Gelirler Kontrolörleri yeni vergi cezasını teminat olarak gösterilen Doğan TV hisselerinden yola çıkarak buldu
Edinilen bilgiye göre, Gelirler Kontrolörleri yeni vergi cezasını Doğan Yayın Holding hisselerinin yüzde 25'ini Alman Axal'e satışı nedeniyle yazılan vergi cezası teminat olarak gösterilen Doğan TV hisselerinden yola çıkarak buldu.
Doğan Grubu, Maliye'ye teminat olarak gösterdiği bedelin çok altında bir bedelle elindeki hisseleri diğer ortaklara devredince Gelirler Kontrolörleri Doğan TV'nin hisseleri emsal bedelinden devretmesi gerektiği yönünde rapor yazıp ceza kesti. Aynı ceza hisse devredilen şirketler için de kesildi.
CEZANIN YÜZDE 64'Ü KDV
Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri'nin Doğan Grubu şirketlerine kestiği toplam 3milyar 755milyon liralık tarihi vergi cezasının yüzde 62.4'ü ödenmeyen Katma Değer Vergisi (KDV) ve bunun için kesilen cezadan oluştu. Geri kalan tutar ise Doğan TV şirketine kesilen kurumlar vergisi ve ödenmeyen verginin cezasından oluştu. Maliye Doğan Grubu'nun 4 şirketine toplam 1milyar 172 milyon lira ödenmeyen KDV cezası ve aynı tutarda da vergi ziyaı cezası kesti. Doğan TV Holding'e ise 371milyon lira kurumlar vergisi ile 334 milyon geçici vergi ve aynı miktarda ceza hesapladı. Doğan TV'nin ödemediği iddiasıyla kesilen KDV ise 295 milyon lira oldu.
EMSAL BEDELLE DEVRET
Maliye'nin Doğan TV'ye kestiği 371 milyon liralık Kurumlar Vergisi cezasına Doğan TV'nin hisselerini diğer Doğan şirketlerine satması neden oldu. Vergi inceleme elemanları hisse değişiminin Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 19 ve 20'nci maddelerine aykırılığını tespit etti. Kontrolörler şirketlerin yönetim kurullarının değişmediğinden yola çıkarak defter değeri üzerinden diğer şirketlere yapılan hisse devrinin emsal bedeliyle değerleyerek yapılmasını istedi. Doğan TV'nin hisse devrini emsal bedel üzerinden yapması durumunda da şirket kasasına para gireceği ve kâr edeceği için daha fazla kurumlar vergisi ödemesi gerektiği hesaplandı.
İLMÜHABER SAYDI, KDV İSTEDİ
Kontrolörler diğer şirketler arasında yapılan hisse değişimlerini ise ilmühaber
değişikliği olduğu gerekçesiyle hisse devri saymadı. Böylece kanunen hisse devirleri Katma Değer Vergisi'nden (KDV)muaf olduğu için ödenmeyen KDV'nin de ödenmesi gerektiği yönünde rapor yazıldı. Doğan'dan bu tutar da istendi. KDV Kanunu hisse senedi değişimini KDV'ye tabi tutmuyor ancak ilmühaberi tabi tutuyor.
334 MİLYON TL GEÇİCİ VERGİ ÖDENMEYECEK
Doğan TV'ye kesilen verginin 334 milyon lirasının geçici vergi olduğu ve süresi de dolduğu (beyan dönemi geçtiği) için istenilmeyeceği öğrenildi. Ancak bu tutarın faizi istenecek. Şimdi Doğan Grubu eğer uzlaşma komusyonunda uzlaşırsa, uzlaşılan tutarı ödeyecek. Ancak uzlaşılmazsa mahkemeye gidecek. Vergi mahkemesine dava
açılınca tahsilat yapılamıyor. Ancak mahkemeye gidilirse vergi dairesi taminat isteyecek. Eğer teminat verilemezse Maliye ihtiyati haciz uyguluyor. Maliye, haciz uygularken bankalara, gayrimenkullere hatta yönetim kuruluüyelerinin mal varlıklarına gidebiliyor.
Doğan uzlaşma istedi, Maliye görüşmeye çağırdı
Doğan Yayın Holding, Maliye Bakanlığı'nın işleyen rutin sürecin parçası olarak bağlı ortaklıklarının talebi üzerine vergi cezasıyla ilgili tarhiyat öncesi uzlaşmaya davet ettiğini açıkladı. Doğan Yayın'ın borsaya yaptığı açıklamada, "Bağlı ortaklıklarımızın 'vergi inceleme tutanağı' aşamasında yapmış oldukları talebi uygun bulan T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Kontrolörleri, rutin olarak işleyen yasal sürecin bir safhası olarak, bağlı ortaklıklarımızı 'tarhiyat öncesi uzlaşmaya' davet etmiştir" denildi.
Açıklamada doğrudan ve dolaylı bağlı ortaklıkları Doğan TV Holding, D Yapım Reklamcılık ve Dağıtım, Doğan Prodüksiyon Hizmetleri ile Alp Görsel İletişim Hizmetleri'nin 2005, 2006 ve 2007 hesap dönemlerine ait Vergi İnceleme Raporları ile ilgili olarak, söz konusu Vergi İnceleme Raporları'nda yer alan tüm iddialara karşı, uzlaşma dahil, her türlü yasal hakkın adı geçen bağlı ortaklıkları tarafından kullanılacağının daha önce kamuya açıklandığı hatırlatıldı.
Hisselerin kan kaybı sürdü iki günde yüzde 35 eridi
Doğan Yayın Holding'e vergi cezasının kesilmesiyle grup hisselerinde iki gündür sert düşüşler yaşanıyor. En fazla kaybı iki günde yüzde 35.4 düşen, Doğan Yayın Holding hisseleri verdi. Dün ikinci seansta Maliye ve şirketin uzlaşma yolunda adım attıklarına ilişkin gelen açıklamalar hisselerin kaybını azalttı. Ancak hisseler 1.05 lira ile 1.27 lira arasında hareket edip kayıplarını geri aldıktan sonra gelen satış baskısıyla 1.06 liradan kapandı ve yüzde 19.08 değer kaybetti. Doğan Yayın Holding hisseleri önceki gün de açıklanan vergi
cezası sonrasında yüzde 20 civarında değer kaybetmişti. Doğan Holding hisseleri ise gün içinde en düşük 0.99 liraya kadar geriledikten sonra uzlaşma haberlerinin ardından gün sonunda 1.06 liraya yükseldi ve kaybı yüzde 1.85 ile sınırlı kaldı.