Karpuz Üreticisini Güldürdü!
Örtü altında yetiştirilen ve normal hasat zamanında 5 YKr'ye bile alıcı bulamayan karpuz, sezon sonunda kilosu 70-75 YKr'ye kadar yükselerek üreticisini sevindirdi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bu yıl yaklaşık 150 bin dönüm alanda karpuz ekimi yapılan Çukurova'da çoğu üreticinin ''kabak aşılama'' yöntemine başvurması nedeniyle ilk hasat dönemlerinde kilo fiyatının 5 YKr'ye kadar düşmesine neden oldu.
Çoğu üretici bu yıl örtü altı ürünününde dönümüne yaklaşık 750 YTL masraf edip ürününü 50-100 YTL'ye dahi satamazken, çekirdekten ekim yapan çiftçiler ise sezon sonuna yaklaşırken, yüksek fiyatla alıcı buldu.
Çekirdekten üretimin yoğun olarak yapıldığı Adana'nın Ceyhan ilçesi ile Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, 10 kiloya ulaşan büyüklükleriyle dikkat çeken karpuzlar, pazarda kilosu 75 YKr'ye kadar yükseldi.
Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Adana'da örtü altında yaklaşık 70 bin dekar alanda üretimi yapılan karpuzun düşük fiyatıyla üreticisini üzdüğünü ancak, çekirdekten üretim yapılan karpuzların ise ''kabak'' karpuzun imajını sildiğini söyledi.
Çekirdekten yetiştirilen karpuzlarla tüketicinin özlediği tada ulaştığını anlatan Tezcan, ''Tarlasına çekirdekten ürün eken ve dekara 300 YTL masraf edenler, ürünlerini 500 YTL'ye sattı. Şu anda karpuzun pazardaki kilosu ise 70-75 YKr'ye kadar ulaştı'' dedi.
Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir de, bu yıl 15 bin dekar alana karpuz ekilen ilçede, yüksek girdi maliyetlerine karşın, üreticilerin ürünlerine yüksek fiyattan alıcı bulduklarını söyledi.
İlçede hasadın tamamlanmak üzere olduğunu bildiren İspir, şöyle konuştu:
''İlk zamanlarda bol ve aynı zamanda tadının iyi olmaması nedeniyle karpuzda kötü bir yıl geçireceğimizi düşünüyorduk. Ancak hasat sonuna yaklaştığımız şu günlerde, fiyatlar aniden yükselerek, üreticiyi mutlu etti. Üreticilerimizin ellerinde karpuz kalmadı. Karpuzlarımızın tamamı Türkiye'nin değişik illerindeki hallere gönderiliyor.''
Yukarı Çiyanlı köyünde 50 dönüm alanda karpuz üretimi yapan çiftçi Rakip Çinçik ise karpuz fiyatlarının yıllara göre değişiklik gösterdiğini, bu yıl da kötü başlayan fiyatların sezon sonunda yükseldiğini söyledi.
Kötü giden fiyatlar nedeniyle ürününü ilk başlarda hayvan yemi yapmaya karar verdiğini anlatan Çinçik, ''Yükselen fiyatlar sezonu buruk kapatmamı engelledi. 200 ton civarında olan ürünümden zarar etmeyi beklerken kar ettim'' diye konuştu.