Bayburt'ta yapımına 1996 yılında başlanan ve 5 yılda tamamlanacağı açıklanan Demirözü Barajı, aradan geçen 14 yıla rağmen hala bitirilemedi. Devlet Su İşleri'nce (DSİ) Lori Çayı üzerinde sulama amaçlı olarak inşa edilen barajın tamamlanmasıyla 10 bin hektarın üzerinde arazinin modern borulu sistemle sulanması ve tarıma açılması hedefleniyor.
Bölgede tarımsal kalkınmanın alt yapısı olarak düşünülen Demirözü Barajı, 13 Mart 1996 yılında o dönemin birim fiyatları ile 1 trilyon keşif bedeli ile ihale edildi. 62 milyon metreküp su depolanacak bara sayesinde de 10 bin 235 hektar alanın sulanması planlandı. 31 Aralık 2001 tarihinde de tamamlanacağı açıklandı. 18 Haziran 1996'da da dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'ın da katıldığı bir törenle temeli atıldı.
Yaklaşık bir yıl sonra ise barajdan etkilenen Bayburt-Demirözü karayolu, yaklaşık 7 kilometrelik grup köy yolları ve Çoruh nehrinden taşınacak inşaat malzemesi giderleri gerekçe gösterilerek projenin maliyetinde yüzde 203.85 oranındaki keşif artışı yapıldı. Bir yandan da baraj altında kalacak arazi ve köylerin kamulaştırılmasına başlandı. Barajdan etkilenen 694 hektar arazinin de şuana kadar yaklaşık yüzde 65'i kamulaştırıldı. Ancak bölgedeki çiftçilerin büyük bir heyecanla beklediği baraj inşaatı, geçen yıllar içerisinde bir türlü istenilen seviyede ilerlemedi. Bayburt-Demirözü karayolu ile grup köy yollarının yapımına ödeneksizlik de eklenince baraj adeta yılan hikayesine döndü. Barajın tamamlanacağı açıklanan 2001 yılına kadar ise sadece yüzde 31'lik kısmı ancak yapılabildi.
Kıl çekirdekli, kaya dolgu tipinde ve pozitif cat-offlu planlanan barajın tipinde, 2005 yılında revizyona gidildi ve sızdırmazlığın gövde altında yapılacak sllary-trench perdesi ile sağlanması kararı alındı. Bu sayede de yaklaşık 60 milyonluk tasarruf sağlandı. Günümüz birim fiyatlarına göre maliyeti 230 milyon TL olan baraj inşaatı için şuana kadar 180 milyon TL harcandı. 5 yılda bitirileceği açıklanmasına rağmen 14 yıldır tamamlanamayan baraj inşaatındın fiziki gerçekleşme oranı ise yüzde 80. Son yıllarda ayrılan ödeneklerle biraz olsun hızlanan baraj inşaatının 2011 yılı sonunda bitirilmesi hedefleniyor.
DSİ 22. Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır, gerek yeterli ödenek temin edilememesi gerekse muhtevaya alanındaki bazı işlerden dolayı barajın tamamlanma süresinin uzadığını belirtti. Şuanda ise ödenek sıkıntısının bulunmadığını kaydeden Çıtır, yüzde 80'i tamamlanan inşaatın 2011 yılı sonunda bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
"GECİKMENİN BEDELİ BÜYÜK"
Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, barajın gecikmesinin bölge tarımına verdiği zararın çok büyük olduğunu söyledi. Bayburt'taki tarım arazilerinin yarısından kuru tarım yapıldığına dikkat çeken Yıltırımtepe, "Kuru tarımda çoğu zaman iki yılda bir ekim yapılıyor. Sulu tarıma geçildiğinde ise her yıl ekilebilecek. Alternatif ürün deneme şansımız olacak. Barajın 200 bin dekara yakın bir alanı sulayacağı da göz önünü alınırsa bu gecikmenin verdiği zararın boyutları daha da iyi anlaşılabilir." dedi.