Iğdır Üniversitesi'nin Yalova Üniversitesi ve Iğdır Valiliği ile hazırladığı projede, il ve çevresinde özellikle kız çocuklarının okullaşma oranının yükselmesi amaçlanıyor.
Mithat Paşa Kebap Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Amir Çiçek, Kız Çocuklarının Okullaştırılması Hibe Programı kapsamında, Iğdır Üniversitesi tarafından yürütülen projenin 12 ay süreceğini vurguladı. Vali Çiçek, projenin toplam bütçesinin 103 bin 680 euro, bu miktarın yüzde 90’ı olan 93 bin 312 bin eurosunun AB hibesi olduğunu dile getirdi.
Proje kapsamında hedef gruptaki 500 kişiye eğitim verileceğini belirten Çiçek, Iğdır genelinde kızlarını okula göndermeyen 100 aile tespit edilerek, kız çocuklarının okula gitmesinin sağlanacağını ifade etti.
Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, proje ile Türkiye'nin AB adaylık sürecinde okullaşma oranının ve eğitim imkanları ile yerel düzeyde kız çocuklarının eğitimi konusunda bilinç düzeyinin artırılmasının amaçlandığını söyledi.
Projeyle ayrıca il genelinde eğitim seviyesinin yükseltilmesini ve okullaşmada cinsiyet eşitliğine dayalı eşit fırsatların geliştirilmesinin de hedeflendiğini belirten Yılmaz, "Bu proje ile Iğdır ve Yalova üniversiteleri sosyal yaraya çözüm üreterek, çözümün bizzat bir parçası olarak katkı koyacaklar. Proje içeriğindeki faaliyetlerimize başladık. Bir yıl içerisinde, kız çocuklarını okula göndermeyen 100 ailenin ziyaret edilmesi hedefimiz çok kısa bir sürede tamamlanacak.” şeklinde konuştu.
Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Türk kültüründe kadının yerinin çok farklı olduğunu ifade ederek, “Ailenin en önemli bireyi annedir. Iğdır ilimizde yapılan bu proje ile kadınların ve okula gidemeyen kız çocuklarının okula gitmesi sağlanarak, okumayan kız çocukları eğitime kazandırılacak. Amacımız bu proje ile kalıcı olmak. Ailenin en önemli bireyi olan kadının eğitimine verilen değer ile ailede bir çok taşın yerine oturacağı kanısındayım.” ifadelerini kullandı.
Basın toplantısının ardından katkıları olan kişilere plaket verildi