Bankaların, kredi kartı borcunu erteleme kampanyalarının cazibesine kapılanlar toplam borç üzerinden yüksek oranda görünmeyen faizle karşılaşıyor...
Bankalar kredi kartı müşterilerine pazarlama taktiği olarak uyguladıkları "erteleme" yöntemleriyle bir taraftan yasanın tüketiciyi koruyan yasaklarından kurtuluyor, diğer yandan da vatandaşı daha büyük borçlarla baş başa bırakıyor. Asgari ödeme tutarını erteleyen tüketiciler, hizmet bedeli adı altında, akdi faizin üç katına varan oranlarda bedel ödemek zorunda kalıyor.
HİZMET BEDELİ VAR
Bazı bankalar, kredi kartı borçlarına yılda bir ila iki defa erteleme imkanı sunuyor. Böylece o ayki borç, asgari tutarı dahi ödenmeden gelecek aya erteleniyor. Ertelenen bu borca faiz işletilmeyeceği ilan ediliyor. Erteleme, son ödeme günü henüz gelmemiş borçlara uygulanıyor. Ertelenen borca faiz işletilmiyor ancak faiz tutarını yer yer üçe katlayan miktarlarda hizmet bedeli alınıyor.
Ayrıca KKDF ve BSMF yükü ilave ediliyor. Tüketicinin korunması amacıyla kredi kartı borcunun asgari yüzde 20'si her ay ödenmek zorunda. Asgari tutarı ödenen borcun kalan kısmına uygulanacak faizin de Merkez Bankasının belirlediği aylık yüzde 2.44'ü geçmemesi gerekiyor. Ancak erteleme yöntemiyle bankalar bu iki yükümlülükten de kurtuluyor. Yüzde 20'lik asgari ödeme sınırı bir aylığına da olsa kalkarken, faizin yerini hizmet bedeli aldığı için Merkez Bankasının "azami" sınırı, zorunluluk olmaktan çıkıyor.
KİM DAHA KARLI?
Bankalar erteleme yoluyla kart müşterisinden daha fazla faiz kazancı elde edebiliyor. Tüketiciler ise zaten ödemekte zorlandıkları borçları bir sonraki aya sarktığı için bir sonraki ay daha büyük sıkıntıyla karşılaşıyor. Bu da bankalara faiz yazan borcun miktarını arttırıyor. Tüketici ise ilave faiz yüküne katlanmak zorunda kalıyor.
GENELDE SINIR 10 BİN LİRA
A Bankası: yılda 2 defa erteleme imkanı sunuyor. Ertelenen borca yüzde 2.5 artı 5 TL masraf alıyor. En fazla 10 bin TL'lik borcu erteliyor.
B Bankası: Yılda bir kez ertelemeye sunuyor. Ertelenen kısım için yüzde 3.1 ila yüzde 7 oranında masraf ile vergileri alıyor. Sınır 10 bin TL.
C Bankası: Yılda 2 kez erteleme sunuyor. Yüzde 2.25 erteleme bedeli alıyor.