İstanbul'a 20 milyon lale dikildi

''6. Uluslararası İstanbul Lale Festivali''nin açılışı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Topbaş'ın katılımıyla Emirgan Korusu'nda gerçekleştirilen törenle yapıldı

stanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu yıl kente lale ve diğer soğanlı bitkilerden 20 milyon adet diktiklerini belirterek, ''Şehir artık gülüyor ve kendini çok daha iyi hissettiriyor'' dedi.

Törende konuşan Topbaş, Orta Asya'dan Semerkant ve Buhara'ya, oradan da İstanbul'a taşınan lalenin 150 yıl önce Hollanda'ya gittiğini ve Hollandalıların laleyi sadece ekonomik değer olarak kullandığını ifade ederek, artık lalenin evine döndüğünü söyledi.

Lalenin önemli bir bilim ve sanat devrine adını verdiğini de anlatan Topbaş,konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Laleyi tezhip, ebru gibi sanatlarımıza yansıttık. Kadınlarımızın ve çocuklarımızın ismi oldu. 6 yıl önce 600 bin lale dikerek başlattığımız çalışma, önce çok farklıyorumlar aldı. Ancak biz inandığımız, doğru bildiğimiz yolda hiç yüksünmeden yürüdük. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bütçesinin binde biri bile olmayan biryatırımla, İstanbul'un ekonomisine önemli katkı sunan, köylüsüne  ve aş olan, kentin estetiğini hissettiren, şehrimize bağlılığı ortaya çıkaran, İstanbul'un ekolojisini yeniden ortaya çıkaran ve dünya şehirleriyle yarıştığımızı hissettiren bir olgu oldu.''

Şehirlerin yarıştığı bir dünyada bazı özelliklerin ön plana çıkması gerektiğini belirten Topbaş, ''Bizden bir parça olan laleyi festivallerle zenginleştirdiğiniz zaman, bu yarışta öncü olabilir, farkımızı ortaya koyabiliriz diye düşünüyorum. Artık İstanbul, çiçekler ve güzellikler şehri oldu'' dedi.

Belediye olarak sadece alt yapı, yol veya diğer ihtiyaçları karşılamak için çalışmayapmadıklarını anlatan Topbaş, İstanbul'un her noktasında, her alandaçalışmaları paralel yürüttüklerini, hepsini aynı anda yaparak, şehre estetik kattıklarını ve böylelikle İstanbul'un çok daha güzel bir atmosfere büründüğünü ifade etti.

Dünyanın çok etkilendiği ekonomik krizde ortaya koydukları lale dikimleri ve festivallerin kentteki ekonomik hareketliliği canlı tuttuğunu anlatan Topbaş, şehre dikilen laleleri ziyarete gelenlerin, sosyal tesislere, köşklere bıraktıkları ücretler ile yaptıkları yatırımları 10 gün içerisinde geri kazandıklarını kaydetti.

Konya'daki lale üreticilerinin, sadece geçen yıl 14 bin insana  verdiğini anlatan Topbaş, şöyle konuştu:

''İşte bir sanayi, sektör ve imkan... Silivri'deki bir üreticimiz de '100 dönüm buğday tarlasına karşılık iki dönüm lale bahçesini tercih ederiz' dedi. Şehrin her yerinde lale ve çiçek dikiminde çalışan insanlarımızı görüyorsunuz. Onlara da aş ve  imkanı oldu. Vatandaş olarak 300-500 metre bahçemize bakamazken, belediye olarak İstanbul'un tamamını çiçeklerle bir cennet bahçesinedönüştürdük. Sektör gelişti ve insanlar çiçeğe yöneldi. Bu bir doğa sevgisi, davranış biçimlerinde düzelmeyi sağlıyor. İnsan çevreden etkilenir, salaş bir çevrede 'Kime çatacağım' diye dolanır. Böyle çiçeklerle donanmış bir şehirde ise yere çöpünü bile atmaz. Doğada tek başına bir canlı değiliz ve çiçeklere, hayvanlara ihtiyacımız var. İşte biz İstanbul'a bunu geri getirdik. Bu yıl İstanbul'a lale ve diğer soğanlı bitkilerden 20 milyon adet diktik. Şehir artık gülüyor ve kendini çok daha iyi hissettiriyor.''

-İSTANBUL LALESİ İÇİN GEN ÇALIŞMALARI-

Ege ve Erciyes üniversiteleri ile Ağaç A.Ş'nin önemli bilimsel çalışmalarbaşlattığını belirten Topbaş, ''Geçmişte 1500'ün üzerinde türü olan bu laleyi İstanbul'a özel hale getirmek için genler üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Bu çeşitleri tekrar bularak, İstanbul'a özgü bir lale türü yetiştirelim, şehri bununla donatalım, kentli bundan haz duysun ve 'İstanbul Lalesi' diye bahsedilsin'' dedi.

Topbaş, Erciyes Üniversitesi ile lalelerin taç yapraklarından organik gıda boyası ürettiklerini ifade ederek, milyonlarca yetiştirilen bitkilerin hepsini pazarlamanınmümkün olmadığını, bununla ilgili de önemli bir ihracat ürünü olabileceği düşüncesiyle önemli bir mezat salonu projesi bulunduğunu kaydetti.

Mezat projesi için araziyi ilgili bakanlıktan alamadıklarını anlatan Topbaş, ''Bir mezat salonu kurmak ve ihracat yapmayı arzu ediyorum. Hollanda, çiçeksatışıyla yılda 1 milyar 300 milyon avro girdi sağlıyor. İstanbul'da 235 bin insan ekmek yiyebilir. İstanbul'un kliması, atmosferi buna müsait. O araziyi inşallah alacağız'' dedi.

Topbaş, kesilen çiçeklerin dışarı satılması, pazarlanması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Laleleri satamadığımız zaman çöp olacak. Bununla ilgili Ağaç A.Ş. Genel Müdürlüğümüz ile Erciyes Üniversitemizin çalışması var. Lalelerin taç yapraklarından gıda boyası üretmeyi, dünyada ilk defa başardık. Gıda boyasıyla yapılmış pastayı birazdan birlikte keseceğiz. Dünyada ilk defa Türkiye ekonomisine katkısı olacak gıda boyasını, lalelerin taç yapraklarından ürettik ve gayet de organik. Biz  adamı mantığıyla bakıyoruz ve belediye başkanı olarak da diyoruz ki bu kentin ekonomisini nasıl daha da geliştiririz ve kendi değerlerini bu kentliye sunarız. Burada  adamı mantığıyla baktığımızı özellikle ifade etmek istiyorum. Taç yapraklardan dünyada ilk defa elde edilen gıda boyasını ithal etmemize gerek kalmayacak inşallah. Bu kentin ve o ülkenin kendi florası kendi güzellikleri, bunu yansıtacak. Lokumlar, pastalar meşrubat yapıldı. Yarın da başka bir şey yapılır. Gıda boyası çok pahalı olduğu için bazı gıda sektöründeki küçük işletmelerde kumaş boyasını gıda boyası olarak kullananlar var. Biz bunuucuzlatacağız. Herkes gıda boyasını rahatlıkla kullanacak. Biz laleyi sadece bir çiçek olarak görmüyoruz, aynı zamanda bir ekonomik değer olarak görüyoruz. Öte yandan, lalelerle birlikte dikilen sümbülden de esans üretilmeye başlandı.''

Geçmişte her güzelliği yaşayan bu şehrin, çiçek yetiştirip ihraç edecek noktaya geleceğini anlatan Topbaş, erken açan erkenci lale, normal lale, bir de geç açan lale olduğunu, Ege Üniversitesi ile birlikte yaptıkları çalışma sonucu bu lalenin erken açanını çok daha erken açar hale getirdiklerinde, ihracat imkanı çok daha fazla olan bir soğan elde edeceklerini ve dünyayla bu konuda yarışır hale geleceklerini ifade etti.

-İSTANBUL VALİSİ MUTLU-

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da açılışın ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ''İstanbul'u bir çiçek şehri olarak da tanımlamamız lazım'' dedi.

''Bu şehri baştan aşağı çiçek şehri olarak görmek istiyoruz'' diyen Mutlu, ''Böylesine bir şehirde yaşamaktan mutluluk duyuyoruz. Bu çiçeklerin kokuları fevkalade güzel. Lalenin de bu çiçekler içinde sembol değeri var'' diye konuştu.

Törende daha sonra Topbaş'ın eşi Özleyiş Topbaş, lalenin taç yapraklarından üretilen pastayı kesti. Katılımcılara ve basın mensuplarına pasta ve lale lokumu dağıtıldı. Bu arada, Topbaş ve Mutlu'ya, ''Lalelerin Dilinden Sergisi''nden Arapça ''Vav'' harfli tablo hediye edildi.

Törene, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, Karaman Valisi Süleyman Kahraman, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Nihat Gökyiğit ile vatandaşlar da katıldı.

 

    İlk yorum yazan siz olun
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

    İstanbul Haberleri