İlk sayısı 1967 yılının mart ayında çıkmış olan mecmua üç ayda bir yayınlanmış. Derginin sahibi güzel hizmetleri ile tanınan merhum Akif Babalı’nın babası İhsan Babalı. İlk sayılarda sadece sahibi olarak gördüğümüz Babalı, daha sonra Yazı İşleri Müdürlüğünü de üstlenmiş.
Kimler yazmış bu dergide, kimler gelmiş kimler geçmiş?
Bir kısmı hala aramızda olan bir kısmı ise artık aramızda olmayan güzide isimlere rastlıyoruz dergide. Mahir İz, Sezai Karakoç, Salih Tuğ, Ali Ulvi Kurucu, Selçuk Eraydın, Dr. Esad Coşan, Muhammed Hamidullah, Y. Ziya Kavakçı, Sebahattin Zaim yazılarını gördüğümüz isimlerden bazıları. Seyyid Kutub ve Mevdudi’den de çeviriler yapılmış.
Mahir İz | Sezai Karakoç |
Dr. Esad Coşan |
Muhammed Hamidullah |
“Hoca ve talebesinin buluştuğu ilim dergahı”
İslam Düşüncesi, “hususiyetleriyle” Türkiye’de bu sahada “bir ilk” olma özelliğine sahip, “okumak ve okuduğundan dünya ve ahiret için faideli ve lüzumlu yeni bir şeyler öğrenmek isteyenler için” çıkarılmış. Gazete ve kitap arasında ama daha çok kitaba yakın olan diye tanımlanan bu mecmua; düşündürücü, öğretici ve yetiştirici tarzda bir mesaiyi üstlenmiş. Her sayıda yeni çıkan ez az iki mühim kitabın tahlil ve tenkidi, ayrıca üç ay içinde çıkan kitapların tanıtılması, bir İslam mütefekkirinin hayatı ve İslam aleminden, dünyadan ilgi çekici haber, resim ve mülakatların bulunduğu bir mecmua hedeflenmiş. Dergi daha sonraki yıllarda toplanıp ciltler haline getirilmiş. Benim elime birinci cildi geçti. Sekiz sayı var ilk ciltte. İnternette dergi adına herhangi bir bilgiye rastlanmıyor. Edebiyat ve düşünce dünyasından nelerin geçip gittiğine dair merakı olanlar için incelenmeye değer bir kaynak.
dunyabizim.com'dan alıntıdır...