İtirafcı Aygan'ın ifadesi alınamıyor

Diyarbakır'da faili meçhul olaylarla ilgili soruşturmaları yöneten özel yetkili 2 savcı Aygan'ın yanıtlaması için İsveç'e soru gönderdi.

Ancak 'eksik çeviri' nedeniyle sorular Türkiye'ye iade edildi. Daha önce de Aygan'ın iadesi istenmişti. İşveç, bu talebi de Aygan'ın adının ve mesleğinin doğru olmadığı gerekçesiyle geri çevirmişti. AKŞAM'a konuşan Aygan, Türkiye'nin kendisini gerçekten istemediğini iddia etmişti Edinilen bilgiye göre, özel yetkili 2 Cumhuriyet Savcısı tarafından yurtdışında yaşayan itirafçı Abdulkadir Aygan'a sorulmak üzere hazırlanan faili meçhul olaylarla ilgili sorular, 'eksik çeviri'' yapıldığı gerekçesiyle İsveç Adalet Bakanlığı tarafından bir süre önce Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade edildi. Savcılığın da, soruların İsveççe çevirisinin, uzman kişilerce yapılması için Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği bildirildi. İtirafçı Abdulkadir Aygan'ın yanıtlaması istemiyle Eylül 2009'da İsveç Adalet Bakanlığı'na gönderilen sorular arasında, 20 Eylül 1992'de Diyarbakır'da yazar Musa Anter'in öldürülmesi olayının da yer aldığı 70'e yakın faili meçhul olay yer alıyor.

İADESİ DE İSTENMİŞTİ

Çeviri sorunundan kısa bir süre önce Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan'ın iadesini bir kez daha İsveç'ten talep etti. Tam bu sırada yaşamını sürdürdüğü Stockholm'de AKŞAM'a konuşan Aygan, Türkiye'nin kendisini Abdülkadir Aygan ya da Aziz Turan ismiyle PKK'lı olarak istediğini ancak kendisinin artık üçüncü bir kimlikle Cemil Kadir Aygan adıyla yaşamını sürdürdüğünü iddia etti. Ayrıca İsveç'in de kendisini JİTEM memuru bildiğini ve bu yüzden iade etmediğini öne sürmüş ve 'Türkiye beni gerçekten istemiyor' demişti.

AKŞAM

Gündem Haberleri