İstanbul'da ikinci boğaz ve kuzeyde yeni yerleşim yerleri, Ankara için ikinci bir şehir ve uzay sanayii başta olmak üzere mega projeler açıklayan hükümet, İzmir için de şehrin çehresini değiştirecek 35 yeni proje hazırladı. Toplam büyüklüğü 35 milyar doları bulacak projede İzmir Körfezi'nin iki yakasını birbirine bağlayacak olan köprü ve batma tüp tünel öne çıkıyor.
İzmir için hazırlanan projeleri eski Ulaştırma Bakanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım açıkladı. İzmir'in bilişim, lojistik, iletişim, teknoloji merkezi olması planlanıyor. Hedef, burada 50 bin genç istihdamı sağlamak. Geleneksel ticaret şehri olan İzmir, e-ticaretin merkezi olacak. Bunun için iletişim altyapısının gelişmesi gerekiyor. Bu çerçevede yakın vadeli sonuç alınabilecek 4 proje hazırlandı. Bunlardan biri, Urla'da bulunan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ndeki teknoparkların bilişim ve Ar-Ge merkezine dönüştürülmesi. Bir diğer proje ise, devletin ve özel firmaların yazılı dokümanlarının sanal ortama aktarılarak muhafaza edilmesi amacıyla dijital arşiv kent. Bornova'da kurulması planlanan ve 1 yılda hayata geçirilecek olan bu proje sayesinde 15 bin kişiye iş imkanı sağlanacak. Bornova-Bayraklı civarına kurulacak çağrı merkezi konusunda da işletmeler hazırlıklarını sürdürüyor. Eski Ulaştırma Bakanı Yıldırım, devletin sadece altyapısını hazırlayacağı projelerin maliyetinin, istihdam başı 4 bin lira olacağını, kısa vadede genç işsizliğe çözüm amacıyla bu dört projeye yoğunlaşacaklarını söyledi.
ÖNCELİK ULAŞIM VE ALTYAPIYA
İzmir'in orta ve uzun vadede daha köklü çalışmalara ihtiyaç duyduğunu dile getiren Binali Yıldırım, şehrin ulaşım ve altyapısının tamamlanması gerektiğini kaydetti. İzmir'in kentsel yenilemeyle beraber şehir ulaşımını çözmesinin önemine işaret eden Yıldırım, metro ağının güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Yıldırım, çevre yolunun yapıldığını ancak Karşıyaka ve İzmir tarafındaki bağlantısının eksik olduğunu kaydederek, "Dolayısıyla körfezden bir geçiş yapmak suretiyle tam bir halkanın tamamlanması gerekiyor. Bizim öngördüğümüz, Bostanlı-İnciraltı arasında köprü ile beraber batırma tüp tüneli." dedi. Yıldırım, "İzmir'in çılgın projesi bu mu olacak?" sorusuna, "Bu onlardan biri olabilir." cevabını verdi. Projenin maliyeti, demiryolu ve karayolu ile birlikte düşünüldüğünde 4 milyar lirayı buluyor. Yıldırım, İzmir'in bölünmüş yollarla Anadolu'ya bağlandığına işaret ederek, şehrin 2023'te ve 2020 EXPO'da istenen çıkışı yapabilmesi için mutlaka Ankara ve İstanbul'a otoyol, hızlı tren hatlarıyla bağlanması gerektiğini söyledi. Yıldırım, İzmir için öngörülen 35 projenin yaklaşık 35 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklük oluşturacağını, bunun önemli bir kısmının yap-işlet-devret modeliyle gerçekleşeceğini açıkladı. Yıldırım, "İzmir'i kurtaracak olan ideolojik, siyasi söylemler değil, hizmettir. İzmir'e aralıksız 10 sene bu hizmetleri yaparsak, ondan sonra İzmir, Türkiye ekonomisine katkı bakımından ikinci kent olur." ifadesini kullandı.
İnterneti kapatmak, hayatı durdurmaktır
Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) internet hizmetlerinin düzenlenmesine yönelik çalışmaları çerçevesinde 'internette sansür' tartışmaları konusunda "İnternette yasak olmaz. İnternete yasak koymaya kalkan, beni karşısında bulur. İnterneti kapatmak, hayatı durdurmak demektir." ifadesini kullandı. 8 yıl görev süresi boyunca kendisini en çok heyecanlandıran projenin iletişim olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu: "Böyle bir projenin arkasında olan birine internet yasaklarını sormak beni üzüyor. Şu anda ben görevde değilim ama arkadaşlarla da konuştum. Hiçbir şekilde internete yasak olmaz. Ama internetin faydalı ve güvenli kullanımı herkesin meselesi. O konu tekrar gözden geçirilir. 'İnternet kullanımına kısıtlama geliyor' diye bir kanaat var. Bu algılamayı ortadan kaldırmak lazım."