İstanbul'un Fethi Panoramik MÜZESİN DE

İBB'nin İstanbul'un fethinin 555. yıl dönümü Topkapı'da surların yanına yapılan dünyanın ilk kubbeli panoramik müzesinde.


Proje Yönetmeni Haşim Vatandaş ziyarete açılacak müzeye ilişkin bilgi verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Topkapı Şehir Parkı'nda gerçekleştirilecek panoramik müze için yaptığı başvurunun kabul edildiğini anlatan Vatandaş, müzenin yapımı için yaklaşık 3 yıl çalıştıklarını dile getirdi.

Vatandaş, projede kendisiyle birlikte 8 sanatçının emeğinin bulunduğunu belirterek, ''Bu projede emeği geçen 2 önemli ressam var. Birincisi Ramazan Erkut, cansız bulutlar, taşlar, yerler, surlar gibi objelerden sorumlu, Yaşar Zeynalov da insanlar, atlar, hayvanlar gibi figürlerden sorumlu. Diğer sanatçılar ise diğer 3 boyutlu tüm resimlerden sorumlu'' dedi.

Müzede, 29 Mayıs 1453 tarihinde Bizanslıların direncinin kırılıp, Osmanlıların şehre girmeye başladıkları anın resmedildiğini dile getiren Vatandaş, bu anın seçilme nedenini şöyle anlattı:

''İstanbul'a ilk olarak Topkapı'dan girildi ve yoğun çatışma burada gerçekleşti. Surlarda iki önemli gedik burada açıldı. En büyük toplar burada. Fatih Sultan Mehmet'in karargahı da bu bölgede. 29 Mayıs Salı günü sabah Bizanslıların direncinin kırılıp, Osmanlıların şehre girmeye başladıkları an, yani bir çağın kapanıp bir çağın açıldığı o anın 360 derecelik her yönden resmi diye düşünülebilir.''

''Çerçevesi, bittiği-başladığı yer olmayan resim'' anlamına gelen panoramik tekniğini, gerçek gökyüzü etkisi yaratması amacıyla kubbe ile kullandıklarını ifade eden Vatandaş, ''Dünyada 30'a yakın panoramik müze var ama sadece bu panorama, kubbe olarak da dikey olarak da kesintisiz devam eden bir panorama'' diye konuştu.

-''MÜZE, 3 BİN METREKARELİK GÖRÜNTÜ ALANINA SAHİP''-

Vatandaş, 38 metre çapında kubbeye sahip olan müzedeki resimde 10 bin kişi ve 10 binden fazla figürün detaylı olarak, o dönemin minyatürlerine ve yazılı belgelerine dayanılarak resmedildiğini bildirdi.

Müzenin 2 bin 350 metrekarelik resim ve 650 metrekarelik 3 boyutlu objelerin platformundan oluşan toplam 3 bin metrekarelik görüntü alanına sahip olduğunu belirten Vatandaş, müzeyi aynı anda yaklaşık 100 kişinin gezebileceğini söyledi.

Vatandaş, müzede 5 ayrı noktada ayrı ses efektlerinin kullanılacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

''Mehterin olduğu yerden mehter müziği, topların olduğu yerden top sesleri, atların olduğu yerden at sesleri, ön taraftan çatışma sesleri, arkadan da ordu uğultusu sesleri duyulacak. İnsanın 2 gözü, 14 metreden sonra algılama özelliğini kaybederek, tek göz gibi çalışmaya başlar. Bu nedenle biz de en yakın mesafeyi 14 metreden koyduk yani izleyici 14 metreden daha yakına giremiyor ve resmin üzerindeki 3 boyut özelliklerini gerçekmiş gibi algılıyor.''

Haşim Vatandaş, toplam 2 milyon 100 bin YTL'ye mal olan 4 katlı müzenin diğer katlarında daha sonra müzeye uygun çeşitli objelerin sergileneceğini de sözlerine ekledi.


Kültür-Sanat Haberleri