İşte yeni Taksim meydanı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul için ilk projelerinin 'İki Şehir Hastanesi' ikinci projelerinin de Taksim Meydan Projesi olduğunu belirterek, 'Taksim'de, Tarlabaşı Bulvarı–Cumhuriyet Bulvarı araç trafiğini yer altına alıyoruz. dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Türkiye Hazır Hedef 2023' proje tanıtım toplantısında, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır projelerini açıkladı.

İstanbul için 3 yeni projeleri bulunduğunu, ilk projelerinin Avrupa ve Anadolu yakasında iki adet şehir hastanesi olduğunu belirten Erdoğan, Avrupa yakasındaki şehir hastanesini İkitelli'ye inşa ettiklerini, bu şehir hastanesinde, 1 genel, 7 tane de ihtisas hastanesi bulunacağını belirtti.

Erdoğan, toplamda 2 bin yataktan oluşan bu şehir hastanesinin ön yeterlilik ihalesinin 18 Mart'ta sonuçlandığını ve en kısa sürede sözleşme imzalanarak inşaatın başlayacağını bildirdi.

 

TAKSİM MEYDAN PROJESİ

 

Anadolu yakasında da aynı tarzda bir şehir hastanesini inşa edeceklerini ifade eden Erdoğan, 'İstanbul için ikinci projemiz Taksim Meydanı Projesi' olduğunu belirterek, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

'Taksim'de, Tarlabaşı Bulvarı–Cumhuriyet Bulvarı araç trafiğini yer altına alıyoruz. Ayrıca Atatürk Kültür Merkezi Önü ve Taksim Anıtı çevresinde bulunan araç yollarını da yeraltına alıyoruz. Cumhuriyet Caddesi'nde Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Bey ile Beyoğlu Belediye Başkanımızdan cephe giydirme sistemleriyle bu binaların süratle aslına uygun olarak restorasyonunun yapılması lazım. Bunu halletmemiz lazım ki burası bambaşka olsun. Çünkü 100. yıla hazırlanıyoruz. Böylece tüm Taksim Meydanı'nı yayalara tahsis etmiş oluyoruz. Cumhuriyet Caddesi üzerinde 312 metre, Anıt ve Atatürk Kültür Merkezi tarafından 819 metre uzunluğunda olmak üzere toplamda 1.131 metre uzunlukta yer altı araç yolu inşa edeceğiz.

Böylece, Taksim Gezi Parkı ve Atatürk Kültür Merkezi önünü, araç trafiğinden arındırılmış olarak, İstiklal Caddesi'ne kesintisiz şekilde bağlıyoruz. Alttaki araç trafiğini, her yöne ulaşmayı mümkün kılacak şekilde tasarladık.

Günün belli saatlerinde, Taksim Meydan'ındaki servis yollarına, sadece bölgedeki iş yeri ve konutların ulaşım ihtiyacını karşılamak amacıyla araç girişi olacak. Bu proje yapılırken, 41 adet ağaç taşınmak zorunda kalacaktır. 15 ayda tamamlanması planlanan bu projenin inşası sırasında, trafiğin aksamaması için gerekli planları da yaptık. Toplu taşımayı aksatmayacak, alt geçitlerde otobüs duraklarının faaliyetini devam ettireceğiz. Bilindiği gibi Gezi Parkı'nın bulunduğu yer aslında Taksim Topçu Kışlası idi. Bu binayı yıkan zihniyet hangi zihniyet biliyor musunuz? Bu kışlanın inşa tarihi Sultan III. Selim dönemine kadar uzanıyor. Kışla, Kapıkulu askerlerinin topçu sınıfı için 1806'da inşa edilmiş, defalarca tahribat ve onarım yaşamıştır. Taksim Topçu Kışlası, 1940 yılında tek parti (CHP) döneminde, İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar döneminde, mimari ve tarihi değerine bakılmaksızın yıktırılmıştı. İşte CHP bu. CHP yıkıyor ve bu hale getiriyor. Yıkılan bu alana da Gezi Parkı inşa edilmişti. Şimdi, biz, aslına uygun hale getiriyoruz. Taksim Topçu Kışlası'nı yeniden inşa ediyoruz. Binaların orta bölümü yine park olarak kullanılacak, alt bölüm ise otoparka dönüştürülecek. Taksim'e çok farklı bir çehre kazandıracak bu büyük projenin İstanbul'a hayırlı olmasını diliyorum. Fakat burada, bu geçiş döneminde de ne oldu biliyor musunuz? Burası eski Taksim Stadı olarak kullanıldı. Dolmabahçe Stadı'ndan önce burası meşhur Taksim Stadı idi. Baktılar ki biz buradan çok darbe yiyeceğiz, ondan sonra, aşağıda alelacele Dolmabahçe Stadı inşa edildi. İşte CHP zihniyetini öğrenmek istiyorsanız bu sizlere gösterdiğim tablolara bakın ve bunu bilmeyenlere de anlatın. CHP tarihi yıkan bir zihniyettir. Biz tarihimize sahip çıkıyoruz ve bu tarihi de geleceğe taşıyoruz.'

 

İSTANBUL İÇİN ÜÇÜNCÜ PROJEMİZ ADALAR

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul için üçüncü projenin Adalar Projesi olduğunu belirterek, 'Yassıada ve Sivriada'yı yeniden ele alıyor, farklı bir çehreye kavuşturuyoruz' dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu iki adayı, İstanbul'un, Türkiye'nin, dünyanın önemli iki sembol adası haline getirmeyi planlıyoruz. Bu konuda Genelkurmay Başkanı'mıza özellikle teşekkür ediyorum. Çünkü TSK adına tahsis edilmişti Yassıada. Oradan tekrar devraldık. Hazine'ye devri yapıldı. Şimdi, Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmek suretiyle Yassıada'yı 'yaslı ada' olmaktan çıkarıyoruz. Şu anda ön proje çalışmalarını yaptırdık. Burada, her iki adayı müşterek olarak uluslararası kongre merkezlerinin yapılacağı, burada gerek idam edilen merhum Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu, bıraktığı gerek objeler ve eserler noktasında neler varsa bunların sergilenebileceği müzeler, bunun dışında, eğer varislerinden alabileceğimiz kitaplar vesaireleri, kütaphaneleri varsa, bunları sergileyebileceğimiz kütüphaneler kuracağız. Büyük bir kongre merkezi, otelller kuracağız. Gördüğünüz binalar, bunların bütün çalışmaları yapıldı. Sivriada'da, bu gördüğünüz yerde, şimdi inşallah gördüğünüz modern kongre merkezini yerleştirmiş oluyoruz. Gayet güzel, yat limanı her iki tarafta olacak. Birbirine yakın adalar olması hasebiyle de müşterek olarak projelendiriyoruz. Bu Yassı adayı da yaslı ada olmaktan çıkartıp, demokrasi ve özgürlükler adası yapıyoruz. Hedefimiz bu. İnanıyorum ki bu tabii bir tarihi yanlışın giderilmesi olacaktır. Yani, 'Bize verilen emir yerine gelmiştir', diyenlere karşı, millet, 'Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir' diyerek bu tarihi yanlışı ortadan kaldırmıştır. Bu iki adayı, farklı bir konseptte İstanbul'a kazandırarak, hem demokrasi adına bir vefa borcumuzu yerine getirecek hem de İstanbul'un kongre ve turizm kenti olmasına farklı bir güç katmış olacağız.'

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri