Yağmacıların yeni hedefiyse ülkedeki Ruslar. Olaylarda beş kişi yaşamını yitirdi. Medvedev, orduya "Ruslar'ı koruma" görevi verdi.
Otunbayeva, düzeni bozanlara karşı silah kullanılması talimatı verdi
Kırgızistan geçici Hükümeti Başkanı Roza Otunbayeva'nın, ülkedeki boşluktan faydalanarak talancılık yapan ve yetkililere isyan edenlere karşı silah kullanılması talimatı verdiği belirtildi. Dün Ahıskalıların yoğunlukta yaşandığı Bişkek yakınlarındaki Mayevka Köyü'nde meydana gelen olaylarda 5 kişi ölmüş, 30 kişi yaralanmıştı.Köy sakinlerinin evlerini ateşe veren bir grup, polis ile çatışmıştı.
Kazakistan medyasında çıkan haberlere göre, Roza Otunbayeva, ülkede kamu düzeni ve vatandaşların güvenliğini sağlamak için güvenlik güçlerine bu yetkiyi verdiğini açıkladı. Otunbayeva, Kırgızistan yasalarına göre, vatandaşların can, mal ve özel mülkiyetlerine ve aynı zamanda sivil ve askeri hedeflere yapılan saldırılarda polisin öldürmek için ateş edeceğini söyledi.
Otunbayeva, halka sakin olmaları ve provakasyonlara gelmemeleri konusunda uyardı. Kırgızistan'da yaşayan etnik gruplar arasındaki barışın önemine değinen Otunbayeva, halkı duyarlı olmaya çağırdı.
Önceki gün Mayevka Köyü'de meydana gelen olaylarda 40 yaşındaki Kazak vatandaşı başından aldığı ağır darbeler sonucu hayatını kaybetmişti. Rusya'nın Bişkek Büyükelçiliği, olaylarda yaralananlar arasında Rusların da olduğunu açıkladı.
Ahıska Türkleri ve Kazakların yoğun yaşadığı Mayevka Köyü'nde meydana gelen olaylarda 5 kişi hayatını kaybetti, 30 kişi yaralandı.
Kırgızistan’da ayaklanmanın ardından eski Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakıyev ülkeyi terk etmiş, Rıza Otunbayeva başkanlığında yeni hükümet kurulmuştu. Hükümetin dokunulmazlığını kaldırmakla tehdit ettiği Bakıyev Kazakistan’a kaçmıştı. Bakıyev, Pazartesi günü Kazakistan’dan ayrıldı, ancak nereye gittiği bilinmiyor. Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko, Bakıyev’i Belarus’a davet etmişti, ancak Minsk’teki yetkililerden henüz Bakıyev’in ülkede olup olmadığına dair bir açıklama gelmedi.
Yeni hükümet, Bakıyev’in ülkeye dönmesi halinde tutuklanacağını söyledi. Hükümet üyesi Edil Baysalov, Bakıyev’in ülkeye “ancak bir tutuklu olarak” dönebileceğini söyledi. Hükümet, 7 Nisan’daki protesto yürüyüşünde ölen 83 kişinin ölümünden Bakıyev’i sorumlu tutuyor.
Ancak ülkede bir türlü sûkunet sağlanamıyor. Haftasonu yaşanan yeni bir şiddet dalgasında bazı kişiler, ülkedeki Ruslar’ın mallarını yağmalamaya başladı. Pazartesi sabahından itibaren başkent Bişkek’in kıyı semtlerinde ve kente yakın bazı köylerde, özellikle de Mayevka köyünde Ruslar’a ve bu arada bazı Türkler’e karşı yağma hareketleri yaşandı. Köydeki Türkler, 1944’te Gürcistan’dan buraya gelmişler. Yağmacılar, ülkede Rusça konuşan nüfusun yaşadığı bölgelere yağma seferleri düzenliyor.
Saldırılarda elleri sopalı saldırganların Ruslar’ın evlerine zorla girerek bu kişileri “ülkeyi terk etmeleri” konusunda uyardıkları aktarılıyor. Bazı kaynaklar ise saldırganların Rus karşıtı olmadıklarını, sadece yağmada bulunduklarını iddia ediyorlar. Pazartesi günkü yağmacılar polis tarafından dağıtıldıktan sonra daha kalabalık bir şekilde Ruslar’ın yaşadığı bölgelere dönünce yaşanan olaylarda toplam beş kişinin öldüğü bildirildi.
Polis karışmak istemiyor
Yaklaşık 2 bin kişilik yağmacı grup yol üzerinde polis araçları dahil tüm araçları yakarak ilerliyor. Polis ise yağmacılara karışmak istemiyor. Zira İçişleri Bakanı Bolotbek Şerniyazova’nın verdiği bilgiye göre iktidarın değişmesiyle sonuçlanan olaylarda yaralanan yaklaşık 1500 kişiden 766’sı polis memuruydu. Yeni hükümet, bu memurlara yaklaşık 1200’er dolar ödedi. Ancak bazı yerleşimlerde yüzlerce polis, güven duymadıkları yeni hükümete karşı protesto eylemleri düzenliyor.
Ülkede korkulanlardan birisi, yağma hareketlerinde silah kullanılmaya başlanması. Ayaklanma sırasında orduya ait 102 tüfeğin ortadan kaybolduğu söyleniyor, ancak henüz hiçbir yerde patlayıcı silahlar kullanılmış değil.
Rıza Otunbayeva, Mayevka köyünde düzenin sağlandığını, yağmacılardan 130’unun yakalandığını duyurdu. Köyde 600’e yakın polisin bulunduğu belirtiliyor.
Toprağa el koyuyorlar
Ancak yağma hareketleri, Pazartesi günü Mayevka köyünde yaşananlarla sınırlı kalmadı. Kabar Haber Ajansı’nın haberine göre, bu köyden çıkartılan yağmacılar, buradan tekrar Bişkek’e dönerek, kentin valisi İsa Omurkulov’u, el koydukları toprakların onlara verildiğini onaylayan bir belgeyi imzalamaya zorladılar.
“Kırgızistan’a asker gönderelim”
1991 yılında eski sosyalist ülkelerdeki kapitalist dönüşümü sağlamak üzere kurulan Avrupa Yeniden Yapılandırma ve Geliştirme Bankası, Salı günü Kırgızistan’a “düzeni sağlamak için” bir uluslararası görev gücünün gönderilmesi çağrısı yaptı. Yeni hükümetin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Banka, “Yeni geçici hükümet umut verici açıklamalarda bulundu ve demokrasi ve anayasal reforma olan bağlılığını dile getirdi” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ise Kırgızistan’daki yeni yönetimle ancak bir seçim olması durumunda işbirliği yapacaklarını açıkladı. Medvedev, “Gerçek şu ki, yeni bir devlet kurulmak zorunda. Şu an bir devlet bulunmuyor” dedi. Medvedev, Salı günü Rus ordusuna "Kırgızistan'daki Ruslar'ı koruma" görevi verdi. Kremlin'den bir sözcü, "Başkan Medvedev Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov'a Kırgızistan'daki Rus vatandaşlarının güvenliğini sağlama görevi verdi" dedi.
Öte yandan yeni hükümetin başbakan yardımcısı Almazbek Atambayev, ülkelerinin geleceğini Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın Gümrük Birliği’ne girmekte gördüklerini söyledi. Bu üç ülke, söz konusu gümrük birliğini bu senenin başında kurmuştu. Ajanslar