İşte Albay Temizöz'ün infaz evleri

Faili meçhuller davası sanıklarından Mehmet Binzet, JİTEM’in Cizre ve Silopi’deki işkencehanelerini anlattı. Albay Temizöz’ün gözleri önünde infaz yaptığını öne sürdü.

Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz’le birlikte faili meçhul cinayetlerle ilgili tutuklu Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak’ın kardeşi Mehmet Ferit Binzet, ifadesinde JİTEM’in işkencehanelerini anlattı. Binzet, Mardin’in Midyat İlçesi’nde tutulduğu cezaevinde Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği ifadesinde PKK’lıların sorgulandığı özel yerler olduğunu belirterek “Bu nezarethaneler sadece itirafçılar, korucular ve JİTEM elemanlarınca kullanılmaktaydı.

TANIK KORUMA İSTEDİ  

Emniyet mensupları bu nezarethanelere kullanamazdı. Nezarethanelerin sorumlu ağabeyim Kamil Atak’tı” dedi. Binzet istenildiği takdirde Cudi Mahallesi’nde bulunan çok sayıda nezarethanenin yerini gösterebileceğini söyledi. Binzet, JİTEM’in kirli çamaşırları ifşa ettiği açıklamalarından dolayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak tanık koruma programından yararlanmak istedi.

KAMYON LASTİĞİYLE SORGULAMA

Binzet ifadesinde şunları söyledi: “Ağabeyim Atak’ın evine giriş- çıkış yaptığım sırada mermi sandıkları, uçaksavar, roket atar, lav silahları görüyordum. Bu nezarethanelere PKK’lı diye alınan kişiler aç, susuz bırakılıyor, otomobil ve kamyon lastikleri içerisine sokularak fiziksel işkence yapılıyordu.” Ağabeyi Kamil Atak’ın emri üzerine 1996 ve 1997’de Cudi Mahallesi’nde gittikleri bir evde kendilerini PKK’lı sanan bir kişinin Şahin Pürtek ve İbrahim Özcan tarafından öldürüldüğünü anlatan Binzet, “Daha sonra ağabeyim Kamil Emniyet Müdürü Hasan isimli şahısla telefonla görüştü” dedi.

DANIŞ VE DENİZ’İN ÖLÜM KARARI

Binzet ifadesinde DEHAP İlçe teşkilatını kurmaya çalışan Cemal Güven, Ali Güven ve Mehmet Dilsiz’in Cizre’de, Silopi’de ise DEHAP’ın ilçe teşkilatını kurmaya çalışan Ebubekir Deniz ile Serdar Danış’ın öldürülmesi kararının Cemal Temizöz, o dönem Silopi Belediye Başkanı olan Neşet Ökten ile Cizre Belediye Başkanı olan ağabeyim Kamil Atak ve korucubaşı Hazım Babat’ın katıldığı toplantıda alındığını kaydetti. Binzet, “5 ay sonra Deniz ve Danış’ın Silopi ilçe merkezinden kaçırılarak Cudi Dağı’na götürülüp öldürüldüklerini biliyorum” dedi.

TEMİZÖZ ATEŞ ETTİ

1995 Mart ayında Abdurrahman isimli kişinin Kamil Atak’ın emri ile Tamer Atak ve Mehmet Nergiz tarafından evine gittiği sırada kaleşnikofla taranarak öldürüldüğünü anlatan Binzet, “Ağabeyim Abdurrahman’ın ölüm emrini verdiğinde ben yanlarındaydım” dedi. Mustafa adındaki bir kişiye 1994 yılında itirafçı Abdulhakim Güven ile Adem Yanık’ın işkence yaptığı anlatan Binzet, “Binbaşı Cemal Temizöz, Mustafa’ya doğru bir el ateş etti. Daha sonra Mustafa’nın cesedi defnenildi” dedi.

Asker ve Maliye’ye JİTEM var mı sorusu

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi JİTEM’in varlığını Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı’na sorma kararı aldı. Mahkeme ayrıca İsveç’te bulunan PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan’ın JİTEM’den maaş aldığını gösteren ‘bordro’nun gerçek olup olmadığının da Maliye Bakanlığı’na sorulmasını istedi.

JİTEM YAZILI BORDRO DEŞİFRE

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Güneydoğu’da 1988-96 yılları arasında bazı emekli generallerin bilgisi dahilinde ‘Adam öldürmek, araç bombalamak, suikast, adam kaçırıp infaz etmek, fidye almak’ suçlarından ömür boyu hapisle yargılanan tutuksuz sanıklar PKK itirafçıları İbrahim Babat, Adil Timurtaş, Recep Tiril, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Hayrettin Toka, Fethi Çetin ve Abdulkadir Aygan ile jandarma istihbarat elemanları Mehmet Zahir Karadeniz, Lokman Gündüz ve korucu Faysal Şanlı’nın dünkü duruşmasında önemli bir karar aldı. Mahkeme, star gazetesinin ortaya çıkardığı PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan adına hazırlanmış ve çalıştığı kurum olarak JİTEM’in yazdığı bordronun Maliye Bakanlığı’na sorulmasını karar verdi.

DOĞAN’IN İFADELERİ DE EKLENDİ

Davaya Ergenekon sanığı Arif Doğan’ın JİTEM’in varlığına ilişkin ifadeleri de eklendi. Kararda, “Jandarma Genel Komutanlığı’na ve Genelkurmay Başkanlığı’na yazı yazılarak kısa adı ile JİTEM olarak bilinen Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele birimi şeklinde bünyelerinde kurulmuş bir birimin olup olmadığının sorulmasına...” dendi. Ayrıca İstanbul Başsavcılığı’na yazılarak

Ergenekon sanığı emekli albay Arif Doğan’ın evinde ele geçen belgelerde JİTEM ile ilgili olanların olup olmadığının sorulmasına karar verildi.

Genelkurmay’a da darbe sorusu

Ergenekon savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, İstanbul 13. Ağır Ceza mahkemesi’nden Genelkurmay Başkanlığı’ndan 2000 ve 2009 yılları arasında ordu içinde darbe girişimi olup olmadığı, darbe girişimi olduysa konuyla ilgili varsa bilgi ve belge istenmesini talep etmişti. Savcı Pekgüzel, “Darbe günlükleri”nin sahibi olduğu öne sürülen emekli Oramiral Özden Örnek hakkında, İstanbul Başsavcılığı’nca her hangi bir işlem yapılıp yapılmadığının sorulmasını istedi. Pekgüzel, mahkemeden, Özden Örnek’in hukuki durumuyla ilgili detaylı bilgi istenmesini talep etmişti.

STAR



Gündem Haberleri