İstanbul’un su sıkıntısı yok ve su içilebilir kalitede

Başkan Topbaş, “İstanbullular tasarrufa devam ettikçe bu yıl da su sıkıntısı yaşamayacağız. Su sıkıntısı hiç konuşulmasın diye yatırımlarımıza devam ediyoruz. Suyumuz da içilebilir kalitede. Onun için musluk suyunu her şeyde kullanmamalıyız” dedi.

 

İSKİ'den 4 yılda 4 milyar dolarlık su ve atıksu yatırımı…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2009 yılında ilk etabı açıldığında Avrupa'nın en büyük atıksu arıtma tesisi olacak Ataköy Biyolojik Arıtma Tesisi inşaatını basın mensuplarına gezdirdi, adından da su konusundaki soruları cevaplandırdı. 4 yıllık görev süresi içinde İSKİ'nin İstanbul'un su ve çevre yatırımları için 4 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirten Başkan Kadir Topbaş, sahillerin 161 kilometresinin artık denize girilebilir hale geldiğini kaydetti.

İstanbul'a bu yıl da su sıkıntısı yaşatmayacaklarını, ancak yine tasarrufu elden bırakmamak gerektiğini ifade eden Kadir Topbaş, “Şu anda barajlarımızdaki doluluk oranı yüzde 43 düzeyinde. İstanbul'da bu yıl da su kesmeyeceğiz. Ancak bunu birlikte başaracağız. Daha sonraki yıllar içinde ciddi tedarik çalışmalarımız var. Bu arıtma tesisinden elde edeceğimiz suyu da geri dönüşümde kullanacağımız için artı bir katkı olacak. İstanbul'un günlük su ihtiyacının 5'te birini Ayamama Deresi'nin arıtmasından elde edeceğiz” dedi.

Musluk suyu içilecek kalitede…

İstanbulluların 2007'de 38 milyon metreküp su tasarruf ettiğini, bunun da 2,5 elmalı Barajı'na eşit olduğunu vurgulayan Başkan Topbaş, İstanbul'un günlük 2 milyon metreküp su kullandığı dikkate alındığında tasarruf oranının çok büyük olmadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu; “Biz yüzde 10 tasarruf yapsak baya büyük bir tasarruf yapmış oluruz. Yüzde 15, yüzde 25 tasarruf da yapabiliriz. Biraz daha hassas olursak, daha rahat edeceğiz. Öte yandan, biz 2009'un yazının nasıl geçeceğini bilmiyoruz. Arzu ediyoruz ki, bir miktar suyumuz da rezerv olarak 2009'a kalsın. Çünkü gelecek yılki su durumunu, mevsimlerden dolayı tam kestiremiyoruz. Daha idareli kullanarak bir miktar suyumuzu gelecek yıla aktarabilirsek, 2009'da da sıkıntı çekmeyiz. Zaten İstanbul'un ondan sonra su sıkıntısı kalmıyor. Rezve Deresi'nden getireceğimiz su var. Melen suyunun Darlık Barajı'na aktarılması çalışması bitmiş olacak. DSİ ile Melen Çayı'nın ikinci etabının getirilmesi konusunda görüştük. Ya onlar, ya İSKİ bu suyu getireceğiz. Bu projenin ciddi bir maliyeti var, ama acil olması nedeniyle bu maliyete katlanacağız. Melen'den ikinci etabı da alırsak, İstanbul artık su sıkıntısını konuşmayacak. Ama yine de tasarruf diyoruz. Çünkü suyunuz çok bol olsa bile her damla su bir enerji karşılığında geliyor. Yani bir maliyeti var çevre kirliliği var. Bonkörlük yapmamak gerekiyor.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İSKİ'nin içme suyunun temizliği yönündeki bir soruya ise, İSKİ suyunun günlük biyolojik tahliller yapıldıktan sonra kente verildiğini ve sağlık açısından bir problem bulunmadığı cevabını verdi. Kadir Topbaş, “Çok güvendiğiniz su ile bizim suyumuzu tahlil ettiriniz, aradaki farkı değerlendiriniz. Bizim suyumuz daha dikkatli, daha doğru, günlük biyolojik tahlilleri yapılarak kente veriliyor. Sağlık açısından bir problem yok, bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İçilebilir seviyede bir su, onun için içilebilir seviyede olan musluk suyunu her şeyde kullanmayın. Su temizliği konusunda bir problem yok” şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

 

İstanbul Haberleri