Altı bakanının ismini geçtiğimiz Pazar günü duyuran Ahmedinejad'ın 21 üyeli kabinesinde Manuçehr Mutteki yine Dışişleri Bakanı olarak kaldı. İran'ın Mehr ajansı tarafından elde edilen listede 3 kadın bakan dikkat çekiyor.
Ahmedinejad, 5 Ağustos'ta gerçekleşen yemin töreninden itibaren başlayan iki haftalık yasal sürenin dolacağı bugün kendisinin ikinci ve İran'ın 10. kabinesini onay için resmen meclise sunacak. Mahmud Ahmedinejad'ın kabine listesini onay için sunacağı İslami Şura Meclisi, bir haftalık yasal süre içinde her bir bakan için ayrı ayrı güven oylaması yapacak. Güven oylaması için meclisin 30 Ağustos'a kadar süresi bulunuyor.
Açıklanan listeye göre Mutteki ile birlikte Ekonomi Bakanı Şemsettin Hüseyni kabinedeki yerlerini korudu. Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar İçişleri Bakanlığı'na getirildi. Eski kabinede Ticaret Bakanı olan Mesud Mirkazemi de Petrol Bakanı oldu.
Kabinede yer alan kadın bakanlar ise Eğitim Bakanı oalrak Sousan Keşavarz, Sosyal Güvenlik ve Refah Bakanı olarak Fatıma Acurlu ile Sağlık Bakanı olarak Marziye Vahid Dastcerdi oldu. Geçmişte İran'da dini liderleri eleştirdiği, eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancai ile çocuklarını yolsuzlukla suçladığı için hapis yatan Abbas Palizdar'a destek vermiş olmasından dolayı kabinedeki en tartışmalı isimlerden olan Acurlu'ya karşı çıkılması bekleniyor.
Onaylanmaları halinde kadın bakanlar, 1979 İran Devrimi'nden bu yana kabinede yer alacak ilk kadın üyeler olacak.
Kabinede yer alan bakanlar şöyle:
Sousan Keşavarz: Eğitim Bakanı
Rıza Takipur: İletişim Bakanı
Haydar Muslihi: İstihbarat Bakanı
Şemsettin Hüseyni: Ekonomi Bakanı
Manuçehr Mutteki: Dışişleri Bakanı
Marziye Vahid Dastcerdi: Sağlık Bakanı
Muhammed Abasi: İşbirliği Bakanı
Sadık Haliliyan: Tarım Bakanı
Hamid Behbahani: Ulaştırma Bakanı
Fatıma Acurlu: Sosyal güvenlik ve Refah Bakanı
Ali Ekber Mehrabiyan: Sanayi ve Madencilik Bakanı
Kamran Daneşcu: Bilim Bakanı
Muhammed Hüseyni: Kültür ve İslami Rehberlik Bakanı
Abdülrıza Şeyhülislami: Çalışma Bakanı
Mustafa Muhammed Naccar: İçişleri Bakanı
Ali Nikzad: İskan ve Şehir Kalkındırması Bakanı
Mesud Mirkazemi: Petrol Bakanı
Mohammad Ali Abadi: Enerji Bakanı
KABİNE, DAHA AÇIKLANMADAN ELEŞTİRİLERE MARUZ KALDI
Ancak Ahmedinejad'ın kabinesi, daha tam olarak açıklanmadan bile eleştirilmeye başlandı. Muhafazakâr milletvekillerinden Ahmed Tevekküli, ISNA ajansında yer alan açıklamasında haftasonunda açıklanan 6 ismi eleştirdi. Tevekküli, "Açıklanan altı bakan bakarak, kabinenin etkin bir hükümet için gerekli olan kalibreye sahip olmayacağını varsayabiliriz ve bu da iyi bir işaret değil." dedi. İranlı bakan, "Bu listede bir günlük bile yürütme tecrübesi olmayan insanlar var." diye ekledi.
Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı, seçimlere hile karıştırıldığını öne süren reformcu kanadın tepkilerinden dolayı da sarsılmıştı. Muhalefet, seçimlerin ardından İran'da devrimden sonraki en büyük sokak gösterilerini gerçekleştirmiş, Batılı ülkeler de Ahmedinejad'a uygulamalarından dolayı tepki göstermişti. Ahmedinejad'ın görev yapacağı dört yıl süresince de yine Batıyla sert bir ilişki içinde bulunacağı tahmin ediliyor.
Ahmedinejad ise yaptığı seçimleri savunduğu Pazar günkü açıklamasında tercih yaparken kullandığı kriterlerin "ahlak ve bağlılık, etkinlik ve işbirliği ruhu" olduğunu ifade etmişti. Ahmedinejad, yeni hükümetin ekonomiyi kalkındırmak, sosyal adaleti teşvik etmek ve yolsuzlukları önlemek için çalışacağını açıklamıştı.
Ayrıca Ahmedinejad'ın İstihbarat Bakanlığı'na Muslihi'yi ataması da eleştiri almıştı. İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komitesi Başkanı Hasan Subhaniniye, "Yasaya göre bu bakanlığa gelecek kişinin müctehid olması gerekiyor; ancak cumhurbaşkanının tercihi bu açıdan eksik" diyerek Muslihi tercihine tepki göstermişti.
İran Meclisi Eğitim Komisyonu Başkanı Esadullah Abbasi de daha kabine açıklanmadan, Eğitim Bakanlığı'na getirileceği söylenen Sousan Keşavarz'ı eleştirmişti. Abbasi, Keşavarz'ın daha önce hiçbir idari görevde bulunmamış olmasına dikkat çekmişti.
Ahmedinejad, ilk dört yıllık döneminde de çok sık kabine değişikliğine gitmesinden dolayı eleştirilmişti. Ahmedinejad, ilk dört yıllık döneminde 10 bakanı ve iki merkez bankası başkanını görevden aldı.
NEBEONLINE