Kim Bu AYM'nin Yeni Üyesi?

Cumhurbaşkanı Gül tarafından, Anayasa Mahkemesi'ne atanan ve yaş haddine kadar 21 yıl üyelik yapacak olan Prof. Yıldırım, ilk kez konuştu

Cumhurbaşkanı Gül tarafından, Anayasa Mahkemesi'ne atanan ve yaş haddine kadar 21 yıl üyelik yapacak olan Prof. Yıldırım, ilk kez konuştu: "Özgürlükçüyüm. Türbana özgürlük bildirisine imza attım. AKP’yi eleştirdim."

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından, YÖK’ün seçtiği üç aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanan ve 2031 yılına kadar görevde kalacak olan 44 yaşındaki Prof. Dr. Engin Yıldırım, “Türbana özgürlük bildirisi”ne imza atmasından ABD’de Utah Üniversitesi’nce yayınlanan “Yeni Türkiye, Demokrasi ve AK Parti” adlı kitaptaki “Emek Karşısında AK Parti” başlıklı makalesine, Başkan Haşim Kılıç gibi “İktisatçı” olmasına kadar tartışmalı konulardaki soruları yanıtladı:

SADECE TOKALAŞTIK:

Başvurum yoktu. YÖK üç aday arasında benimde ismimi belirlemiş. Sayın Cumhurbaşkanı da takdir etti. İsmim nasıl gündeme geldi bilmiyorum. Sayın YÖK Başkanı ile resmi ilişki dışında tanışmıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ile de Sakarya Üniversitesi‘ne gelişinde bir kez tokalaştık.

HUKUK ŞART DEĞİL:

Bir hukuk nosyonum yok. Anayasa Mahkemesi üyeliği için böyle bir zorunluluk yok. Toplumsal yapılarla ilgili bir arka planımız var. Hukuk da toplumsal yapının bir parçası. İlla bir hukuk bilgisi şart değil. Toplumsal bilim formasyonu da belki pek çok tartışmalı konuda aydınlatıcı olacak. Benim doktoram sosyoloji. Onun getirdiği bir arka planım var.

ELEŞTİRDİM:

Kitaplarım, görüşlerim her şey ortada. Yazdıklarım okunursa her şey görünür. Evet. AK Parti ile ilgili kitapta makalem var. Türkçesi de çıktı. Orada gördüğünüz gibi fikirlerim gayet açık ve net. Uzmanlık alanım işçi-işveren ilişkileri. AK Parti’yle ilgili bilimsel bir kitapta bir yazı yazdık. Bunda bir anormallik yok herhalde. Siyasetle ilgim bilimsel anlamda.

TÜRBANA ÖZGÜRLÜK:

Evet, ‘Türbana özgürlük bildirisi’ne imza attım. Yani özgürlükçü bir insanız. İnsanların kendi özgür iradeleriyle yaşamlarıyla ilgili yaptıkları tercihler onların hak ve özgürlüklerden mahrum bırakılması sonucunu doğurmamalı. Tekrar ediyorum, insanların özgür iradeleriyle yaşamları hakkında yaptıkları tercihlerden dolayı hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakamayız. Bırakılmamalı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ:

Bu konuda bir görüş beyan etmeyeyim. Medyada yazılıp çizilenler ötesinde fazla da bir bilgim yok.

AK Parti’yi eleştirdi

Prof. Yıldırım’ın makalesi Utah Üniversitesi’nce yayınlanan “Emergence of a New Turkey: Democracy and the AK Parti” adlı kitapta yer alıyor. “Yeni Türkiye, Demokrasi ve AK Parti” adıyla Türkiye’de de yayınlanan kitaptaki “Emek karşısında AK Parti” başlıklı makalesinde Yıldırım AK Parti’nin muhalefet dönemindeki demeçlerinden ve parti programından farklı olarak, iktidar sürecinde politikasının emekçi sınıfın aleyhine, işverenlerin lehine bir görüntü sergilediğini belirtiyor. Yıldırım, ANAP’ın gerilemesinin ardında 80’lerin sonunda ve 90’ların başında görülen grevler ve işçi gösterileri olduğuna dikkat çekiyor. HT

Gündem Haberleri