Kemal Kılıçdaroğlu'nun kader günü

CHP’de çifte kurultay mücadelesi doruğa çıktı. Yarınki kurultaya 800’den az delege katılırsa Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanlığı tartışmalı hale gelecek.

CHP'nin ilk günkü kurultayında ‘salt çoğunluk’ mücadelesi yaşanacak. Genel Merkez, en az 850 delege desteği bekliyor. 800'ün altında katılım Kılıçdaroğlu'nu tartışmaya açacak. Düşük destek ise istifalara gebe. Kılıçdaroğlu'nun elinde iki koz var: Yerel seçimler ve seçimli olağan kurultayda yenilenecek Parti Meclisi
 
Çifte kurultay sürecindeki CHP’de, Genel Merkez yarın tüzük sınavı verecek. Ankara Arena Spor Salonu’nda gerçekleşecek ilk gün kurultayında Genel Merkez ve muhalifler, tüzükte kurultayın toplanabilmesi için öngörülen ‘salt çoğunluk’ şartı için mücadele edecek. Genel Merkez, en az 850 delege desteği beklentisi içinde. İlk gün kurultayına katılımda, salt çoğunluk şartı sağlansa da 800’ün altında delege desteği Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığını tartışmaya açacak. Salt çoğunluk şartının (kayıtlı delegenin yarıdan bir fazlası) "hemen üzerinde" düşük katılım durumunda, Kılıçdaroğlu’nun istifa mekanizmasını işletebileceği belirtiliyor. Muhalefetin ilk planı, salt çoğunluk şartının sağlanamaması ile kurultayın gerçekleşmemesi.
 
HAZIRUN NÖBETİ
 
Delegelerin imzası için salon girişlerine 10 masa kurulacağı, muhalefetin de buradan imzaları kontrol edeceği belirtiliyor. Delege imza verirken ve kontrol sırasında Genel Merkez ve muhalif yanlılarının bir arada olması nedeniyle sıkıntı yaşanabileceğine işaret edilirken, iki tarafın yöneticileri de delegelere “sakin olunması” yönünde telkinde bulunuyor. Hazırun cetveline itiraz olması durumunda muhalifler, Divan Başkanlığı’na itiraz dilekçesi verecek. İtiraz kayda geçildikten sonra kurultay sonrası yargıya başvurulacak.
 
KURULTAY MESAİSİ
 
Kılıçdaroğlu’nun delegeyi etkilemeye yönelik elindeki iki önemli koz, “yerel seçimler ve seçimli olağan kurultayda yenilenecek Parti Meclisi (PM)” olacak. Delegenin “yerel seçimlerde adaylık” beklentisi, milletvekili grubunun önce PM ardından, bu PM içinde çıkacak yeni Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) genel başkan yardımcılığı beklentisi öne çıkıyor. Genel Merkez de, delegenin bu beklentisini besleyen temaslar kuruyor. Kılıçdaroğlu, Genel Merkez’de çalışmalarını sürdürürken, Baykal, Meclis’i, Sav ise, çalışma bürosunu tercih etti. BAYKAL DÜĞÜNE KATILACAK İki kurultayada gitmeyeceği mesajı veren Baykal, bugün PM eski üyesi Savcı Sayan’ın Ankara Rixoss Oteli’ndeki düğününde nikah şahitliği yapacak.
 
‘BAYKAL DELEGEM’
 
Kılıçdaroğlu, CNN Türk’te ‘Sayın Baykal’a bir çağrınız olacak mı?’ sorusuna “Sayın Baykal zaten üyemiz. Aynı zamanda delegem. Dolayısıyla Sayın Baykal’ın geleceğini tahmin ediyorum” karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu, “Aramayı düşünüyor musunuz?’”sorusu üzerine ise, “Niçin aramayayım?” dedi.
 
YÜRÜRLÜKTE GERi ADIM
 
Muhalifler, delegeyi ikna için özellikle taslak tüzükteki “yürürlük” maddesine işaret ediyordu. Genel Merkez, demokratik tüzük değişiklikleri için yürürlük maddesini “34. Olağan Kurultay” olarak düzenlemişti. Genel Merkez’in ’yürürlük planı’, Mart-temmuz aylarında tamamlanacak il ve ilçe kongrelerini etkileyecekti. Çünkü il ve ilçe kongreleri, mevcut tüzükle, blok liste ile gerçekleşecek, örgüt Genel Merkez’in istediği gibi yapılandırılacaktı. Genel Merkez’in ‘planı’ dün gazetemizde yer almıştı. “Demokrasi” tartışması başlatması nedeniyle Kılıçdaroğlu, bu maddenin yeniden ele alınması için tüzük komisyonuna yeniden toplanma talimatı verdi. Komisyon, yürürlük maddesini “1 Mart” olarak belirledi.
 
Kaynak: EZELHAN ÜSTÜNKAYA-BUGÜN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Perde Arkası Haberleri