Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda alınan kararla, komisyonun geleceği konusunda görüş alışverisinde bulunmak üzere liderler turuna çıkan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. MHP Grup Başkanvekillerinin de katıldığı görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü.Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından MHP Genel Başkanı Bahçeli, açıklamalarda bulundu. Bahçeli, yeni anayasa çalışmalarını devam edebilmesinin yolunun sürekli görüşmek olduğunu ifade etti.
MHP KOMİSYONDAN ÇEKİLMEYECEK
Kesip atmanın çözüm olmayacağına dikkat çeken Bahçeli, "Eğer 440 gün de çok farklı dünya görüşlerine sahip siyasi partiler TBMM'de bir ortak irade koyarak 48 maddede mutabakata varmışlarsa diğerlerini de sabırla devam ettirmekte yarar vardır" dedi. MHP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan ayrılmayacağını belirten Bahçeli, "MHP ayrılmayı düşünmemektedir. Fedakarlıklar çerçevesinde elden gelen gayreti gösterecektir. Masadan çekilmek isteyen, komisyondan ayrılmak isteyen varsa, o siyasi partilerin kendilerinin bileceği iştir" diye konuştu.
''TOPLUM SİVİL BİR ANAYASA BEKLİYOR''
Cemil Çiçek'le yapılan görüşme sonrası açıklama yapan BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak; yıllarca bunun mücadelesi verildi, bunun atmosferi oluşturuldu, kamuoyu oluşturuldu, beklentiler oluşturuldu, siyasi kamuoyu oluşturuldu. Yani aslında halk nezdinde yeni demokratik sivil bir anayasanın tüm koşulları oluşmuş durumdaydı."
Ancak kamuoyundaki bu yeni demokratik anayasa beklentisinin Parlamento'daki çalışmaya yeterince yansımadığını gördüklerini aktaran Kışanak, "Bu bir eksiklik. Bunun giderilmesi lazım. Ancak bu beklentiyi buParlamento karşılamak zorunda. Hepimiz böyle bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Bütün siyasi partiler halka, topluma yeni, sivil demokratik bir anayasa vaat ettiler. Bunun sözünü verdiler. Bu sorumluluktan kaçınmamak gerekiyor. Bu nedenle biz komisyon çalışmalarının devam etmesini arzuluyoruz. Ancak hızlandırılacak bir yol, yöntem, yaklaşım bulunmasını da arzu ediyoruz. Bugüne kadarki çalışma yönteminin ve temposunun yeterli olmadığı açık. Bu nedenle biraz siyasi partilerin uzlaşılan madde sayısını artırmak için 'ne yapabiliriz' sorusunu kendilerine sormaları, bu konuda kendi iç tartışmalarını yapmaları, hazırlıklılarını yapmaları ve komisyon toplantılarına biraz daha konsensüs sağlama yaklaşımı ile gitmelerini arzuluyoruz. Biz BDP olarak böyle yaklaşacağız, bunu Sayın Başkan'a da ifade ettik." ifadelerini kullandı.
KILIÇDAROĞLU: ERDOĞAN'IN BAŞKANLIK İSTEĞİ SÜRECİ TIKIYOR
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, MHP ve BDP liderlerinin ardından CHP Genel Başkanı Kelam Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti.
Kılıçdaroğlu açıklamasında 'Sürecin devam etmesini istiyoruz. Partiler anayasa konusunda görüşlerini kamuoyuna açıklamalı. Erdoğan'ın başkanlık isteği ısrarı tıkıyor. Medya özgrülüğü, yargı bağımsızlığı yeni anayasada da çok önemli. Geleceğimiz olan gençler özgürlük istiyor. Meclis tatile girecek ama çalışmalar tatilde de sürebilir. Anayasa kapalı kapılar ardında yapılacak bir çalışma değildir' dedi.
Kaynak: Ajanslar