STRATEJİK Düşünce Enstitüsü’nin (SDE) Aralık ayında yaptırdığı 2011’in son anketinde AK Parti’nin oy oranı yüzde 52.3 çıktı. CHP’nin ise yüzde 20’nin altına gerileyerek yüzde 19.6 oranına düştü. Araştırmada “Hükümetin ekonomi politikaları performansını nasıl buluyorsunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 53,8’i “başarılı” yanıtını verirken aynı soruya, her beş CHP’liden biri ve her üç MHP’liden biri de “başarılı” cevabı verdi. Ankette son günlerin tartışma konusu olan Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresine yönelik soruya ise “Görev süresi 7 yıl olmalıdır” diyenlerin oranı yüzde 50,1 olarak değerlendirildi.
SDE’nin 14 il ve 58 ilçede, 23 - 27 Aralık tarihleri arasında 2 bin102 kişi ile görüşerek gerçekleştirdiği “Aralık 2011” raporunu Prof. Dr. Yasin Aktay başkanlığındaki Prof. Dr. Ömer Çaha, Prof. Dr.Birol Akgün, Prof. Dr. Aytekin Geleri, Doç. Dr. Kıvılcım Metin Özcan, Dr. Murat Yılmaz, Ahmet Kızılkaya ve Aydın Bolat’tan oluşan ekip hazırladı. Araştırmada AK Parti oy oranlarında birinci çıkarken CHP’nin oylarının ise 2011 Genel Seçimleri’nden sonra büyük düşüş gösterdiğini belirtilerek, kritik eşik olan yüzde 20 bandının altına indiği vurgusu yapıldı. CHP’nin ölçülen oy oranı yüzde 19.6 olurken, araştırmacılar bu durumu şu şekilde yorumladı: “AK Parti’nin, olası bir seçim durumunda alabileceği geçerli oy oranının, her ne kadar 12 Haziran 2011 genel seçimlerindeki oy oranının yüzde 49,9’un üzerinde olduğu görülse de Eylül 2011 tarihinde yakaladığı düzeyi yüzde 54’ü koruyamadığı anlaşılmaktadır. Ancak oy oranlarındaki bu düşüşe rağmen, seçmen tercihleri açısından bakıldığında, AK Parti’nin halen geçerli oyların yarısından fazlasının yöneleceği adres konumunda bulunduğu yüzde 52.3’lük oran ile görülmektedir.”
İktidar başarılı: Yüzde 54,1
ARAŞTIRMADA yöneltilen “Hükümetin genel olarak performansını nasıl buluyorsunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 54,1’i “başarılı buluyorum” yanıtını verirken, yüzde 38’i ise “başarısız bulduğunu” söyledi. Aynı soruya MHP’ye oy verenlerin yüzde 26.7’si ve CHP’ye oy verenlerin yüzde 15.5’i de “başarılı” cevabını verdi.
Sağlıktan eğitime tüm politikalara destek
- “Hükümetin dış politika performansını nasıl buluyorsunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 56,8’i “başarılı buluyorum” yanıtını verirken, yüzde 36,9’u “başarısız buluyorum” dedi.
- “Hükümetin sağlık politikaları performansını nasıl buluyorsunuz” sorusuna, katılımcıların yüzde 66,1 “başarılı” yanıtını verdi. Aynı soruya “başarısız” seçeneğini işaretleyenlerin oranı ise yüzde 29,7 oldu.
- “Hükümetin eğitim politikaları performansını nasıl buluyorsunuz” sorusuna verilen yanıtlarda “başarılı” seçeneğini işaretleyenlerin oranı yüzde 56,7, “başarısız” diyenlerin oranı ise yüzde 38 oldu.
- Ankette KCK operasyonlarının yansımaları da soruldu. Katılımcıların yüzde 46.5’ “PKK’ya biraz zarar verir ama bitiremez” yanıtını verirken, yüzde 20.6’sı “PKK’yı kesin olarak bitirir” yanıtını işaretledi. Katılımcılara sorulan “Yürütülen KCK örgüt davası kapsamındaki tutuklamaları nasıl karşılıyorsunuz?” sorusuna ise yüzde 54.6 “olumlu” yüzde 22,2 “olumsuz” yanıt verildi. Fikir beyan etmeyenlerin oranı ise yüzde 23,2 oldu.
- Dersim tartışmalarının da sorulduğu ankette “Başbakanın 1938’de yaşanan ‘Dersim olayları’ ile ilgili olarak özür dilemesini nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna yüzde 34,8 “doğru buluyorum, yüzde 23,9’ yanlış buluyorum, yüzde 23,2’si de “kısmen doğru buluyorum” yanıtını verdi.
- “Sizce, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi kaç yıl olmalıdır” sorusuna “5 yıl olmalıdır” diyenlerin oranının yüzde 39,3, “Görev süresi 7 yıl olmalıdır” diyenlerin oranının ise yüzde 50,1 oldu.
- “Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine nasıl bakıyorsunuz” sorusuna. “üyeliğe taraftarım” diyenlerin oranı yüzde 43,8 iken, “üyeliğe karşıyım” diyenlerin oranı yüzde 47,4 olarak gerçekleşti.
Hükümetin ekonomi politikaları beğeniliyor
YİNE araştırmada sorulan “Hükümetin ekonomi politikaları performansını nasıl buluyorsunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 53,8’i başarılı yanıtını verdi. Başarısız bulanların oranı ise yüzde 41.7 oldu. Hükümetin ekonomi politikalarına ilişkin performansının sosyo-politik kimlikler bağlamında oluşan dağılımına bakıldığındaysa başarılı bulanların oranı şöyle oldu:
- Dindar-muhafazakârların yüzde 70’i
- Milliyetçi ülkücülerin yüzde 55’i
- Laik-Kemalistlerin yüzde 37’si
- Solcu-sosyalistlerin yüzde 32,3 ekonomi politikalarını başarılı buluyor
Aynı soru partililere göre dağıldığında ise her beş CHP’liden biri yani yüzde 20,9’u ve her üç MHP’liden biri yani yüzde 31,1’i hükümetin ekonomi politikalarını başarılı buldu. Bu oran AK Partili seçmende ise yüzde 90 oranında gerçekleşti.x