Makedonya Cumhurbaşkanı George Ivanov; Yunan, Sloven ve Venedikliler arasında büyük kavgalar yaşanan Balkan coğrafyasının Osmanlı zamanında gerçek huzuru yakaladığını söyledi.
Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisi (MANU), İslam Tarih, Kültür ve Araştırma Merkezi (İRCİCA) organizasyonu ve Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı George İvanov'un himayesi altında Üsküp'te 4. Uluslararası Balkanlarda İslâm Medeniyeti Kongresi düzenleniyor. Kongrede Balkanlar'da İslâm Medeniyeti ve mirasının geçmişte ve günümüzdeki görünümü ele alınıyor
Kongrenin medeniyetlerin kesiştiği şehir Üsküp'te yapılmasından dolayı memnuniyet duyduğunu ifade eden Makedonya Cumhurbaşkanı George İvanov, Balkanların birçok medeniyetin kesiştiği bir kavşak olduğunu ve bu topraklardan geçen medeniyetlerin miras olarak çok sayıda kültürel değer bıraktıklarını ifade etti. Bu topraklarda gerek Osmanlı dönemi içerisinde gerekse de daha önceki dönemlerde farklı etnik gruba ve dini inanışa insanların bir arada huzur içerisinde yaşadığını vurgulayan Ivanov, şunları söyledi: "Balkanlardaki Hıristiyanlığın Ortodoks ve Katolikliğe bölünmesi bölge insanına ve bu topraklara büyük sıkıntılar getirmiştir. Bizans'ın dağılışından iki asır önce Balkanlarda siyasi istikrarsızlık hakimmiş. Bu topraklarda Yunan, Sloven ve Venedik büyüklerinin arasında kavgalar yaşanmış. Böyle bir atmosfer içerisinde Balkanlara Osmanlılar geliyor. Bununla birlikte İslâm Medeniyeti de hakimiyetini ve mevcudiyetini göstermeye başlıyor. Savaş ve sefaletin hakim sürdüğü bu dönem içerisinde Balkanlar Osmanlı'nın gelmesiyle gerçek huzuru bularak rahat bir döneme giriş yapmıştır."
İvanov, Balkanlarda yaşayan insanların, etnik toplulukların kendilerinden farklı olanlar hakkında daha oldun ve farklı düşünmeye başladıklarını vurguladı. Osmanlı'nın bu topraklara gelişiyle çok şeyin değiştiğini kaydeden İvanov, özellikle tarımcılığın, hayvancılığın, çiçekçiliğin, mutfağın ve hayatın her safhasının değişerek, insanların daha ferah ve bolluk içerisinde yaşamasına vesile olduğunu ifade etti. Makedonya'da Hıristiyanlık ve İslâmiyet arasındaki hoşgörü ve müsamaha örneğinin her adımda görülebileceğini kaydeden İvanov, dini bayramların birlik ve beraberlik içerisinde kutlanarak hoşgörü atmosferinin hakim olduğunu vurguladı.
İHSANOĞLU: OSMANLI TOPRAKLARI DEĞİL, GÖNÜLLERİ FETHETMİŞTİR
Balkanlarda İslam Medeniyeti Kongresinin dördüncüsünü Üsküp'te sayın Cumhurbaşkanının himayesinde yapılmış olmasından dolayı memnuniyetini dile getiren İslâm Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, konferansın son derece başarılı geçtiğini ve çok sayıda yerli ve yabancı bilim adamının katılımıyla gerçekleştiğini belirtti. Bu ve buna benzer konferansların toplumlar arasındaki ilişkilerin güçlenmesine ve barışın, huzurun ve sevginin tesis edilmesi açısından büyük önem arz ettiğini kaydeden İhsanoğlu, şöyle devam etti: "Kongreye katılan davetliler, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere İslamın Makedonya'da Balkanlarda temel bir hüviyet ve unsur teşkil ettiğini ve bu topraklarda uzun yıllar Osmanlı idaresi altında değişik milletlerin, dini mensubiyete ait insanların huzur içerisinde yaşadığını söylediler. Bunu ilmi delillerle ve sofistike bir şekilde dile getirdiler. Burada önemli olan tarihi doğru okumak ve geleceğe sağlam bakmaktır. Bugün Avrupa İslamın realitesini kabul etmelidir. Avrupa kimliğinin en önemli unsurlarından biri İslam kültürü ve medeniyetidir. Bunlar olmasaydı, İslam medeniyeti olmasaydı Avrupa da olmazdı. Ayrıca demografi olarak bu topraklarda yaşayan etnik gruplar Avrupa'nın evlatlarıdır. Avrupa'da Hıristiyanlardan sonra ikinci nüfus yoğunluğu Müslümanlardır. Avrupa kimliğinin bir parçası olarak İslâmı kabul etmeli ve bugün Avrupa kendisini İslâm'ın vatanı olarak kabul etmesi lazım."