SON iki yılda gerçekleştirdiği şirket satın almaları ve dünyanın en ucuz otomobilini geliştirmesiyle dünya gündemine oturan 62.5 milyar dolar değerindeki Hindistan’ın en büyük grubu Tata da, yaşanan global krizde frene basarak yeni şirket alımlarını durdurdu. 2007’de çelik devi Corus’u 12 milyar dolara, İngiliz Jaguar ve Land Rover’ı da 2.3 milyar dolara satın alan Tata, şimdi en büyük sıkıntıyı satın aldığı uluslararası şirketlerden çekmeye başladı. Corus’la birlikte Tata’nın çelik şirketi tarihinde en büyük borçla karşı karşıya kalırken, Jaguar ve Land Rover ise bu yılın ilk 6 ayında Tata’nın bilançosuna 383 milyon dolarlık zarar yazdırdı. Tata’nın Başkanı Ratan Tata’da yaşanan global kriz nedeniyle grubun bünyesindeki 98 şirketin yöneticilerine "Stratejik olarak çok kritik olmadığı sürece tüm satın almaları askıya alın" uyarısı yaptı.
Frene basmak zorundayız
Tata Grubu’nun Başkan Yardımcısı Prakash Telang, yaşanan finansal krizden Tata’nın da özellikle Hindistan dışındaki operasyonlar nedeniyle etkilendiğini belirtti. Telang, "Bir süre krizin gidişatına bağlı olarak tüm satın almaları erteliyoruz. Son 8 yılda sadece çelik sektöründe 18 milyar dolarlık şirket satın aldık. Bunun dışında otomotiv grubumuz 2.3 milyar dolara ünlü İngiliz ikonları Jaguar ve Land Rover’ı satın aldı. Ayrıca havacılık ve gıda gibi bir çok alanda şirket satın alma ve ortaklığa imza attık. Şimdi frene basmak zorundayız" dedi.
Doğru zamanda doğru araç
Telang, 2009’da piyasaya sunacakları dünyanın en ucuz otomobili Nano’yla sektörün yeniden hareket kazanacağını söyledi. Nano’nun doğru zamanda doğru bir araç olacağını kaydeden Telang, şöyle konuştu: "2008 başında otomotiv sektörü artan petrol ve hammade fiyatları nedeniyle büyük sıkıntı yaşamaya başladı. Ama petrol fiyatları yarıdan fazla düşünce anladık ki sorun sadece o değilmiş. Sorun krediye yani likiditeye bağlıymış. Bugün otomotiv şirketlerinin parayla ilişkisi kesildi. Bu da sektörün her geçen gün daha fazla küçülmesini sağladı."
Nano çığır açacak
Telang, üretim maliyetlerinin arttığı, talebin dibe vurduğu, kredi sorununun yaşandığı kriz ortamında tüketicilerin lükse kaçmak ve araçlarını kolay kolay değiştirmek istemeyeceklerini kaydetti. Telang, şunları söyledi: "Bu dönemde maliyet artıran yeni teknolojiler yerini düşük maliyetli çözümlere bırakacak. Nano bu anlamda bir çığır açacak. Geniş kitlelere hitap eden ’halk otomobili’ sıralamasında Nano dünya otomotivini değiştiren dördüncü model olacak. Bu anlamda Ford T otomotiv tarihini değiştiren ilk otomobildi. Ford T’nin ardından Hitler’in emriyle geliştirilen Volkswagen Beetle (Kaplumbağa) geniş kitlelere ulaşan ikinci model olmuştu. Beetle’nin ardından Rusya’da Stalin’in emriyle Lada tarihte geniş kitlelere otomobil ulaştıran üçüncü model oldu."
Önce dalga geçti, sonra beğendi
İFLASIN eşiğine gelen General Motors (GM) Başkanı Rick Wagoner, Nano’yla ilgili olarak önce, "Biz böyle bir araç üretemeyiz. Mühendislerimiz Nano’nun lastiğini bile üretemez" şeklinde dalga geçmişti. Tata yetkilileri ise, "Wagoner Cenevre’de Nano’yu inceleyip içine oturdu. 2 metrelik Wagoner aracın arkasına oturup, sığınca beğenisini gizleyemedi" diye konuştu.
Türkiye, Nano’nun Avrupa ihracat üssü olabilir
TATA Başkanı Ratan Tata’nın Hindistan halkını motosikletten kurtarmak için 2003’te ortaya attığı ’Halk otomobili’ projesi Nano, 350 milyon doları bulan yatırımla 2009 yılının ilk çeyreğinde önce Hindistan’da satışa sunulacak. Tata Başkan Yardımcısı Prakash M Telang, ilk etapta yılda 300-500 bin adet üretilecek Nano’nun Hindistan’dan hemen sonra ihraç edileceği ülkeler arasında Türkiye’nin de yer alacağını söyledi. Telang, "Biz öncelikli olarak Hindistan’daki talebi doyurmalıyız. Daha sonra ihraç pazarlarındaki talebe cevap vermeye çalışacağız. Çünkü Afrika ve Doğu Avrupa ülkelerinde çok yoğun istek var. Türkiye’de de Nano’nun benzer ilgiyi gördüğü bilgileri alıyoruz. Ancak başta Türkiye olmak üzere Avrupa pazarı için şu anki mevcut 33 beygir gücündeki motor yerine 55 beygirlik Euro4 normunda motor geliştireceğiz. Bu biraz zaman alabalir" dedi. Telang, Türkiye’deki ortakları Isotlar Grup’la diğer distrübütörlerinden daha uzun ve başarılı bir ilişki içinde olduklarını söyleyerek, "Nano ve diğer modeller Avrupa için hazır hale geldiğinde, Türkiye bizim için önemli bir ihracat üssü olabilir. Şu anda Romanya, Suriye ve Azarbeycan’ın ihracat yetkisi Isotlar’da. Tata’nın Avrupa’da distribütörlüğü arttıkça bu sayı artabilir" diye konuştu.
Isotlar, 15 bin Nano getirecek fiyatı 8 bin YTL’den başlayacak
TATA Türkiye Marka Direktörü Cengiz Tiryakioğlu, Nano’nun Avrupa’da piyasaya sunulacağı ilk ülkenin Türkiye olacağını belirterek, "Avrupa standartlarına göre otomobillerde ABS ve çift hava yastığı olması gerekiyor. Nano’nun üzerinde şimdilik sadece sürücü hava yastığı var. Bu Türkiye’deki standardı karşılıyor. Dolayısıyla Nano’nun Avrupa’ya ilk önce Türkiye’den açılacak" dedi. Hindistan’da baz donanımının fabrika çıkış fiyatının 2 bin 500 dolardan başlayacağı söyleyen Tiryakioğlu, şöyle konuştu: "Lojistik ve vergiler eklendikten sonra Nano’nun Hindistan fiyatı 3 bin doları bulacak. Biz Türkiye’de Nano’yu 8 bin YTL’den başlayan fiyatlarla satışa sunmak için çalışmalar yapıyoruz. Adetler konusunda ise hedefi geniş tutarak, ilk yıl için 15 bin adetlik sipariş verdik. Bu yüksek rakamı Tata’nın üretim planı içine şimdiden dahil olmak için yaptık."
Dünyanın en ucuz otomobilini test ettik
İLK kez bu yıl Cenevre Fuarı’nda sergilenen dünyanın en ucuz otomobili Nano’yu, Hindistan’daki Pune fabrikasının test pistinde dünyada ilk kez Türk basın mensupları denedi. Şu ana kadar başta İngiliz ve Alman gazeteciler olmak üzere bir çok ülkeden basın mensubunun ziyaret ettiği fabrikada, Tata yetkilileri test önceliğini Türk gazetecilere verdi. 2 silindirli 662 cc ve 33 beygir gücünde motora sahip Nano, küçük boyutlarına rağmen 4 kişi için geniş bir alan sunuyor. Arka koltuklarda diz ve baş mesafesi, 1.90 metre boyundaki biri için bile oldukça geniş. 2 bin 500 dolarlık fabrika çıkış fiyatına rağmen Nano’nun sınıfında başarılı olabileceği dikkati çekti. 3.1 metre uzunluğunda, 1.5 metre genişliğinde ve 1.6 metre yüksekliğinde olan Nano, yeterli yerden yükseklik seviyesi sayesinde, kalabalık şehir yollarındaki avantajlarının yanı sıra kırsal alanlardaki kötü koşullarda da rahat manevra kabiliyetine sahip olabileceğini gösteriyor.
İngilizlere ucuzluğu öğretiriz
TATA Başkan Yardımcısı Prakash Telang, 2007 yılında 2.3 milyar dolara satın aldıkları ünlü İngiliz markaları Jaguar ve Land Rover için, "Biz onlara maliyet konusunda yardımcı olacağımıza inanıyoruz. Onlarda bize teknoloji ve kaliteli otomobil yapma konusunda yardımcı olacaklar. Biz bunun benzereni daha önce satın aldığımız Koreli Daewoo’nun ağır ticari bölümünde ve ortaklık yaptığımız diğer şirketlerde yaşadık" dedi.
Hafif ticari üretimi için Türkiye merkezimiz olabilir
TATA’nın 11 yıldır Türkiye distribütörü olan İsotlar Grubu, bu yıl başında 20 milyon dolar yatırımla Tata’nın pick-up modeli Xenon’u Adana’da üretmeye başlıyor. Adana’da üreilen Xenon’lar sırasıyla Avrupa pazarlarına da ihraç edilecek. Tata Başkan Yardımcısı Prakash Telang, "Bizim şu an için bu pazarlara yönelik bir hafif ticari modelimiz yok. Ama 2-3 yıl içinde böyle bir model geliştirmeyi planlıyoruz. Türkiye’nin hafif ticari araç konusundaki gücünün farkındayız. Zaten Xenon’un üretimiyle Türkye’de ticari araç üretimine adım attık. Bu pazarlara yönelik modelin üretimin de Türkiye bizim için önemli bir üs olabilir" dedi.