Akşam gazetesi yazarı Ali Tezel, KEY beklentisi içinde olan emeklilerin merak ettiklerini yazdı.
Emekliler veya yakınları korkmayın 1987-1995 arasını emekli olarak geçirenler de KEY parası alabilir
Sizlerden binlerce KEY sorusu geliyor ama hepsini tek tek cevaplamamız imkansız. O nedenle sorularınızı gruplayarak cevaplamaya çalıştık. En çok da emeklilerden soru geliyor. Kimisi 'bize de var mı?' diyor, kimisi 'adım listede çıktı. Parayı alsam suç olur mu?' diyor.
1987-1995 arasını emekli olarak geçirenlere de KEY var
SORU 1:Ali Bey, rahmetli dedem 1979 yılında devletten emekli olan bir işçi emeklisidir ve yakın zamanda vefat etmiştir. KEY hesapları için açılan sitede TC kimlik numaralarıyla kontrol yaparken tesadüfen rahmetli dedem adına KEY hesabı olduğunu gördüm. Hem de tavan seviyesinde 1400 YTL. Aynı şekilde dedemle beraber emekli olan ve hayatta olan kardeşinin de hesabında aynı şekilde aynı miktar para görünüyor. Sizden bu paranın dedemin emekli maaşından mı yoksa başka bir türlü yatırılan para mı olduğu hakkında bilgi istiyorum. Ayrıca bu para üzerinde bir hak iddia edebilir miyiz?
İsmi mahfuz-Elazığ
CEVAP: Sayın okurum, 1986 yılında kanunlaşan ve 1987 yılı ocak ayında başlayan 3320 sayılı Memurlar Ve İşçiler İle Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkında Kanununun 1'inci maddesine göre;
Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa göre almakta bulunan Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine,
Kanunla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kuruluşlarda çalışanlara,
T.C. Emekli Sandığı'ndan emekli, adi malullük ve vazife malullüğü aylığı almakta olanların kendilerine,
10 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde çalışan işçilere,
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile aynı Kanun'un Geçici 20'nci maddesine tabi ve 991 sayılı Kanun ile Sosyal Sigortalar Kurumu'na devredilen sandıklar mevzuatına göre yaşlılık veya malullük aylığı bağlanmış bulunanlara, konut edindirme yardımı yapılmıştır.
Gördüğünüz üzere ister SSK'dan, ister Emekli Sandıkları'ndan emekli olanların adlarına da Emlak Bankası'na KEY ödemesi yapılmıştır.
Kanun'un 4'üncü maddesine göre SSK kendisinden emekli olanların KEY ödentilerini Türkiye Emlak Kredi Bankası'nda Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı adına açılacak İşçiler ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabına yatırmıştır.
Yakın zamanda vefat eden dedeniz için veraset (ölüm) ilamında adı geçenler mirasçı sıfatıyla bankaya gidip gönül rahatlığıyla KEY paralarınızı alabilirsiniz. Dedenizin kardeşi de sağ olarak gidip gönül rahatlığıyla KEY parasını alsın. Hatta etrafınızdaki emeklilere de duyurun. Onlar da listelere baksınlar, isimlerinin karşısında paraları vardır.
SORU 2:İtiraz mercii konusu...
AdIma yapılan KEY ödemeleri listesini dosyamdan çıkardım. Bu belgeleri ek yaparak, KEY ödemeleri ile ilgili itiraz dilekçesi mercii olarak, (Tasfiye Hâlinde Türkiye Emlak Bankası A.Ş. Konut Edindirme Yardımı Bölüm Müdürlüğü Atatürk Bulvarı No:62 Kat:5 06440 Yenişehir/ANKARA) adresini başvuru yapabilir miyim?
Murat Raşit Demir
CEVAP: Sayın okurum, 5564 sayılı Kanun gereğince itiraz mercileri kamu çalışanları (memurlar-askerler-öğretim üyeleri) için çalıştıkları kamu kurumları, SSK'lılar için ise eski adıyla SSK yeni adıyla SGK'dır. Şayet, 1987-1995 yıllarında kamu görevlisi olarak çalışmışsanız o yıllarda çalıştığını her bir kamu kurumuna ayrı ayrı dilekçe göndereceksiniz, SSK'lı çalışmışsanız SGK (SSK) Müdürlüklerine itiraz dilekçesi vereceksiniz. Unutmayın itiraz için son gün 27 Ekim 2008 günüdür ve elinizde belge olmasa bile itirazınızın reddi halinde mahkemelerde hakkınızı arayabilmeniz için mutlaka itiraz edin. İtiraz mahkemeye gitmenin ilk şartıdır. İtirazınızı kabul eden kurumlar (SGK) eksik KEY'lerinizi sizin yukarda verdiğiniz adrese bildirecekler.
SORU 3:Vatandaşlık numarası olmayanlar
Lİstede adım var T.C. Emekli Sandığı sicil numaram da var ve adıma göre alacağım parada bir kuruş bile eksik yok ama Ziraat Bankası vatandaşlık numaram olmadığı için paramı vermiyor. Ben ne yapacağım, nereye müracaat edeceğim?
Sabahattin Gökçe-Ödemiş
CEVAP: Adı-soyadı veya sosyal güvenlik numarası ile KEY parası olan ama T.C. kimlik numarası listelerde olmadığı için Ziraat Bankası'ndan para alamayanlar da dilekçe yazıp itiraz edip listelere itiraz edecekler. Siz de 1987-1995 arasında çalıştığınız kamu kurumlarına dilekçe yazıp, T.C. vatandaşlık numaranızı listeye ilave ettirmelerini talep edeceksiniz, onlar da 2 ay içinde tasfiye halindeki Emlak Bankası'na durumu bildirerek vatandaşlık numaranızı listeye ekletecekler, siz de paranızı bankadan alacaksınız.
SORU 4:Evli çalışanlardan erkeğe veriliyor
1985 yılında Akbank'ta işe başladım. 1987 haziran ayında aynı işyerinden birisi ile evlendim. 1990 temmuz ayında Akbank'tan ayrılarak başka bankada işe başladım. (O zaman Tütünbank'tı en son ING bank oldu) 2003 yılında emekli oldum. Adıma KEY ödemesi bulunmuyor. Acaba hata mı var yoksa ben çalışırken adıma hiç KEY yatırılmadı mı? Eşimde eksik ödeme var. 180 YTL görünüyor. Bende hiç yok.
Hülya Vural
CEVAP: 3320 sayılı Kanun gereğince, eşlerden her ikisi de yardıma müstehak iseler bu yardım aile reisine yapılır. Ancak yardıma müstehak eşlerden her ikisine yardım yapılıp yapılmamasına karar vermeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Eşlerden her ikisine yardım yapılması halinde, bu yardım bir konut için kullanılır. Yani, 01.01.1987-31.12.1995 arasında evli olup da her ikisi de çalışan veya emekli ise sadece erkeğe KEY ödendi. Ancak sizin için 1987 Ocak ayından 1987 Mayıs ayına kadar bekar olduğunuz dönem için KEY parası olmalıydı. Bu nedenle SGK'ya itiraz edin. Eşinizin ise bütün çalışma dönemi için KEY parası olmalıydı O'da SGK'ya itiraz etsin.