Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), derneğe yönelik marjinal birkaç gazete ve internet sitesinde yer alan haberlerin, karalama maksatlı ve doğruluğu araştırılmadan masa üzerinde üretilmiş yalan haberler olduğu belirtilerek, söz konusu gazete ve internet siteleri hakkında yasal işleme başvurulacağını bildirdi.
KADEM'den yapılan yazılı açıklamada, 8 Mart 2013 tarihinde kurulan derneğin, kadınların sosyo-ekonomik ve siyasal açıdan güçlendirilmesi için çeşitli faaliyetler ve projeler üreterek çalışmalarına devam ettiği kaydedildi.
Sözcü Gazetesi'nin yayınladığı yalan haberle ilgili KADEM'in yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"12 Nisan'da Oda Tv ve Sözcü gazetesi gibi çeşitli internet sitesi ve gazetelerde derneğimize ilişkin bilgilerin çarpıtıldığı yalan bir haber metni yayınlanmıştır. Öncelikle derneğimiz 16 kadınla kurulmuş açık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesi doğrultusunda tüm kadınlarla, kadın odaklı çalışma yapan derneklerle işbirliğine açık bir dernektir. Sümeyye Erdoğan, derneğimiz kurulduktan sonra yapılan çalışmalar içerisinde yer alarak halen yönetim kurulu üyesi olarak derneğimizde görev almaktadır. Çeşitli internet ve gazete haberlerinde yer alan, derneğimizin üyesi olduğu iddia edilen Nesrin Çelik derneğimizin üyesi değildir. Nesrin Çelik isim benzerliği olan başka bir vakfın üyesidir. Bilginin doğruluğu araştırılmadan sadece isim benzerliği üzerine yapılan habercilik anlayışını doğru bulmuyor, algıyı yanlış yönetmeye çalışan bu haberi kınıyoruz. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Dünya Bankası kuruluşlarının STK'lara açmış oldukları hibe programlarına KADEM olarak çeşitli başvurularımız mevcuttur. Yapılan bu başvuruların biri hariç, hepsi değerlendirme aşamasındadır. Derneğimiz gerek yönetim kurulu gerek üyeleri bakımından uluslararası fonlara başvurma ve proje yazma konusunda uzmanları fazlasıyla bünyesinde bulundurmaktadır." Ancak yapılan haberlerde bu proje hibelerinin, KADEM tarafından alınmış ve bütçeleri "derneğe aktarılmış" gibi ifadelerin yer aldığı aktarılan açıklamada, uluslararası fon veren kurumlardan, yasal başvuru ve değerlendirme süreçleri dikkate alındığında 1 veya 2 seneyi doldurmadan hibe alınmasının mümkün olmadığı vurgulandı.
Hibe başvurusu yapılan kurumların, uluslararası arenada bilinen ve proje değerlendirme süreçlerinin çok sıkı ve titizlikle takip edildiği kurumlar olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Hibe konusunda az çok bilgisi olan kişilerin de takdir edeceği gibi, alınan fonlar ancak önerilen proje kapsamında harcanır ve bu harcamalar hibe veren kurum tarafından mali ve teknik açıdan denetlenir. Başvurusunu çeşitli ortaklar ile yaptığımız değerlendirme aşamasında olan projelerimiz, web sayfamızda yer almakta ve süreçleri devamlı olarak kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Bu projelerden henüz sadece bir tanesi, Dünya Bankası'na verilen araştırma projemiz hibe almaya hak kazanmış ve sözleşmesi Dünya Bankası ile imza aşamasındadır. Yapılan bu yalan ve kara propaganda ürünü haberler KADEM'i, sivil toplum örgütlerini destekleyen her tür ulusal ve uluslararası kurumlara proje başvurusu yapmaktan ve ülkemiz kadınlarının kalkınmasına destek olmaktan alıkoymayacaktır. Yayınlanan yalan haberlerden bir diğeri de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında organize edilen 'Kadın ve Demokrasi' buluşmasına ilişkindir. STK'ların bir araya gelmesiyle gerçekleşen bu programa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan onur konuğu olarak katılmıştır. Program, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile KADEM işbirliğinde gerçekleştirilmiş ve Türkiye'nin dört bir tarafından davet edilen 100'ün üzerinde STK katılım göstermişlerdir. Program fotoğraflarında ve sahnede yer alan STK'ların logolarından bu katılımı görmek mümkündür. Yukarıda geçen maddelere ilişkin derneğimize yönelik marjinal birkaç gazete ve internet sitesinde yer alan haberler, karalama maksatlı, doğruluğu araştırılmadan masa üzerinde üretilmiş yalan haberlerdir. Bu yalan haberleri yapan gazete ve internet siteleri hakkında yasal işleme başvurulacaktır."