Türkiye'yi resmen ziyaret eden ilk İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese, İrlanda'nın Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini hep desteklediğini söyledi. İlişkilerin derinliğini anlatırken sık sık tarihten hatırlatma yapan konuk Cumhurbaşkanı, İrlanda'nın Drogheda takımının ay-yıldızlı amblemini de anlattı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile konuk Cumhurbaşkanı, Çankaya Köşkü'ndeki görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.
Ankara'nın nüfusunun bütün İrlanda'nın nüfusuna denk olduğuna dikkat çeken McAleese, "Avrupa'nın iki ucunda bulunun ülkeler olarak coğrafi anlamda aramızda mesafeler olabilir ama buna rağmen aramızda kökleri geçmişe dayanan ve güçlü bir bağ da var" dedi.
McAleese, 1 milyon İrlandalının hayatını kaybettiği Büyük Açlık döneminde (1847) Osmanlı padişahının içi gıda dolu üç gemisini Drogheda'daki limanlarına ulaştırdığını anlattı.
McAleese, "İrlanda halkı bu eşine az rastlanır bonkörlük girişimini asla unutmadı ve bunun sonucunda sizin bayrağınızdaki semboller, bu güzel yıldız ve hilali bölgenin sembolü haline getirdiler. Hatta futbol takımının formalarının üzerinde de bu güzel Türk sembollerini görüyoruz. Önümüzdeki Cumartesi günü eğer Drogheda'yı ziyaret edecek olursanız Türk milli takımının sahada futbol oynadığını düşünebilirsiniz" dedi.
AB süreci "Tecrübelerimizden de biliyoruz ki AB'ye üye olmak çok zorlu bir süreç, kolay olmayacağını biliyoruz ama sizler için en iyisini diliyoruz" diyen McAleese, bu sürecin uğruna mücadele etmeye değecek bir vizyon olduğunu bildirdi.
Anzak üniformasıyla ölen İrlandalılar
McAleese, pek çok İrlandalının İngiliz imparatorluğu altında Anzak üniformasıyla hayatını kaybettiğini de hatırlattı ve "Bizler buraya bu süreci hatırlamak için geliyoruz ama Atatürk'ün söylediği gibi hatırlamak için geliyoruz. Burada yatan bütün askerlerin hepsi bizim oğullarımızdır, onların hepsinin anısını hatırlamamız ve gündeme getirmemiz gerekmektedir. Mustafa Kemal Atatürk, savaşa ve savaş kurbanlarına karşı nasıl bir tutum takınmamız gerektiğini hepimize öğretmiştir. Çanakkale Savaşı bizim açımızdan bir dönüm noktası oldu, özgürlüğümüzü kazanmak ve bu bilinci edinmek adına" dedi.
Çanakkale ve Gelibolu ziyaretlerinin bu sürecin bir parçası olduğunu belirten McAleese, "Ümit ediyoruz ki, bu sürecin neticesinde, bize kendilerini uzak ve yabancı hissedenlerle yakınlaşma fırsatı bulabileceğiz. Böylece çocuklarımız ve torunlarımız tarihteki hataları yenilemeyecekler" dedi.
Ermeni iddiaları
McAleese, Ermeni iddialarına yönelik ülkesinin tutumunun sorulması üzerine, "Her şeyin ötesinde bu gezegende yaşayan bütün diğer halklardan daha fazla İrlandalılar tarihteki anılarımızın parçalanmasının ne demek oluğunu bilirler. İnsanlar tarihte gerçekleşen olaylara karşı farklı görüşler dile getirebilmektedirler. Dolayısıyla İrlanda bunu bilen bir ülke olarak, bu tip tartışmaların dışında kalması gerektiğini bilen temel ülkelerden biridir" dedi.
Gül'den teşekkür Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, 'Siyasi olarak daima işbirliği içerisinde olmuşuzdur. İrlanda ile Türkiye arasındaki ticaret de güçlü bir şekilde artmaktadır. Aramızdaki dostluk hem tarihin derinliklerine hem Birinci Dünya Savaşı'na, Çanakkale'ye kadar uzanmaktadır. Çanakkale Savaşı'ndan sonra, o zaman Atatürk'ün dediği gibi, savaşanlar ve orada hayatını kaybedenler artık bizlerin emaneti olmuştur. O açıdan İrlandalı askerler, hayatını kaybedenler de bizim emanetimizdedirler. İki ülke arasında her bakımdan ilişkilerimizi geliştirmeye önem veriyoruz. AB sürecinde İrlanda Türkiye'ye güçlü bir şekilde destek vermektedir. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanı'na teşekkür ediyorum" dedi.