CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yurt gezileri kapsamında bugün Ardahan'daydı. Kılıçdaroğlu parti otobüsünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
''Referandum sonucunda evet mi, hayır mı çıkar'' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, elindeki son raporu açıkladı;
Bu konuda elinde ölçecek bir olanağın bulunmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, yurdu gezdiklerini ve gözlemlemler yaptıklarını belirterek, "evet ve hayır oylarının başa baş gittiği'' ama belli bir süreç içerisinde ''taşlar yerine oturdukça hayırın ağırlık kazanacağına'' inandığını söyledi.
Kılıçdaroğlu, ''Yurttaşın şikayeti arttıkça, sorunlar derinleştikçe, özellikle esnaf ve çiftçi, sanayici borç yükü altında kaldıkça kendi sorunlarını çözmek değil de sadece ve sadece AKP hükümetinin kendi sorununu çözmeye yönelik bir Anayasa değişikliğiyle yurttaşın meşgul edilmesini sindiremiyoruz. Yurttaşın konusu farklı, AKP'nin konusu farklı. Bu çifte standardı her geçen gün biraz daha görüyoruz. Yurttaşın AKP'ye olan kızgınlığı hayır oylarının güçlenmesine yol açacaktır'' dedi.
TOPLUMDA AYRIŞMA YAŞANDI
Kılıçdaroğlu, bir başka soruyu yanıtlarken de CHP'li belediyelere iktidar tarafından üvey evlat muamelesi yapıldığını ileri sürdü. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
''Başbakanlık yönetimi, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bütün belediyelere eşit mesafede olması lazım. Şavşat'ta gördünüz, heyelan olmuş, bir doğa afeti yaşanmış, can kaybı var, aradan aylar geçmiş hiçbir şey yapılmıyor. Ben merak ediyorum bu bir AKP'li belediye olsa ne olurdu? Hemen bakanlar gelirdi, yetkililer gelirdi, paralar aktarılırdı, niye yapılmıyor? Kaynak aktarımında, kullanımında, sorunlarla ilgilenmede ayrımcılık yapılıyor. Ayrımcılık da bölücülüktür.
Anayasa değişikliğinin referanduma getirilmesi yüzde 50-50 gibi evet-hayırların böyle bir çizgi halinde bulunması bile aslında toplumun ayrışmasının bir başka örneğidir. Bu anayasa yüzde 51'le evet çıksa toplumun yüzde 49'u 'benim anayasam değildir' diyecek. Oysa anayasaların bir uzlaşmayla çıkması lazım. Niye AKP uzlaşmaktan kaçındı?
Kendilerine söyledik 3 maddeyi çıkarın gelin biz bu anayasayı parlamentodan geçirelim bir sorun kalmasın. Kabul edilmedi. İzlediği politikalarla toplumda bölücülüğün tohumlarını atıyorlar. Bunun tipik örneklerinden birisi de açılım politikasıdır. AKP'nin açılım politikası için düğmeye bastığı tarihten bu yana toplumda ciddi bir ayrışma yaşandı. Bu ayrışmanın sebebi herhalde muhalefet değildir. Sayın Başbakan muhalefet olarak gösteriyor. Sanki biz iktidardaymışız gibi... Ama gerçeği yurttaşlarım görüyor.''