Başbakan Erdoğan, Libya'nın Sirte kentinde düzenlenen Arap Birliği Zirvesinde yaptığı konuşmada, ev sahipliğinden dolayı ''kardeşim'' diye nitelendirdiği Libya Lideri Muammer Kaddafi'ye teşekkür etti.
Türkler ve Arapların, sadece ortak bir coğrafyayı paylaşmakla kalmadığını, ortak bir tarihi, ortak bir kültürü, ortak bir medeniyeti ve ortak bir inancı da paylaştıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Şunu bütün kalbimle ifade etmek isterim, İstanbul'un kaderi Sirte'nin kaderinden, Trablus'un kaderinden, Kahire'nin, Şam'ın, Bağdat'ın, Sana'nın, Mekke ile Medine'nin ve elbette Kudüs'ün kaderinden ayrı değildir.
Bu bölgenin aydınlık geleceğini de hep birlikte yazacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.
İttifak her derdin devasıdır. Bir olmak, iri olmaktır, diri olmaktır.
Allah'ın izniyle, el birliği, gönül birliği, kader birliği yaparak tüm sorunları aşabilir, barış üzerine, refah, huzur ve istikrar üzerine bir geleceği hep birlikte inşa edebiliriz.''
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın ''Bölgesel diyalog mekanizması'' teklifini son derece olumlu bulduğunu belirten Erdoğan,. ''Türkiye Arap Birliği ile her türlü işbirliğine hazırdır, bu noktada üzerine düşeni yapacaktır. Bundan hiç endişeniz olmasın'' dedi.
Erdoğan, şöyle devam etti:
''Orta Doğu bölgesinde her bir olayın bölgenin dengelerinden ayrı şekilde, tek başına ele alınması gerçekçi değildir. Bugün, barış sürecinin canlandırılması konusunda uluslararası toplum yeni ve güç bir sınavla daha karşı karşıya bulunuyor. Gerek Filistin liderliği, gerek Arap ülkeleri 'dolaylı görüşmelere' ihtiyatlı bir şekilde onay vermişlerdir. Bu aşamada taraflara düşen barışa, samimiyetle bir şans tanımaktır.
Biz, gelinen aşamada artık yol haritası değil, yolun sonunu görmek istiyoruz. Kudüs, bütün bu coğrafyanın, tüm İslam dünyasının göz bebeğidir, ilk kıblesidir. İsrail'in Kudüs'e yönelik, kutsal mekanlara yönelik saldırıları asla kabul edilemez. İsrail İçişleri Bakanı'nın kalkıp Kudüs'ü başkent olarak ilan etmesi, aslında bir çılgınlıktır. Doğu Kudüs'te bin 600 yeni konut inşasına başlanması asla kabul edilebilir, mazur görülebilir bir durum değildir.
Orta Doğu Dörtlüsü olarak ABD, Rusya, AB ve BM'nin de tepkisini çektiği ve kınadığı bu eylem, ne uluslararası hukuka ne de insanlık vicdanına uygundur.''
Erdoğan, "Gün, ittifak günüdür, bir arada hareket etme, acilen barışı tesis etme günüdür. Türkiye olarak, Filistin meselesinin çözümünü bölgenin barış ve huzurunun anahtarı olarak gördüğümüzü, Filistin'in haklı davasını desteklediğimizi ve yakından takip ettiğimizi burada bir kez daha hatırlatmak isterim. Gelin, medeniyetlerin çatıştığı değil, medeniyetlerin buluştuğu, tanıştığı bir geleceği birlikte kuralım. Bunu yapacak güce, imkana ve en önemlisi de tarihi birikime sahibiz. Bu bakımdan kimse, dünyada islamafobia anlayışını yaygınlaştırma gayreti içine girmesin. Zira islamafobia kesinlikle bir insanlık suçudur ve islamafobia suçunu bize yakıştırmak isteyenler bir insanlık suçu işleyeceklerdir'' diye konuştu.
Libya lideri Muammer Kaddafi, zaman zaman alkışlarla destek verdiği Erdoğan'ı konuşmasının bitiminde tebrik etti.