YÖK'ün üniversiteye girişte öğrenciler arasındaki katsayı adaletsizliğini gideren kararı aleyhine Danıştay'da dava açan İstanbul Barosu, yeni katsayı düzenlemesini de şikayet etti.
29 Aralık 2009 tarihinde herhangi bir açıklama yapmadan dava dilekçesini mahkemeye ulaştıran Baro, alanı dışında tercih yapacakların ortaöğretim başarı puanının 0,13, alanı içinde tercih yapacakların puanlarının ise 0,15 ile çarpılmasını öngören YÖK kararını yeterli bulmayarak iptalini istemiş.
Eşit katsayıyı Danıştay'a açtığı dava ile iptal ettiren İstanbul Barosu'nun, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) öğrenciler arasında 10 puanlık fark getiren yeni katsayı kararına da dava açtığı ortaya çıktı. 29 Aralık'ta herhangi bir açıklama yapmadan dava dilekçesini mahkemeye veren İstanbul Barosu, alanı dışında tercih yapacakların ortaöğretim başarı puanının 0.13, alanı içinde tercih yapacakların puanlarının ise 0.15 ile çarpılmasını öngören YÖK kararını 'yeterli' bulmamış ve iptalini istemiş. Danıştay'ın katsayı adaletsizliğini gideren düzenlemeyi durdurması, üniversite sınav takviminin başlamasını bir hafta geciktirmişti.
Dava dilekçesine göre İstanbul Barosu, YÖK'ün 17 Aralık 2009'da aldığı yeni katsayı kararının 'yargı kararını etkisiz kılacak şekilde orantısız ve sembolik nitelikte bir düzenleme' olduğunu ileri sürdü. Danıştay'ın eşit katsayının yürütmesini durdurması sonrasında 'herhangi bir hukuki boşluğun doğmadığını' savunan Baro, "Bilakis bu karar ile idarenin hukuka aykırı düzenlemesinin yürütmesi durduruluyor ve düzenleme öncesi hal devam ediyor. Dolayısıyla sebep yönünden yeni tesis edilen ve idari işlem hukuka açıkça aykırıdır." dedi.
Baro'nun "Danıştay'ın yürütmenin durdurulması kararı üzerine, bu kararın verilmesinden önceki hal yürürlükte kalır." savunması dikkat çekerken, "Yürütmenin durdurulmasına sebep olan işlem, sembolik ve biçimsel düzenleme ile mahkeme kararını etkisiz kılacak şekilde yeniden düzenlenerek yeni bir işlem tesisi, hukuk devleti ilkesine aykırıdır." görüşü dile getirildi. Baro, eşit katsayıyı kaldırıp farklı katsayı getiren YÖK'ün kararının, "uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğuracağını" iddia etti. YÖK'ün yeni kararıyla ilgili daha önce de İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erhan Atlı, üniversite sınavına bu yıl girecek ikiz çocukları için dava açmıştı.
YÖK, 21 Temmuz 2009'da Anayasa ve 2547 sayılı kanunun 45. maddesinin verdiği yetkiye dayanarak 10 yıldır milyonlarca öğrenciyi mağdur eden farklı katsayı sistemini kaldırmıştı. Bütün öğrencileri üniversiteye girişte eşit hale getirmişti. 26 Haziran 2009'da 'yetki YÖK'te' diyerek katsayının iptali için açılan davayı reddeden Danıştay 8. Dairesi, İstanbul Barosu'nun açtığı dava üzerine 25 Kasım 2009'da YÖK'ün yetkisini hiçe sayıp katsayıyı kaldıran düzenlemenin yürütmesini durdurmuştu. Bunun üzerine YÖK, 17 Aralık'ta yeni katsayı sistemini açıklamıştı. YÖK Genel Kurulu, üniversite giriş sınavında adayın kendi alanında bir programı tercih etmesi halinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının 0,15, alanı dışında bir programı tercih etmesi halinde 0,13 katsayı ile çarpılmasını kararlaştırmıştı