Isparta ve Giresun İl İnsan Hakları Kurulları Şubat Ayının En Aktif Kurulları Oldu
Günümüzde insan haklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla oluşturulmuş ulusal ve uluslararası pek çok mekanizma bulunmaktadır. Ülkemiz birçok uluslararası sözleşmeye taraf olmuş ve bu sözleşmelere dayalı olarak oluşturulan denetim mekanizmalarının denetimini kabul etmiştir.
Ayrıca ülkemizde 20 yılı aşkın süredir ulusal düzeyde insan haklarının kurumsallaşması ve böylelikle ulusal düzeyde insan haklarının korunması ve güçlendirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Toplumda ve kamu görevlilerinde insan hakları bilincini geliştirmek, insan haklarını korumak, ihlal iddialarını incelemek ve araştırmak, insan hak ve özgürlüklerinin kullanılmasının önündeki engeller ile hak ihlallerine yol açan sosyal, siyasi, hukuki ve idari nedenleri incelemek, araştırmak ve bunların çözümüne ilişkin önerilerde bulunmak üzere Kurulların kurulması, ülkemizin insan hakları alanındaki istekli ve istikrarlı çalışmalarının öncülerinden biridir.
İnsan haklarının ulusal düzeyde kurumsallaşmasının en önemli kilometre taşlarından biri de 6701 sayılı Kanun ile TİHEK`in kurulmasıdır. İnsan onurunu temele alan ve bu amaçla faaliyet yürüten TİHEK, üç ana görevle donatılmıştır: İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi, kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması suretiyle hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi, işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele edilmesi ve bu konuda ulusal önleme mekanizması görevinin yerine getirilmesi.
Yerel düzeyde faaliyet yürüten İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulların görevleriyse genel olarak şunlardır: Halkla ilişkiler ve iletişim, bilgilendirme, bilinçlendirme ve eğitim, araştırma ve izleme, ihlal iddialarını inceleme ve karara bağlama. Kurulların düzenli olarak ve belirli periyotlar halinde anılan görevlerine ilişkin faaliyet raporları ile alıkonulma merkezi ziyaret raporlarını TİHEK`e gönderme yükümlülüğü bulunmaktadır. Böylece adı konmasa da TİHEK, Kurulların izleme kurumu vasfına haiz olmaktadır. Başka bir deyişle TİHEK, Kurulların yasal olarak yerine getirmekle yükümlü olduğu faaliyetlerine ilişkin rehberlik niteliğinde etkililik ve verimlilik değerlendirmesi yapmakla görevli ve yetkilidir.
Bu çerçevede her ay TİHEK tarafından yayınlanan İl İnsan Hakları Kurulları Şubat 2022 Bülteni yayımlandı.
Bültene göre Şubat ayında en fazla etkinlik gerçekleştiren İl İnsan Hakları Kurulları Isparta İl İnsan Hakları Kurulu ve Giresun İl İnsan Hakları Kurulu oldu.