Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı da Kayseri polisini uyarıp, operasyonun erkene alınmasını sağladı. Özdemir'in, birçok ihalede işadamı Türker Horoz için devreye girdiği ve rakip firmaları tehditle saf dışı bıraktığı tespit edildi.
Kayseri'de görev yaparken, ihalelere fesat karıştırdığı ve organize suç örgütüne yardım ettiği gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı çıkarılan Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir'in, soruşturmayı haber aldığı ve çete üyelerini uyardığı ortaya çıktı. Çete üyelerini delillerin yok edilmesi ve savcıya verilecek ifadeler konusunda da yönlendiren Özdemir'in girişimi Ankara'ya takıldı.
Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın uyarısı üzerine operasyon erkene alındı. Kayseri Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 25 Mayıs 2010 sabahı 34 ayrı adrese eşzamanlı baskın yaparak Kayserispor Başkanvekili ve Par Grup Yönetim Kurulu Başkanı Türker Horoz'un da aralarında bulunduğu 44 kişiyi gözaltına aldı. Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın 19 Haziran'da ifadesini aldığı Özdemir, sevk edildiği mahkemece serbest bırakıldı. İtiraz üzerine ise Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi hastaneye yatan Özdemir hakkında tutuklama kararı verdi. Özdemir'in çete üyelerini uyarması tutuklama gerekçeleri arasında yer aldı.
HOROZ'A 12 İHALE
10 Aralık 2009'da başlatılan soruşturmada Özdemir'in, emniyetin de aralarında bulunduğu resmi kuruluşların ihalelerini alması için Kayserispor Başkanvekili işadamı Türker Horoz için devreye girdiği ve rakip firmaları tehditle saf dışı bıraktığı da tespit edildi. Horoz 2009'da bu şekilde 12 ihaleyi kazandı.
BİLGİLERİ TEHDİTLE ALDI
Özdemir'in kasası olduğu öne sürülen Par Güvenlik ve Temizlik Şirketi'nin sahibi Türker Horoz'un, Işık Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri, İlta Temizlik Hizmetleri Turizm Hayvancılık Sanayii Ticaret Ltd. Şti'nin de gizli ortağı olduğu tespit edildi. Horoz, bu şirketler vasıtasıyla ihalelere katılırken rakip firmaları tehdit ve rüşvetle devre dışı bıraktı. Horoz'un ihalelere katılan diğer şirketlerin tekliflerini de yine ilgili kamu görevlilerinden rüşvet ve tehditle öğrendiği ve buna uygun teklifler hazırladığı soruşturma dosyasına girdi.
Çete liderinin ağzını aramış!
Orhan Özdemir'e savcılık sorgusunda, emniyetin temizlik ihalesi için, özel kalemi aracılığı ile komisyon üyesi Mehmet Albayrak'a yönlendirdiği Türker Horoz'un çalışanı Eyüp Demir'i tanıyıp tanımadığı soruldu. Özdemir, Demir'in fotoğrafının kendisine yabancı gelmediğini belirterek "Ben kurum adına yapılan ihalelere zaten ilgilenmem. İhaleyle ilgili bedelleri kimseye sormadım, bu rakamları herhangi bir kimseye vermedim" dedi. Özdemir, Türker Horoz'a soruşturmayı yürüten Cihat adlı komiser için 'kafasını koparırım' dediği görüşmeyle ilgili de ilginç bir savunma yaptı: "Ben Cihat'ın Türker Horoz'un üzerine gittiğini bilmiyormuşum gibi yaparak, konuşmaya ve Türker'in ağzından ihbarların kimden kaynaklandığını öğrenmeye amaçlayarak ve kendisinin de bana yönelik bu tür komplolarda olup olmadığını anlamaya yönelik olarak konuşmama devam ettim" dedi.
Paravan şirketler çalışanlarının çıktı
Operasyonda, ihalelere birlikte giren PAR, Işık ve İlta şirketlerinin Türker Horoz ile kardeşi İlker Horoz ve Remzi Çapar tarafından yönetildiğini gösteren deliller ele geçirildi. Horoz'un çalışını Eyüp Demir'in evinde şirketlere ait banka teslim tesellüm makbuzları, Kayseri Belediyesi Bürosu'nda ve PAR Güvenlik binasında da diğer iki şirkete ait kaşeler bulundu. PAR binasında havaalanı güvenlik ihalesine katılan rakip firmalara ait belgeler de ele geçirildi. Özdemir'in tehditle ihaleden vazgeçirdiği Yaşar Süslü'nün firmasına ait teklifle ilgili belgeler de bina da bulundu. Horoz, sorgusunda şirketlerle ihaleye fesat karıştırdığı iddiasını "Işık şirketi çalışanlarımızdan Ercan Dutar, Mehmet Aslan ve Alparslan Şafak'a aittir. Çalışanlarımız dürüst insanlar olduğunu kendilerinin şirket sahibi olmalarını ben teşvik ettim" dedi. İlta'nın ise kayınpederi ve Şükrü Akkuş'a ait olduğunu söyleyen Horoz, "Dürüstlüklerine güvendiğim için sektörde faaliyet göstermelerini ben istemiş ve teşvik etmiştim. 22 ihaleye fesat karıştırmadım" şeklinde konuştu.
Ankara'ya geçen yıl atandı
Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, 1997-2001 yılları arasında Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı'ydı. 2001'de 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğü'ne terfi etti. 2001-2002 arasında Emniyet Genel Müdürlüğü'nde Polis Başmüfettişi olarak görev yaptı. 2003'te Kayseri İl Emniyet Müdürü olarak atandı. Geçen yıl Ankara'ya atanan Özdemir, Çeteye yardım ve yataklık suçlamasıyla çıkarıldığı mahkemede önce serbest bırakıldı. Savcılığın itirazı üzerine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklama kararı verdi. Özdemir karardan önce hastaneye yattı.
2 kuruş az verip ihaleyi kazandı
Soruşturma dosyasında Türker Horoz'a ait İlte Firması'nın, 2009'daki Kayseri Emniyet Müdürlüğü'nün temizlik ihalesini Emniyet Müdürü Özdemir'in vasıtasıyla aldığı yer alıyor. Dosyaya göre kapalı zarf usulüyle açılan temizlik ihalesine teklif veren firmaların zarflarını İkmal Şube Müdürlüğü teslim aldı. Özdemir, ihale süresi dolmadan önce en düşük fiyatı veren şirketin teklif bilgilerini Türker Horoz'a iletti. Hemen ardından 16 Mart 2009 günü Türker Horoz'un sahibi olduğu İlta Temizlik Şirketi de en düşük fiyatı veren firmadan sadece 2 kuruş düşük fiyat vererek ihaleyi kazandı.
Ya çekilirsin ya da oğlun hapse girer
Emniyet Müdürü Özdemir'in, Horoz'un girdiği ihalelere müdahale ettiği ve rakipleri tehditle devre dışı bıraktığı soruşturma dosyasına girdi. İddialara göre, Özdemir, Malatya merkezli Pars Güvenlik ve Temizlik Şirketi'nin sahibi, Türker Horoz'un eski ortağı emekli Emniyet Müdürü Yaşar Süslü'yü bir ihaleye girmemesi için makamında tehdit etti.
ZORLA İMZALATTI
Özdemir'in makamında Süslü'ye ihaleden çekilmesi gerektiğini, aksi takdirde oğlu Furkan Galip Süslü'nün cezaevine girebileceğini, Kayseri Emniyeti'nde polis memuru olarak görev yapan diğer oğlu Ahmet Emin Süslü'nün de tayinini çıkarabileceğini söyledi. Tehdit üzerine Süslü, ihaleden çekilme evrakını Özdemir'in odasında imzalamak zorunda kaldı. Oğlu Furkan Süslü de karakoldan anında serbest bırakıldı.
ÖZDEMİR NEREDE HOROZ ORADA
Özdemir'in Horoz'la ilişkisi Ankara Emniyet Müdürü olarak atanmasının ardından da sürdü. Özdemir, Ankara'ya atandıktan sonra, Türker Horoz bu kez Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün temizlik işlerini yapan Gülen Temizlik firmasına ortak oldu. Soruşturmada Horoz'un, Gülen Temizlik Şirketi'ne ortak olmasında Özdemir'in aracı olduğuna dikkat çekiliyor. Özdemir, Gülen'e ortaklık için baskı yaparken, Horoz'un ise bu destek karşılığında müdürün kızına Hyundai marka sıfır km bir otomobil aldığı belirlendi.
Kafasına sıkarım
Türker Horoz'un Kayseri'de yürütülen soruşturmayla ilgili Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir'i arayarak şikayette bulunduğu da belirlendi. 24 Nisan 2010 tarihinde ikili arasında geçen telefon görüşmesinde Horoz, operasyonları yürüten Kayseri Organize Suçlarla Mücadale Şube Müdürü'nü Özdemir'e şikayet etti. Bunun üzerine Özdemir, "Kafasına kopartırım" diyerek Horoz'u teskin etti.
ÜZERİMİZE GELİYOR
Horoz: Müdürüm siz buradan gittiniz otomatikmen yani bütün şeyler bize döndü oklar. Özdemir: Heee hiç aldırma, onları ben şimdi Vali beyle de konuştum anasını ağlatacağız. Horoz: Hee bizden şey. Özdemir: Müdahale edeceğim şerefsizlere artık yeter lan. Horoz: Yani özellikle bu gelen bu sizin organizenin başına bıraktığınız çocuk var ya müdürüm Cihat diye. Özdemir: Hııı. Horoz: Özellikle o yapıyor bütün her şeyi o yapıyor. Özdemir: Cihat mı. Horoz: Evet müdürüm. Özdemir: Kafasını kopartırım şerefsizim, ben arayacağım o p...i.
Komisyon üyelerinden ihale rakamları almış
Soruşturma dosyasına giren tanık ifadeleri, Orhan Özdemir'in, temizlik ihalesiyle yakından ilgilendiğini ortaya koydu. İhaleyi yapan komisyonun üyelerinden Kayseri Emniyet Müdürlüğü İkmal Şube'de görevli Başkomiser Abdurrahman Karagülle ve Şube Müdürü Mehmet Albayrak'ın savcıya verdiği ifade Özdemir'in "İhalelerle hiç ilgilenmedim" savunması çürüttü. Karagülle, ihaleden birkaç gün önce yaşananları şöyle anlattı: "Mehmet Albayrak, 'Emniyet Müdürü yaklaşık maliyet rakamlarını istedi' dedi. Ben de rakamı bir kağıda yazarak verdim." Karagülle, ifadesinde daha önceki ihalelerde Özdemir'in herhangi bir bilgi istemediğini, ilk kez temizlik ihalesinde böyle bir talebi olduğunu anlattı. Albayrak ise Özdemir'in önce telefonla, sonra da makam odasına çağırarak ihaleyle ilgili rakamları aldığını söyledi. Albayrak, Özdemir'in özel kalem amirinin yönlendirmesiyle Türker Horoz'un çalışanı tutuklu Eyüp Demir'in kendisiyle görüşmeye geldiğini, rakamlarla ilgili bilgi almaya çalıştığını anlattı.
Yeni Şafak