Uygur kökenli yıllarını Çin'e vermiş olan Rabia Kader, dört yıldır Amerika'da sürgün hayatı yaşıyor.
Son olayların ardından Pekin yönetimince halkı ayaklanmakla sorumlu tutulan Rabia Kader, Washington'un merkezinde Uygur Türkleri için yapılan bir gösteri öncesi "Olayların sorumlusu ben değilim. Uygur halkını çok baskı altında tuttular" dedi ve ekledi:
"Urumci'de, Almanya'da, Avustralya'da Amerika'da çıkan gösterileri de mi ben çıkarıyorum? Diktatörlüğün yaptığı baskı ortada Guangdong'da 800 işçiye saldırıldı. Halk buna tepki olarak sokağa çıktı, yönetimden yanıt istedi. Sorumluları bulun dedi. Hiç önemsemediler. Adalet isteyenler, özgürlük isteyenler nasıl sorumlu olabilirler bu kadar ölümden."
En az 500 kişi öldü
Kader'e göre, son olaylardaki can kaybı en az 500 kişi. Rakamın bine kadar çıkabileceğini belirten Kader, "Küçük çocukların gençlerin karşısına on bin kişilik askeri birlikle çıktılar" diye isyan ediyor:
"Ben kimseye sokağa çıkın demedim. Ama deseydim de hatalı olmazdı. Çin yönetimi Uygur halkına eziyet etti. Eğitim hakkını dil hakkını elinden aldı. Özgürlük diyeni içeri attı."
Yönetim planlıyordu
Ahu Özyurt / CNN TÜRK / Washington
Rabia Kader'e göre, Çin yönetimi olayları uzun süredir planlıyordu. Ekonomik kriz nedeniyle çok sayıda Çinli Uygur bölgesindeki enerji projelerinde çalışmak üzere kaydırıldı.
Aynı şekilde Uygurlar da, Çin'in doğusundaki iş yerlerine gönderildiler. Uygurlular hem bu zorunlu göçe hem de topraklarına Han Çinlilerinin yerleşmesine karşı çıkıyor:
"Resimler var internette. Göstericilere bakın. Millet çocuğuyla çoluğuyla geldi. Herkes barışçı bir şekilde derdini anlatmak istiyordu. Ama Çin yönetimi olanları propagandaya dönüştürdü. Orduyu sokağa çıkardı. Düşünün halkın üzerine binlerce askeri sürdüler."
Özgürlük davasına hizmet...
Rabia Kader, akrabalarının bir kısmının gözaltına alındığını çocuklarının ise ev hapsinde olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Uygur halkı beni anaları olarak görüyor. Ben de onların özgürlük davalarına hizmet etmeye devam edeceğim."