Suriye'nin bazı bölgelerinde Beşar Esad güçlerinin yönetimi PKK güdümündeki PYD'ye devretmesinin yankıları sürerken, Türkiye'de silahlı faaliyet gösterirken çatışmalarda yaralı veya sağ yakalanan PKK'lıların yargılamaları da Suriye'deki iç savaş nedeniyle durma noktasına geldi. Yabancı uyruklu oldukları için Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemine (UYAP) sadece kendi ifadelerinde verdikleri isim veya kod adlarla kayıt edilen Suriye uyruklu sanıkların gerçek ad, soyadı, ana, baba adı, doğum yeri ve tarihleri ile açık adres içeren kimlik bilgilerinin tespiti için Adalet Bakanlığı'na yazılan yazılara yaklaşık 4 aydır yanıt verilmiyor.
KAYITLAR GELMEDİ
Türkiye son olarak, halen Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemeleri'nde yargılaması süren Suriye uyruklu PKK'lılar Cihad Bekir, Ahmet Celil İsmail, Ferhat Mahmud Musa, Ahmed Mamo, Yakup Emin, Rahman Samir ve Muhammed Ali Mustafa'nın açık kimlik bilgilerini içeren nüfus kayıt örneklerinin onaylı birer suretinin Şam Büyükelçiliği aracılığıyla mahkemeye gönderilmesini talep etmişti. Ancak Suriye'de başlayan ayaklanma sonrası oluşan istikrarsız ortam, Türkiye- Suriye ilişkilerinde yaşanan gerilim ve büyükelçiliğin de kapatılması nedenleriyle taleplere hiçbir yanıt gelmedi. Kayıtlar gelmediği için, hepsinin de kanlı eylemleri delillerle ortaya konmasına ve haklarındaki hükümler belirlenmiş olsa da sanıklar hakkında karar verilemiyor. Yetkililer, yabancı uyruklu sanıkların gerçek kimlik bilgilerinin kendi beyanlarıyla kabul edilemeyeceği, edilse bile bunun Yargıtay'da 'eksik soruşturma' gerekçesiyle bozma nedeni olacağı için davalarının karara bağlanamadığını belirtti.
SERBEST KALABİLİRLER
Suriyeli teröristlerin durumuyla ilgili olarak ceza hukukçusu Tahir Elçi şöyle konuştu: 'Yabancı kişilerin ülke birliği ve bütünlüğü aleyhine ülkemizde işlediği suçlardan dolayı yargılamaları sırasında açık kimlik bilgileri yoksa yargılama fiziki ve biyolojik kimlik dediğimiz yöntemle yürür. Yargılama olur ancak hüküm verilemez. Mahkeme suçun niteliği göz önünde bulundurulursa tutuklu kaldığı süreye göre de hâkim tahliye edebilir. Ayrıca 10 yıl içinde hakkında karar verilemezse bu kişiler serbest kalabilir. '
O TERÖRİSTLER VE EYLEMLERİ
Ahmed Mamo: 3 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapisle yargılanıyor. 16 Aralık 2010'da Mardin Dargeçit'te uzman çavuş Kenan Erdem'i başından tek kurşunla, 12 Eylül 2010'da Siirt Eruh'ta er Fevzi Tekir'i uzaktan kumandalı bombayla şehit etmekle suçlanıyor.
Cihad Bekir: Suriye ordusunda 30 ay askerlik yaptıktan sonra PKK'ya katıldı, Bingöl'de Emniyet Müdürlüğü binasına saldırı hazırlığı içindeyken yakalandı. Bingöl'ün Elmadüzü köyünde AK Parti üyesi bir köylüyü kaçırmakla suçlanıyor. 130 bin TL fidye karşılığı serbest bırakılmış.
Rahman Samir: Suriyeli teröristlerle ilgili hazırlanan iddianamede, Samir 30 Nisan 2010'da Tunceli'nin Sarıyayla ilçesindeki jandarma Karakolu'na düzenlenen saldırıda bizzat yer aldığı belirtiliyor. Karakol saldırısında 5 asker şehit olurken 7 asker ise yaralanmıştı.
Muhammed Ali Mustafa: Siirt ile Tunceli arasında bulunan PKK guruplar arasındaki silah aktarımını yapmakla suçlanıyor.
Ferhat Mahmud Musa: Nisan 2010'da, Şırnak'ta yüzbaşı Levent Çetinkaya'yı şehit etmek ve çok sayıda silahlı eylemden yargılanıyor.