Ekmek raporunu açıklayan İbrahim Yetkin, ülke genelinde ekmek fiyatlarında bir standart bulunmadığına dikkat çekerek, "Fiyatlar ilden ile önemli farklılıklar gösteriyor. Ankara'da 300 gram ekmek 60 kuruştan satılıyor. Bu arada Ankara Fırıncılar Odası, yeşil kart sahiplerine verdiği ucuz ekmek kartıyla aynı gramajdaki ekmeği 40 kuruşa satıyor. Halk Ekmek'in çıkardığı 300 gramlık ekmek ise 35 kuruştan satılıyor." dedi.
Ankara'da tüketilen ekmeklerin yüzde 80'inin halk tipi olarak nitelendirilen standart ekmek olduğunu ifade eden Yetkin; kepekli, tam buğday, yulaflı ve çavdarlı ekmeklerin tüketimin yüzde 15'ini, cevizli, zeytinli, soğanlı gibi spesifik ekmeklerin ise yüzde 5'lik dilimini oluşturduğunu kaydetti.
Yetkin, şöyle devam etti: "Geçen yıl İstanbul Ticaret Odası'nın düzenlediği fuar kapsamında yapılan ekmek panelinde sektörün önde gelen temsilcileri haksız rekabetten yakınırken İstanbul'da 4 bin 500 ekmek fırını bulunduğunu, ancak her üç fırından birinin ruhsatsız olduğunu açıkladılar. Sektör ile ilgili yapılan araştırmalarda ayrıca mevcut koşullarda bazı alanlarda olduğu gibi ekmek üretiminde de AB kriterleri uygulansa, mevcut fırınların en az yüzde 80'inin kapanacağı bildiriliyor. Bu tür fırınların günde 5-6 bin ekmek üretebildiği ve sayılarının Türkiye çapında 20 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor."
Günde 100-150 bin adet üretim yapan endüstriyel fırınların da bulunduğunu ifade eden Yetkin, "Son yıllarda sayıları artsa da henüz bu fırınların toplam sayısı 100'ü bile bulmuyor." diye konuştu.
Türkiye'de her yıl 12 milyon ton civarında ekmek üretildiğini kaydeden Yetkin, "Ekmeğin israf oranı bölgelere göre yüzde 10 ile 18 arasında tahmin ediliyor. İstanbul Fırıncılar Odası'nın verdiği rakamlara göre, İstanbul'da günlük 18 milyon adet ekmek üretilirken bunun 2 milyonu çöpe atılıyor." ifadesini kullandı.
CİHAN