Operasyonda Kaddafi'nin sarayının bir bölümünün vurulduğu bildirildi.
Kaddafi batıya ateşkes ilan etti.
Açıklamayı, başkent Trablus'ta Libya ordusu sözcüsü yaptı.
Sözcü, Libya silahlı kuvvetlerinin, gece saat 21.00'den itibaren (TSİ aynı), tüm birliklerine ülkeye saldıran Batılı güçlere karşı ateşkes emri verdiklerini söyledi.
Sözcü, Afrika Birliği'nin dün "savaş durumunun derhal kesilmesi" çağrısına cevaben ateşkes ilan edildiğini bildirdi.
Kaddafi cephesinden gelen bu açıklama, Pentagon tarafından şöyle değerlendirildi: Kaddafi'nin ateşkes ilanına kuşku ile yaklaşıyoruz.
Libya operasyonuyla ilgili Pentagon adına açıklamayı, ABD Donanması'ndan Koramiral Bill Gortney yaptı. Kaddafi yönetiminin, ateşkes emri de dahil olmak üzere tüm açıklamalarına şüpheyle baktığını, Libya'nın ateşkes ilanını inandırıcı bulmadığını dile getiren Gortney, ''Kaddafi'nin tüm açıklamalarına şüpheyle bakıyorum. Ateşkes ilan etti, ama daha sonra askerlerine Bingazi'ye girme talimatı verdi'' diye konuştu.
BEYAZ SARAY ATEŞKESİ TANIMADI
İlerleyen saatlerde, Obama'ya Brezilya ziyaretinde eşlik eden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon'dan da konuyla ilgili açıklama geldi. Donilon, "Bu noktada görüşümüz, ateşkesin gerçek olmadığı ya da derhal ihlal edilmekte olduğudur" dedi.
Beyaz Saray danışmanı, Libya'ya müdahalenin ilk gününde müttefiklerin "iyi bir gün" geçirdiğini ifade etti.
Pantagon adına konuşan Koramiral Gortney, askeri ayrıntılarla ilgili, Trablus'la Bingazi arasındaki kıyı şeridinin emniyetinin sağlanmak üzere olduğu, Kaddafi'nin Bingazi'ye yönelik harekatının da engellendiği bilgisini verdi.
"Piyadelere saldırılmayacaktı" hatırlatması üzerine, "zırhlı birliklerle ilerliyorlardı, onları vurduk" yanıtı veren Gortney, bombardımanın ayrıntılarıyla ilgili soruya, net raporlar ellerinde olmadığı için yanıt veremeyeceğini söyledi.
"KADDAFİ'NİN PEŞİNDE DEĞİLİZ"
Bill Gortney, ajanslardan geçen, Trablus’ta büyük bir patlama duyulduğu, Kaddafi'nin konutuna yakın bölgede patlama meydana geldiği haberleriyle ilgili olarak da, "Kaddafi'nin peşinde değiliz" dedi ve ekledi: "Hedef listemizde Kaddafi yok. Uçuşa kapalı bölgenin güvenliğini etkileyecek her şeyi vuruyoruz ama Kaddafi bunların arasında değil. Askeri hedefleri vuruyoruz ve eğer kendisi bir askeri bölgede ise onun garantisini veremem."
"Libya ordusunun hava savunma sistemlerinin çoğu vurulmuş durumda. Bunların radar sistemleri de vurulmuş durumda. Seyyar bataryalar; elden ve omuzdan ateşlenebilenler var ve bunların hepsini vurmamıza imkan yok. Bunlar ateşlenirse savunma yapmak daha pratik bir yöntem" diyen Gortney, "Uçuşa kapalı bölge tümüyle güvenli olacak mı?" sorusu yöneltildi.
Gortney de, "Daha önceki tecrübelerimze dayanarak yüzde yüz güvenli olmuyor. Karşı taraf isterse uçak ya da helikopter kaldırabiliyor ama biz bunu etkisiz hale getirecek güce sahibiz" şeklinde konuştu.
''ŞU ANA KADAR KAYIP YOK''
Gortney, koalisyon güçlerine ait uçakların Libya'ya operasyonunda şu ana kadar kayıp vermediğini, sivil kayıpların olduğuna dair bir işaretin de henüz olmadığını kaydetti.
Gortney, şu anda ABD, İngiltere ve Fransa'ya ait uçakların uçuşa yasak bölgede devriye gezdiğini, ancak ''her geçen gün'' buna yeni ülkelerin de katılmasının beklendiğini bildirdi.
Bu arada ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ülkesinin, Libya'daki askeri misyonun kontrolünü ya İngiltere ve Fransa'nın ya da NATO'nun öncülük edeceği bir koalisyona devretmeyi beklediğini bildirdi.
SARAYI VURULDU
Öte yandan, Kaddafi'nin sarayının bir bölümünün vurulduğu bildirildi. kaddafi güçlerinin komuta merkezi olduğu iddia edilen bir bina da hedefler arasındaydı.