İsrail'in Jericho füzeleri

İsrail ordusunun İran'a yönelik gerçekleştireceği muhtemel bir "önleyici savaş"ta, hava saldırısı riskli olduğu için balistik füze kullanabileceği belirtildi.

Washington merkezli bir düşünce kuruluşu tarafından hazırlanan bir raporda İsrail ordusunun sahip olduğu düşünülen ve hedeften çok az sapma gösteren Jericho füzelerinin, İran'ı vurabilecek kapasitede olduğu kaydedildi. Bu şekilde İsrail savaş uçaklarının sınırlı yakıt ve mühimmat ile pilotların hayatının riske atılması gibi dezavantajlarının da giderileceği kaydedildi.

Raporu hazırlayan Stratejik ve Uluslar arası Araştırmalar Merkezi(CSIS)'nden Abdullah Toukan, uzmanların yaptıkları değerlendirmelerden, Jericho füzelerinin 750 kilogram savaş başlığı taşıyabildiklerini tahmin ettiğini söyledi. Toukan, yaklaşık 42 Jericho'nun da İran'ın İsfahan ve Arak'ta bulunan ana nükleer tesisi Natanz'ı yok edebileceğini veya buraya ciddi zarar verebileceğini dile getirdi.

Abdullah Toukan, CSIS tarafından üç gün önce yayınlanan "İran'ın Nükleer Tesislerine Yönelik Muhtemel Bir İsrail Saldırısı Üzerine Çalışma" adlı raporda yer alan yorumunda "Eğer Jericho III tam olarak geliştirildiyse ve isabet hassasiyeti daha yüksekse bu senaryo, savaş uçağı kullanmaktan daha muhtemel görünüyor." dedi.

1981 yılında Irak'ın nükleer tesislerini bombalayan İsrail jetleri, 2007 yılında da Suriye'de salvolar gerçekleştirmişti. Bu salvolar İran'a bir gözdağı olarak değerlendirilirken, birçok uzman ise İran nükleer tesislerinin İsrail uçaklarının tek başına yıkabilmeleri için çok uzak, dağınık ve müstahkem mevkilerde olduğunu düşünüyor.

İsrail, tıpkı nükleer silah üretimi konusunda yaptığı gibi Jericho füzelerinin varlığını ne inkâr ediyor ne de doğruluyor.

Toukan, 114 sayfalık raporda muhtemel bir Jericho saldırısının ise İran'ın Şahab füzeleriyle karşı saldırıya geçmesine yol açacağını belirtiyor. Diğer misilleme senaryoları arasında ise İran'ın petrol ithalatını durdurması, ABD'nin Körfez'deki varlıklarını vurması veye dünyanın çeşitli yerlerindeki Yahudi hedeflerine saldırılar düzenlenmesi bulunuyor.

İstihbarat raporlarına göre İran'ın sahip olduğu Şahap füzelerinin sayısının 100'den az olduğunu savunan İsrailli bazı uzmanlar ise Şahap tehdidi konusunda daha emin konuşuyor. Aynı uzmanlar, fırlatılması halinde bu füzelerin çoğunun da İsrail'in Arrow II anti-balistik füzelerinde yok edileceğini düşünüyor. Eski bir general ise Irak'ın 1991'de İsrail'e fırlattığı 40 Scud füzesine hatırlatmada bulunarak "Bu şartlar altında Körfez Savaşı'nın bir tekrarından daha fazlasını bekleyemeyiz" ifadelerini kullanıyor.

Raporda Toukan ayrıca İran'ın Rusya'dan temin edeceği S-300 hava savunma sistemlerinin daha gelişmiş modellerinin, Jericho füzeleri ve hava saldırıları ile baş edebileceğini aktarılıyor.

İsrail'in olası bir Jericho saldırısında karşılaşacağı bir diğer dezavantajın ise füze fırlatma rampalarının yerini gizleme konusunda olduğu kaydediliyor. Rampaların büyük kısmının, yaşam merkezlerine yakın olduğu tahmin ediliyor. Raporda geçtiğimiz yıl Tel Aviv yakınlarında açılan bir füze rampasından yapılan Jericho denemesinin, birkaç dakika içinde fark edildiği hatırlatılıyor.

Bazı uzmanlar ise raporda İran'ın sahip olduğu önceden uyarı sisteminin abartılmış olabileceğini dile getiriyorlar. Bazı danışmanlara göre sadece Rusya ve ABD'nin, uydu aracılığıyla balistik füzeleri gerçek zamanlı olarak tespit etme kapasitesine sahip ve İran'ın da bu kapasiteye erişmesinin çok düşük ihtimal olduğu belirtiliyor. 

habervaktim 


Dünya Haberleri