Güney Kore merkezli Korea Joongang gazetesinde mart ortasında yer alan ve istihbarat kaynaklarına dayandırılan habere göre, babası öldükten sonra 2011 sonunda yönetimi devralan Kim Jong-un, halk desteğini artırmak için 3 aşamalı bir plan uygulamaya başladı.
İlk aşama, güneye savaş tehdidinde bulunmak. Bu aşama geçen ay ortasında Kuzey'in Güney'le 1954'te imzalanan ateşkes anlaşmasını tek taraflı iptal etmesiyle ve elindeki balistik füzeleri güneye doğrultmasıyla uygulandı.
İkinci aşama ise kuzeydeki yabancıların güvenliğinin tehlikede olduğunu belirterek ülkeyi terk etmelerini sağlamak. Bu aşama ise geçen hafta Kuzeyli yetkililerin Rus ve İngiliz elçiliklerine ülkeyi terk etme uyarısı yapmasıyla gerçekleşti.
Üçüncü aşamada Güney Kore'deki kamu alanlarına terörist saldırılar gerçekleştirilecek. Bu kapsamda, Seul'deki havaalanına bir bomba veya 26 Mart 2010'da savaş gemisi Cheonan'ın batırılarak 46 denizcinin ölmesi türü bir saldırı gerçekleştirilebilir. Kuzeyin bu saldırıları üstlenmeyeceği de belirtildi.
Öte yandan, Kim'in güçlü bir lider olarak görülmesi için en büyük desteği halası Kim Kyong-hui'nin verdiği bildirildi. Yaklaşık 40 yıldır kuzeyin en güçlü liderlerinden olan Kim Kyong-hui, Komünist Parti'nin en prestijli görevlerinden biri olan Organizasyon ve Yönlendirme Bölümü'nün başkanlığını yürütüyor. 1948'den beri kuzeyi yöneten ailesini her türlü tehlikeye karşı korunması için Kim'in güçlü bir lider olarak lanse edilmesi gerektiğini düşünen halası, son dönemlerde bölgede artan gerilimin mimarlarından biri olarak görülüyor.
Küba'dan sonra en büyük tehdit
Küba lideri Fidel Kastro Kore yarımadasındaki gerilimin, 1962'deki Küba krizinden beri gerçekleşen en büyük nükleer savaş tehdidi olduğunu belirtti. Öte yandan, gerilimi azaltmaya çalışan ABD bir füze denemesini iptal ederken Güney Kore Genelkurmay Başkanı General Jung Seung-jo da ABD ziyaretini erteledi.
Sabah