HÜKÜMET, kredi kartları kullanımı ve dağıtımı konusunda radikal düzenlemeler getiriyor. Yeni Tüketici Kanunu kapsamında kredi kartlarında aidatların 3 yılda bir alınması öngörülüyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da, tüketicilerin kredi kartı almasını zorlaştırmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda, sokakta kredi kartı dağıtımı sona erecek, kart verilirken sadece tüketicinin geliri değil sosyal durumu, borcuna sadık olup olmadığı, cebindeki kart sayısı da göz önünde bulundurulacak.
Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki gün krize yönelik üçlü tedbir paketini açıklarken, kredi kartlarının kimlere ne kadar süreyle verileceği konusunda yasal bir çalışma yapıldığını duyurmuştu. Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından gözler kredi kartına ilişkin yeni düzenlemelere çevrildi.
Zafer Çağlayan'ın Sanayi Bakanlığı döneminde hazırlanan Tüketici Kanunu tasarısında, tüketicilerin şikâyetleri dikkate alınarak, kart aidatlarının 3 yılda bir alınmasına yönelik düzenleme eklendi. BDDK da, çalışma başlattı. Tasarıya göre, bankalar, eskisi gibi alışveriş merkezlerinin önünde ya da posta yoluyla kart gönderemeyecek. Müşterinin onayı olmadan gönderilen kartlar yok sayılacak.
Borcunu aksatana yeni kart yok
BDDK'NIN taslağına göre, bankaların kredi kartı vermesinde bir kişinin düzenli gelirinin olması yeterli olamayacak. Kişinin medeni durumundan iş garantisine kadar birçok konuda ayrıntılar incelenecek. Tüketicinin kaç bankadan kredi kartı aldığı, limiti, ödeme kabiliyeti dikkate alınacak. Borcunu aksatanlar yeni kart alamayacak. Kart verilirken, "işyerinin büyüme potansiyeli, mesleki konumu, aldığı ücret, terfi etme ihtimali" gibi ayrıntılara da dikkat edilecek.