İşte tarihi Lozan masası

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Pascal Couchepin, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını teyit eden tarihi Lozan Antlaşması'na İsmet İnönü'nün imza attığı ahşap masayı, Cumhurbaşkanı Gül'e hediye etti.

Türk Ocağı Sahnesi'nde sunulan masaya karşı ilgisiz kaldığı görülen Gül, son anda kendisine iletilen notla masa için teşekkür etti




İsviçre'nin 80 yıl önce ilk büyükelçisini Türkiye'ye göndermesiyle birlikte iki ülke arasında resmen başlayan diplomatik ilişkiler dolayısıyla, dün Türk Ocağı Sahnesi'nde bir kutlama töreni gerçekleşti. Tören öncesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İsviçre Konfederasyonu Başkanı Pascal Couchepin, İsviçre Kalkınma ve İşbirliği Ajansı'nın 750 bin dolarla finanse ettiği ve Konya, Muğla ile Kocaeli illerinde yürütülecek, "Gençlik Fonu Güneş Projesi" hakkında bilgi aldı. Couchepin'e, arkasına adının yazılı olduğu Konyaspor forması hediye edildi.

'Ordumuz masa da taşır'

Couchepin, törende yaptığı konuşmada, İsviçre'den ilk kez 1928'de Ankara'ya bir büyükelçi atandığını ve Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'e güven mektubunu sunduğunu anımsattı. Türkiye'nin kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen Couchepin, ülkesinde 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması'nın tarihi önemini vurguladıktan sonra İnönü'nün tarihi anlaşmaya imza attığı ahşap masayı Türkiye'ye hediye etti.
Couchepin, törende sahneye çıkan İsviçre Ordu Orkestrası'na da göndermede bulunarak, "Bizim ordumuz masayı Türkiye'ye taşıdı. İsviçre ordusu, hem masa taşır, hem müzik yapar" diye espri yaptı. Masayı Türkiye'ye vermeden önce bir kez dokunmak istediğini söyleyen Couchepin, büyük, güçlü ve sağlam bir masa gördüğünü ve bunun iki ülke arasındaki sağlam ilişkiyi temsil ettiğini söyledi.

'Depoda durmayacak'

Gül de yaptığı konuşmada, 80 yıl sonra ilk kez devlet başkanı düzeyinde İsviçre'den ziyaret yapılmasıyla ilişkilere ivme kazandırıldığını vurguladı. İsviçre'de yaklaşık 120 bin Türkün yaşadığını, bunlardan büyük bir kısmının da çifte vatandaşlık hakkını aldığını anımsatan Gül, sözlerini tamamlarken danışmanlarından aldığı not ile sahnede durmakta olan masayı son dakikada hatırladı.
"Bu arada unutmamam gereken bir şey var" diyen Gül, tarihi masayı Türkiye'ye hediye ettiği için Couchepin'e teşekkür etti. Gül, "Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Milleti'nin kuruluşuna sahne olan bir masa. Bizim için manevi değeri tabii ki büyük olan bir anı. Tabii ki bu, depoda durmayacak, Türkiye'de en güzel şekilde sergilenecek" diye konuştu.

Kültür-Sanat Haberleri