İŞTE ABDULLAH ÖCALAN'IN MEKTUBU

Çözüm süreci kapsamında Abdullah Öcalan’ın terör örgütüne yönelik hazırladığı yol haritasını içeren üç mektup Ankara’ya ulaştı.

PKK’ya silah bıraktırma hedefiyle başlatılan yeni çözüm süreci kapsamında Abdullah Öcalan’ın terör örgütüne yönelik hazırladığı yol haritasını içeren üç mektup Ankara’ya ulaştı. Öcalan mektupta 3 aşamalı bir yol haritasına yer veriyor.

PKK’ya silah bıraktırma hedefiyle başlatılan yeni çözüm süreci kapsamında Abdullah Öcalan’ın terör örgütüne yönelik hazırladığı yol haritasını içeren üç mektup Ankara’ya ulaştı.

Star'ın haberine göre, Adalet Bakanlığı tarafından sabah saatlerinde BDP Genel Merkezi’ne teslim edilen taslak metin radikal öneriler içeriyor. Öcalan, devletin talepleri doğrultusunda PKK’ya üç aşamalı çözüm sunuyor. Buna göre, örgüt 15 Mart’ta eylemsizliğe geçecek, 15 Ağustos’ta yurt dışına çıkacak. PKK son aşamada ise silahları bırakacak. BDP heyetinin İmralı’da Öcalan ile yaptığı görüşmenin ardından Öcalan’ın Kandil ve siyasi uzantılarına verilmek üzere üç taslak mektubu kaleme alığı açıklanmıştı. O mektup dün BDP’ye ulaştırıldı.

1- Martta ateşkes Ağustos sınırdışı

Yaklaşık 20 sayfadan oluşan ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın bizzat el yazısı ile kaleme aldığı taslak metinde radikal önerilerde bulunuluyor. Devletin PKK’nın silah bırakması için İmralı ile masaya oturduğu amaç doğrultusunda, PKK’ya üç aşamalı bir yol haritası sunuluyor. Buna göre, halen kış üstlenmesinde olan örgütün, nihai olarak silah bırakmaya giden üç aşamaya sadık kalması isteniyor. Buna göre, terör örgütü 21 Mart’ta kutlanacak Nevruz Bayramı’nda ateşkes ya da eylemsizlik ilan ederek ellerini tetikten çekecek. Çözüm süreci kesintisiz sürerse örgüt 15 Ağustos’ta sınır dışına çıkacak. Kandil, PKK’yı silahsızlandırmak için zihinsel hazırlıklar yapacak, terör örgütü mensuplarını bu konuda ikna edecek.

2- Kırmızı çizgilerin üzerini çizin

Abdullah Öcalan’ın MİT aracılığı ile Ankara’ya gönderdiği taslak mektupta, BDP’nin bugüne kadar her fırsatta ‘kırmızı çizgi’ olarak gündeme getirdiği bazı taleplerinin yumuşatılması istendi. Metinde “Federasyon ve özerklik gibi farklı devlet taleplerimiz yok. Türkiye’nin üniter devlet yapısı korunmalı. Tam demokratik bir Türkiye’de Kürtlerin de sorunları çözülür. Türklerin bölünme, Kürtlerin ise haklarını alamama korkusu olmamalı” denildi. ‘Özerklik’ talebinin Türkiye’nin Avrupa Yerel Yönetimler şartına getirdiği çekinceleri kaldırmasıyla yerine getirilmiş sayılabileceği vurgulandı. Mektupta, yeni anayasanın etnik reflekslerden arındırılmış olmasının da çözüm için önemli olduğu kaydedildi.

3- Anayasal ve yasal düzenleme

Öcalan’ın gönderdiği taslakta örgüt bu adımları atarken, devlet de bazı Anayasal ve yasal düzenlemeler yapacak. Ancak Kürt sorununun bütün başlıkları ile açılması bu aşamada öngörülmüyor. Bunlar sürecin işlemesi halinde adım adım hayata geçirilecek. Asgari demokratik haklar, anayasal ya da yasal düzeyde tanımlandığında bu süreç tamamlanmış olacak. İmralı’nın mektubunda “Süreçte demokratikleşme adımları atılacak. Ancak sürecin sonunda Kürt sorunun çözümü için köklü Anayasal ve yasal düzenlemeler için müzakereler yapılacak” ifadesi kullanıldı. Öcalan PKK ve onun siyasi bileşenlerinden bu konuda iki hafta içinde görüş bildirmelerini istedi. Öcalan, bu görüşlerin iki hafta içinde İmralı adasına ulaştırılmasını istedi.

Star 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Perde Arkası Haberleri