Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nce düzenlenen Aktif Tektonik Araştırma Grubu (ATAG) 13. Çalıştayı başladı.
Açılış konuşmasını yapan Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Koçyiğit, ''Herkesin 10 yıldır konuştuğu İstanbul depremine sebep olacak fayın doğu tarafındaki hatta biriken enerji, 1999 depremiyle serbest bırakılmıştır. Artık 200-250 yıl büyük bir depreme yol açmayacaktır." dedi. Diğer hatta ise Saroz Körfezi'ne doğru bir durgunluk olduğunu belirten Prof. Koçyiğit, "Bu hatta son deprem 1766 yılında olmuş. Demek ki 15 yıl içinde bu üç segmentte 7 büyüklüğünde deprem bekleniyor.'' şeklinde konuştu.
Türkiye'de yer bilimlerinin 60 yıllık geçmişe sahip olduğunu, 30'un üzerinde uzmanlık alanında önemli mesafe katedildiğini hatırlatan Koçyiğit; Marmara, Biga ve Gelibolu Yarımadası'nda son 100 yılda yaşanan yaklaşık 30 depremle ilgili bilgi verdi. Ulubat Gölü'nden İnegöl'e kadar devam eden bir alanda 1855'te büyük bir deprem olduğunu ifade eden Ali Koçyiğit; İznik, Bandırma, Edremit Körfezi ve Sarıköy'de de önemli hatlar bulunduğunu, bunların 500 yıldır ciddi bir depreme yol açmadığını vurguladı.
Buralarda büyük bir deprem olabileceğini hatırlatan Prof. Koçyiğit, Yenice-Gönen uzantısının 1953 yılında büyük bir depreme yol açan yapı olduğunu söyledi. Bu yapının üzerinde 1 santimetrelik hareketlilik görüldüğünü, bunun 100 yılda 1 metre ve 500 yılda 5 metreye denk geldiğini hatırlatan Koçyiğit, ortalama 400 veya 500 yılda 7 büyüklüğünde bir deprem oluşturabilecek potansiyel bulunduğunu ve Çanakkale'yi de etkileyebileceğini sözlerine ekledi.
Daha sonra ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, Prof. Dr. Ali Koçyiğit'e teşekkür plaketi ve hediye takdim etti. 11 Ekim'e kadar devam edecek çalıştayda 58 bildiri sunulacak.