KEY, bu da NEY
TELEFONDAKİ ses, kızgın bir ses tonuyla soruyordu:
Nedir bu KEY rezaleti? Öyle sinirlendim ki sabaha kadar uyuyamadım.
Ardından, soru sormama bile fırsat bırakmadan devam etti:
Adıma 6 yıl süre ile konut edindirme yardımı yapıldı. Altıncı yılda evlendim. Yasa "evlenme halinde yardım aile reisi eşe yapılır" dediği için, bana yapılan yardım durduruldu. O ana kadar yapılan yardım da eşimin konut edindirme yardımı ile birleştirildi.
SEVGİLİSİYLE ZİYAFET
Dayanamayıp müdahale ettim;
Peki ama bu anlattığınızda sinirlenecek bir durum yok. İlgili yasa ve yönetmelik böyle... Ayrıca ne sakıncası var ki?
- Olmaz olur mu!.. İki yıl önce boşandık. Şimdi benim KEY ödemelerini, eski eşime yapacaklarmış. O da geçenlerde haber göndermiş. Bana ait Konut Edindirme Yardımını alıp, genç sevgilisiyle birlikte, kendilerine Boğaz'da güzel bir ziyafet verecek, şampanya patlatacakmış. Bu ne biçim iş, benim paramı niye eski kocama veriyorlar? Beni deli edecekler! Boşanmış kadınların KEY'lerini eski kocaları yerine hiç değilse bir hayır kurumuna versinler.
Evet... "KEY bu da NEY?" diye sormamızın nedeni bu...
Şu anda onbinlerce hatta yüzbinlerce kadın bu durumda.
YENİ KARISI
Bu arada, Konut Edindirme Yardımı, kocası ile birleştirilen kadının, boşanması ile ilgili bir başka ilginç durum daha var.
Kadının kocası, ikinci kez evlenmiş ve daha sonra ölmüşse, eski karısının KEY'lerini, yeni karısı alacak.
Fıkra gibi bir şey!..
Konut Edindirme Yardımı'nın (KEY), boşanan kadınlara yapılmayacak olması, İzmir Milletvekili Dr. Canan Arıtman'ı da çıldırttı. Arıtman, KEY ödemelerine ilişkin görüşmeler sürerken, TBMM'ye bir önerge vererek KEY'in hak sahiplerine iadesinde, evlilik birlikteliğinde eşlere eşit olarak, boşanma halinde de boşanma tarihleri göz önünde bulundurularak, evlilik birlikteliğinin devam ettiği süre değerlendirilip, orantı kurularak eşlere iade edilmesini istedi. Önerge AKP'in oylarıyla reddedildi. Arıtman, AKP'li milletvekillerine "Siz de bir kadından doğdunuz, bir kadınla evlisiniz ve belki de bir kız çocuğunuz var. Hiç onların haklarını korumak aklınıza gelmiyor mu? Bu ne biçim erkek egemen bakış açısıdır, bu ne biçim eşitliktir" diyerek tepkisini gösterdi ama değişen bir şey olmadı.
Oysa, önerge doğrultusunda bir düzenleme yapılabilirdi. Sorun da çözümlenmiş olurdu.
KEY'Fİ CEZA
1987-1995 arasında evli olarak çalışan kadınlara, ödeme yok. Halen evli olarak işe devam edenlerin KEY'lerini kocaları alacak ve birlikte harcayacaklar ama boşanan kadına tek kuruş dahi para ödenmeyecek.
Medeni Kanun'da 2001 yılında yapılan değişiklikle, aile reisi tanımı değiştirildi. Aile birlikteliğinin temsilinde kadın-erkek, yasa karşısında fiilen eşit oldu. Yasada yer alan "ailenin reisi erkektir" kavramı kalktı.
1998 yılında da Gelir Vergisi Kanunu'nu değişmiş, "Aile Reisi Beyanı" kaldırılmak suretiyle kadının, vergiye tabi gelirinin, ayrıca beyan edilmesine olanak sağlanmıştı.
Belli ki değişmeyen bir şey kalmış; O KAFA.