KISALAN BACAĞI UZADI

Doç. Dr. Metin Küçükkaya'nın bulduğu, dünyada "kablo yöntemi" olarak bilinen teknik, 13 yaşındaki futbolcu Yakup'un bacağını kesilmekten kurtardı.

Denizlispor'un alt takımında futbol oynayan 13 yaşındaki Yakup Çelik'in hayatı, 23 Eylül 2008'de geçirdiği trafik kazasıyla alt üst oldu. Geleceğin yıldız futbolcusu gözüyle bakılan Yakup'a, okuduğu okulun müdürünün kullandığı otomobil çarptı. Sol bacağı büyük hasar gören Yakup Çelik tam 11 kez ameliyat edildi. Doku nakilleri yapıldı. Ama kemikler bir türlü kaynamadı. Genç futbolcu ameliyatlar yüzünden hastaneden çıkamazken, başka imkânların araştırılması için kampanyalar başlatıldı. Denizli'deki takım arkadaşları, Yakup Çelik için kapı kapı dolaşıp yardım aradı. Kapılardan biri onlar için umut oldu. Daha önce Şişli Etfal Hastanesi'nde boy uzatma ameliyatı olan bir kişi, "Yardım toplamanıza gerek yok, İstanbul'a gidin. Orada soruna çare bulabilirler, benzer sorunları ben de yaşadım" dedi.

KISALAN BACAĞI DA UZADI

Bunun üzerine Yakup Çelik, Denizli'den İstanbul'daki Şişli Etfal Hastanesi'ne sevk edildi. Ancak tek sorunu ameliyatlar nedeniyle kısalan bacağı değildi. Aldığı büyük hasarın etkisi ile artık kemikleri kaynamıyordu. Sonunda doktorlar özel bir yöntem kullanılmasına karar verdi. Şişli Etfal Hastanesi Klinik Şef Yardımcısı Doç. Dr. Metin Küçükkaya'nın geçtiğimiz ağustos ayında Journal of Orthopaedic Trauma Dergisi'nde yayımlanan ve kendi adını taşıyan yöntemi Çelik'e uygulandı. "Kablo yöntemi" de denilen bu teknik, Çelik'in iki yıldır kaynamayan kemiklerinin tekrar kaynamasını sağladı. Bu sırada Yakup Çelik'in ameliyatlar sırasında kısalan bacağı da milim milim uzadı.

'KESECEĞİZ DERKEN DUYDUM'

Hastane odasında yatan genç futbolcuya moral desteği de geldi. Denizlispor-Galatasaray maçından sonra iki takımın futbolcuları imzalı formalarını ona gönderdi. Yakup Çelik, Lincoln'ü çok sevdiği için özellikle onun formasını istedi. Şimdi hastane odasında taburcu olacağı günü beklerken, bir gün Denizlispor, bir gün Galatasaray formasını giyiyor. Yakup Çelik, "Bacağımı keseceklerini duymamam için doktorlar kendi aralarında kısık sesle konuşuyordu. Ama ben duyuyordum. Şimdi iyileştim. Artık futbol oynamam zor, bunu biliyorum. İyileşene kadar maç seyredemiyordum. Şimdi bacağım kurtuldu ya seyretmeye başladım" diyor.

Yöntemini dünyaya tanıttı

Doç. Dr. Metin Küçükkaya: Şişli Etfal Hastanesi'nde geliştirdiğimiz kablo yöntemini Yakup Çelik'ten önce 14 hastaya daha uyguladık, hepsinin sonuçları başarılı oldu. Sonucu bacak kaybına kadar gidebilecek durumlarda işe yarıyor. Travma nedeniyle kısalan bacak da uzayabiliyor.

SABAH

Gündem Haberleri