İsyancı komutanlar güçlerini kentin 20 km dışına çektiklerini açıkladı.Kent ve buradaki petrol rafinerisi Kaddafi'ye bağlı güçlerin elinde. Arap Birliği, Libya'ya yönelik uçuşa yasak bölge uygulanması önerisini değerlendirmek üzere bugün Kahire'de olağanüstü toplantı yapacak. Kaddafi ordusunun, ağır silahlar donanmış yaklaşık 5 bin kişilik askeri güçle, gece boyunca süren çatışmaların ardından, Raslanuf 'u ele geçirdiği bildirildi.
Kaddafi güçlerine, Raslanuf operasyonu sırasında uçaklar ve gemilerin de destek verdiği söyleniyor. Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, sıranın isyancıların elindeki, ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi'ye geldiğini söyledi. Seyfülislam Kaddafi bir uluslararası müdahaleye karşı koyacaklarını belirterek "Amerikalıları burada asla istemiyoruz. Libya kolay lokma değildir. Biz Miki fare değiliz." dedi.
Kaddafi birliklerinin, Bingazi'ye ilerleyişlerinin devam ettiği kaydedildi. Muhalif güçlerinin önemli direniş noktalarını kaybetmeleri nedeniyle Bingazililerin moral bozukluğu içinde oldukları görülüyor. Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birlikler doğuda isyancıların elindeki iki kenti geri aldı. Batılı gazeteciler, Kaddafi yönetiminin Trablus'un batısındaki Zaviye kentinin düştüğü yolundaki iddialarını doğruladı.
Uluslarası toplumdan mesaj
Dün Brüksel'de toplanan Avrupa Birliği zirvesinde üye ülkelerin liderleri, Kaddafi'ye iktidardan çekilme çağrısı yaptı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kaddafi'nin artık halkını temsil edemeyeceğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise, AB üyesi ülkelere Fransa'yı örnek alma ve Libya muhalefetinin ulusal konseyini Libya'daki meşru otorite olarak tanıma çağrısı yaptı. Sarkozy, Kuzey Afrika'daki insancıl bölgelerden de mültecileri korumalarını istedi.
İngiltere ve Fransa'nın uçuşa kapalı hava sahası çağrısı konusunda daha çekimser olan diğer ülkeler ise, böyle bir yaptırım için Birleşmiş Milletler ve Arap ülkelerinin desteğinin gerektiğini vurguladı.