Destek Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, yıl sonu için dolar/TL beklentisinin 3,05-3,10 olduğunu bildirdi.
Destek Yatırım Menkul Değerler açıklamasına göre, Türkiye'nin önde gelen ekonomistlerinin bir araya geldiği İstanbul Finans ve Yatırım Zirvesi, "Karar Alma Cesareti: 2008 Krizinden Bugüne Ekonomi ve Piyasalar" temasıyla gerçekleştirildi.
Zirvede, Eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin 2008 krizini anlattığı "Karar Alma Cesareti" kitabının Türkiye lansmanı da yapılırken, iki ayrı panel gerçekleştirildi.
Açıklamada zirvedeki konuşmasına yer verilen Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, Bernanke'nin "Karar Alma Cesareti" kitabını, kurumsal sosyal sorumluluk çerçevesinde gerçekleştirdikleri "Finansal Okuryazarlık" projeleri kapsamında Türkçe olarak okuyucuyla buluşturduklarını ifade etti.
Bernanke'nin kitabında, ABD'de 2008 yılında başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan krizi ve buna ilişkin aldıkları önlemleri detaylarıyla anlattığını aktaran Tufan, kitabın Türkiye'de henüz geçen hafta rafa çıkmasına rağmen ikinci baskısının yapıldığını kaydetti.
Tufan, bu ilginin, kendilerinin ne kadar doğru bir projeye desteklediğini gösterdiğini belirterek, "Halkımızın finansal konularda bilgilenmesini sağlayacak her türlü projeye de destek olmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.
- "Bu yıl sonu için dolar/TL beklentimiz 3,05-3,10"
Zirvede, TV Net Ekonomi Programı Sunucusu Reyhan Baysan'ın moderatörlüğünde "Piyasa Beklentileri ve Yatırımlarda Karar Alma Cesareti" başlıklı panel de gerçekleştirildi.
Panelde söz alan Destek Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, 2008 krizinde Lehman Brothers'ın battığını anımsatarak, "Borsa çökünce 32 binde durur dedik, durmadı ve 26 binlere kadar geriledi. Aldığımız hisseler düşünce sattık ama karar alma cesareti gösterip o dönem hisselerini 2 sene tutanlar büyük kazançlar sağladı. Karar alma cesareti bu işte." değerlendirmelerini yaptı.
Mergen, dolar/TL'de Fed'in faiz artışı beklentilerinin fiyatlanacağına dikkati çekerek, bunda da ABD seçimleri ve İngiltere'nin AB referandumu oylamasının etkili olacağını dile getirdi.
Bu yıl sonu için dolar/TL beklentilerinin 3,05-3,10 olduğunu aktaran Mergen, kredi derecelendirme kuruluşu Moodys'in ağustos ayı değerlendirmesinin de kura etki edeceğinin altını çizdi.
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise doları/TL'nin 3,15 seviyesine gelmesinin altının gramını 125 liraya taşıyacağını belirterek, jeopolitik gerginlik ve yüksek enflasyonda altın fiyatlarının yükseldiğini anlattı.
- "Bankacılık için negatif faiz felakettir"
HSBC Bank Küresel Piyasalar Grup Başkanı Fatih Keresteci de banka olarak sene sonu dolar/TL beklentilerinin 3 lira olduğunu bildirdi.
Konuşmasında dünya ekonomisindeki yapısal sorunlara vurgu yapan Keresteci, şunları kaydetti:
"Ekonomilerde önemli olan konu, krizlere karşı verilecek tepkinin niteliğidir. 'Kriz mi bankacılığı felakete sürüklüyor, bankacılık mı krizi yaratıyor?' Soru bu. Bugün, bankacılık sektörünün eli kolu bağlı. Aşırı regülasyonlar bir noktadan sonra düşük büyümenin sebebi oldu. Biz çok sağlıklı gördüğümüz şirketlere bile kredi verememeye başladık. Bu da iflas riskini beraberinde getiriyor. Bu bir kısır döngü. Bankacılık için negatif faiz felakettir. Bu, bankanın sermayesini eritir. Dünyada bankacılık sektörü sıkıntıda olduğu için ekonomik aktiviteyi aşağı çekiyor. Bankacılık sektörü rehabilite olmadan ekonomideki sorunlar çözülemez."
İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin ise dünya borç stoğunun 197 trilyon dolarla yönetilmesi güç bir hale geldiğini ifade etti.
Artan nüfus ve sürdürülebilir geleceğin ekonominin yeni konuları olduğunu aktaran Alkin, "Dünya nüfusu 7,2 milyardan 9,5 milyara çıkacak. Ekolojik sisteme hassasiyet göstererek akıllı şehirler oluşturmamız lazım. Türkiye'de de TOKİ artık konut yapmamalı, enerji ihtisas veya makine ihtisas bölgeleri inşa etmeli. Hidroelektrik santrallerine kızmamak lazım. Eğer karbon salımını durduramazsak, enerji ve su temininde ilerde sorun yaşarız." yorumunu yaptı.
Ekonomist Ali Ağaoğlu, 2008'de yaşanan krizin aslında 11 Eylül 2001 krizi olduğunu belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı:
"ABD faizi o dönemde yüzde 1'e düşürdü. O hamle, krizi 7 sene erteledi. Parasal genişlemeler işe yarasaydı ikincisine gerek kalmazdı. Japonya 26 yıldır vergilerini erteliyor, çünkü yaşlı bezi cirosu, çocuklarınkini geçmiş durumda. Japonya'nın demografi sorunu var. Merkel'e kızıyorlar mültecileri getirdi diye ama 20 sene sonrası için yatırımdır bu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 çocuk politikası da bu, ama iyi yetiştirmeniz lazım."