Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün önceki gün yaptığı "Anayasa değişikliğini en fazla ekonomi çevreleri sahip çıkmalı, ama kimsenin sesi çıkmıyor" açıklamasının ardından ilk resmi destek 350 bin üyesi ile Türkiyenin en büyük odası olan İstanbul Ticaret Odası'ndan (İTO) geldi. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Anayasa değişikliğine ilişkin 12 Eylül'de yapılacak referandumla ilgili açıklamasında, kendisinin Anayasa değişikliğine ''Evet'' diyeceğini belirterek, bunu da temsil ettiği iş dünyasının menfaatlerini gözettiği için yapacağını kaydetti.
EKONOMİ İLE PARALEL
Kişisel özgürlüklerin ve demokrasinin genişlemesi için bunu yapacağını ifade eden Yalçıntaş, "İnanıyorum ki bu değişiklikle, Türkiye'de yeni bir sayfa ve dönem açılacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.
Yalçıntaş, Türkiye'nin yakaladığı ekonomik gelişmelerin, yeni bir anayasayı zorunlu kıldığının altını çizerek, şunları kaydetti:
''Demokratik standartlarımızla, anayasa standartlarımızla ekonomik kalkınma ve gelişmemizi paralel kılmak zorundayız. Özellikle vurgulamak isterim ki anayasa oylaması politik bir oylama değildir. Bir siyasi partiyi desteklemek ya da başka bir siyasi partiye muhalefet etmek anlamı taşımamalıdır. Onun için herkesin bu referandumu, politik bir duruş olarak algılama yerine partiler üstü bir mesele şeklinde görmesi gerekir. Bu referandumda partiler için oy kullanmıyoruz. Anayasa'nın kısmen de olsa değiştirilmesi bizim için son derece önemlidir. Bu nedenle ben Türk iş dünyasının en büyük temsilcisi olan İTO'nun başkanı olarak, 12 Eylül oylamasının Türkiye için çok önemli olduğuna inanıyorum.''
Yalçıntaş, anayasa değişikliğinin getirdiği düzenlemelere değinirken de ticari hayatta çeşitli değişiklikler olacağını, artık iş adamlarının yurt dışına çıkarken, küçük vergi borçları nedeniyle sınır kapısından geri çevrilmeyeceğini belirtti.