Anadolu'da sanayisi güçlü illere odaklandı ve 2 bine yakın cemaat şirketini adeta süresiz teşvike bağladı. Paralar ilgisiz işletmelere aktarılırken, desteklenen çoğu kuruluşların, KOSGEB'e sahte fatura götürerek hibe desteklerinin katlandığı da gelen bilgiler arasında. Denetimlerde usulsüzlükler tespit edilince görevden almalar başladı.
SAYI 30'A YAKLAŞTI
Yakın zamanda üç genel müdür yardımcısının görevden alındığı KOSGEB'de bu sayı 30'a yaklaştı. Derin örgütle organik ilişkisi tespit edilen üst düzey bürokratlar görevden alındı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın kontrolünde gerçekleşen değişiklikle teftiş kurulu başkanı, beş daire başkanı, 20 müdür ve hukuk müşavirinin yerine başka isimler getirildi. Özellikle Ankara merkezli gerçekleşen görevden almaların önümüzdeki günlerde il yöneticilerine de uzanması bekleniyor.
Özelleştirme ihaleleri 1.6 milyar doları aştı
Özelleştirme uygulamalarından ilk altı ayda 1.6 milyar dolardan fazla gelir elde edildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın verdiği bilgilere göre bu yıl satış ve devir işlemi tamamlanan en yüksek özelleştirme 702 milyon dolarla Galataport ihalesi oldu. İhalesi tamamlanan ve onay aşamasında olan 15 kuruluşun toplam satış tutarı Kemerköy, Yeniköy ve Yatağan termik santralleriyle birlikte 5.3 milyar doları buldu.
Borsa 80 bini geçti
Merkez Bankası'nın perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında faizi indireceği beklentisi ve Hazine'nin borçlanma ihalesinde beklentinin altında kalan faiz, borsayı bir ay aradan sonra 80 binin üstüne taşıdı. BIST-100 Endeksi günü yüzde 1.58'lik yükselişle 80 bin 621 puandan kapatırken, bankacılık endeksindeki artış yüzde 3 oldu. Hazine'nin dün düzenlediği 5 yıllık sabit kuponlu tahvil ihalesinde bileşik faiz yüzde 8.62 ile 8.68 olan beklentilerin altında oluştu