(1873-1936).
Şâir. İstanbul Fatih’te doğdu. Babası İpekli TâhirEfendi’dir.İIkderslerini Emir Buharî Mahalle Mektebl’n-de gördü. İlköğrenimden sonra Fatih merkez Rüştiyesi ve Mekteb-i Mülkiye’nin idâdî (lise) kısmında yaptı. Babası öldüğü için aynı mektebin yüksek kısmında değil, yatılı olarak Halkalı Baytar mektebi’nde okudu ve birincilikle bitirdi (1894). Üç-dört yıl Anadolu, Rumeli ve Arabistan’da veteriner olarak çalıştı. Halkalı Ziraat Mektebi İle Darülfünun Edebiyat Fakültesl’nde dersler verdi. 1914 yılı sonlarında Almanya’ya gitti. I. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Burdur milletvekili olarak girdi. 1925’t e Mısır’a giderek on yıl kaldı. Kahire’de Türk edebiyatı dersleri okuttu. Hastalanınca yun da döndü (1935) ve iyileşemeyerek vefat etti. Edirnekapı Şehitliği’ne gömüldü,
Âkİf, istiklâl Marşı’mızın şâiridir. Bütün şiirlerini aruz vezni ile yazmıştır. Aruzu Türkçe’ye en başarılı şekilde uygulayan şâirlerimizdendir. Şiirlerinde, din, ahlâk, vatan sevgisi ve bâzı sosyal temaları işler. Epik şiirleri davardır. İstanbul Türkçesi ile yazılan şiirlerinde toplumun dertlerini dile getirmiş, ileri ve müreffeh millet olabilmemiz için gerekli çâreleri anlatmıştır. Şiirimize realist tasviri sokan şâirlerdendir. Edebî sohbetleri ve manzum hikâyeleri de vardır. Eserlerinde İslâm birliği düşüncesini savunmuş, bunun gerçekleşmediğini görerek siyaseten ümmetçi, hissen ve fiilen de milliyetçi ve halkçı olmuştur.
Eserleri:
Şiirlerini Safahat (Safhalar) umumî adı altında yedi kitap hâlinde toplayıp neşretmiş, bunlar sonradan tek kitap olarak yayımlanmıştır.
Safahat’ı meydana getiren kitaplar:
1. Safahat (1911), 2. Süleymâniye Kürsüsünde (1912), 3. Hakkın Sesleri (1913), 4. Fatih Kürsüsünde (1914), 5. Hâtıralar (1917), 6. Âsim (1919), 7. Gölgeler (1933).