İslam Dünyasında Kitap Sanatları ve Kültürü kitabı tanıtıldı.

İSTANBUL (AA) - Geleneksel Sanatlar Derneği (GSD) 2022 yılında el yazma sanatı ve kültürü çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Zeren Tanındı için hazırlanan...

İSTANBUL (AA) - Geleneksel Sanatlar Derneği (GSD) 2022 yılında el yazma sanatı ve kültürü çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Zeren Tanındı için hazırlanan armağan kitabını hayata geçirdi.

"Zeren Tanındı Armağanı: İslam Dünyasında Kitap Sanatları ve Kültürü" kitabının tanıtım toplantısı Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleştirildi.

GSD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akcan, etkinlikte, armağan kitaplarında çok büyük emekleri olan ekip arkadaşlarına teşekkürlerini sunarak, "Yayıncılık alanında sahip olduğumuz kültür ve medeniyet birikimini gelecek nesillere aktarmak ve kalıcı hale getirmek için kitaplaştırma faaliyetlerinin son derece önemli olduğunu biliyoruz." dedi.

Eserin danışmanlığını yapan Prof. Dr. Bağcı da Zeren Tanındı ile çok genç yaştan beridir arkadaş olduklarını ifade ederek, "Böyle bir bayram gününde böyle bir çalışmanın sonuçlanmasını ve ödülünü kutlamaktan ötürü çok mutluyum." diye konuştu.

Ödülü nakkaş Semih İrteş'ten alan Tanındı ise yaptığı konuşmada sevdiği insanları böyle bir etkinlikte hep bir arada görmekten dolayı memnuniyetini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Çalışmalarımı yıllardır gönülden yapıyorum, hem seviyorum hem de eğlenerek yapıyorum. Sanırım bu durum beni diri tutuyor açıkçası. Bir de araştırmacı arkadaşlarımla birlikte çalışma kültürünü gerçekten çok seviyorum. Kitabın hazırlandığı sırada haberim yoktu ama sonrasında 3 değerli öğrencimin çalışmalar yürüttüklerini öğrendim ve elimden geldiğince onlara destek olmaya çalıştım. Her birine çok teşekkür ediyorum. Bu güzel kitabı ortaya çıkarttıkları tüm emeği geçen dostlarıma ve Geleneksel Sanatlar Derneğine çok teşekkür ediyorum."

Tanındı'yla yolları kesişmiş, alanında uzman meslektaşlarının kaleme aldığı 50'den fazla makaleden ve hatıra yazısından oluşan eserin danışmanlığını Prof. Dr. Serpil Bağcı yaptı.

Eser, Tanındı ile lisansüstü çalışmalarını yürüten eski öğrencileri Doç. Dr. Aslıhan Erkmen ile Dr. Öğretim Üyesi Şebnem Tamcan Parladır'ın girişimi ve editörlüğü, Gönül Kaya'nın da tasarımıyla hayata geçirildi.

Törende ayrıca Gümüş Lale Ödülü'nün sahibi de Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Zeren Tanındı oldu.

Geleneksel sanatlar alanında verilen ilk ödül olan Gümüş Lale, hayatlarını geleneksel sanatlara vakfetmiş alanın duayenlerine GSD tarafından 2006 yılından bu yana veriliyor. Daha önce Hikmet Barutçugil, Hasan Çelebi, Cahide Keskiner, Nurhan Atasoy, İslam Seçen, Ülker Erke ve Filiz Çağman'a takdim edilmişti.

El yazma alanının klasik konularının yanı sıra kodikoloji, konservasyon, okuma ve biriktirme kültürü gibi farklı alanları da ele alan "Zeren Tanındı Armağanı: İslam Dünyasında Kitap Sanatları ve Kültürü"nde, Zeren Tanındı için özel olarak yazılan makalelerle birlikte, daha önce incelenmemiş konu ve eserleri kapsayan özgün yazılar bulunuyor.

- Prof. Dr. Zeren Tanındı

İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden lisans ve doktora derecelerini alan Tanındı, 1984 yılına kadar Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesinde görev yaptı. Bursa Kültür Müdürlüğünde çalışmalarını devam ettirdikten sonra Uludağ Üniversitesine geçerek 1994 yılında burada Sanat Tarihi Bölümünü kurdu.

Tanındı, İslam kitap sanatlarının her sahasında çok sayıda kitap, kitap bölümü, makale, bildiri yazdı. Çeşitli sergilerde ve projelerde görev alan Tanındı, emekliliğinden sonra Sakıp Sabancı Müzesi ve Sadberk Hanım Müzesinde danışman olarak çalışmalarını sürdürdü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür-Sanat Haberleri