İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, ülke genelinde seçim güvenliğini sağlamak için 200 bin polis görev yapacak.
Yaklaşık 46,2 milyon kayıtlı seçmen, bugün saat 08.00-18.00 arasında 45.713 sandıkta oy kullanabilecek. İhtiyaç halinde oy verme süresi uzatılabilecek.
Yurtdışında yaşayan İranlılar ise, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 130 ülkede kurulacak sandıklarda oy kullanabilecek.
Nihai seçim sonuçlarının, sandıkların kapanmasından 24 saat sonra açıklanması bekleniyor
Yüzde 50'nin üzerinde oy alan aday seçimi kazanmış sayılacak. Bu orana ulaşılamaması durumunda en çok oy alan iki aday, 19 Haziran'da yapılacak ikinci turda yarışacak.
Adayların televizyondaki tartışma programlarının yanı sıra seçim programlarını tanıtan belgesellerin yayımlanması ve iki hafta boyunca yürütülen kampanyaların seçime katılımı önemli oranda artırması bekleniyor.
Anketlere göre, muhafazakar Mahmud Ahmedinecad ve reformcu Mir Hüseyin Musevi seçimin favorileri olarak görülüyor.
Diğer adaylardan reformcu Mehdi Kerrubi ve muhafazakar Muhsin Rızai'ye pek şans tanınmıyor.
"Adaylar ve İzlenimler "raporu
Bu arada İran'da bugün yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) "İran Cumhurbaşkanlığı Seçimleri: Adaylar ve İzlenimler" adlı bir rapor yayımladı.
USAK İran Uzmanı Dr. Arzu Celalifer Ekinci tarafından kaleme alınan raporda, seçim sürecinin ciddi bir rekabete sahne olduğu belirtilerek, iki aşamalı olacak seçimlerin ikinci turunda Mahmud Ahmedinecad'la, Mir Hüseyin Musevi'nin yarışacağına dikkati çekiliyor.
Raporda, İran'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin, Musevi'yi desteklediğini açıkladığı kaydedilerek, herhangi bir ismi zikretmemiş olsalar da dini liderlerin Ahmedinecad'ı desteklediğinin bilindiği kaydediliyor.
İran'da reformist adayların kazanmasına engel teşkil edebilecek en önemli unsurun halkın seçimlere katılma konusundaki isteksizliği olduğu ve bu isteksizliğin nedeninin 1997'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılımın çok olmasına rağmen, olağanüstü değişimlerin gerçekleştirilmemesi olduğu belirtiliyor.
Raporda, seçimlere katılım yüksek olursa reformistlerin yani Musevi'nin ya da Mehdi Kerrubi'nin kazanma şansının yüksek olacağı, düşük olursa Ahmedinecad'ın seçilme şansının yüksek olacağı tahmininde bulunuluyor.
ABD'nin İran'la başlatmayı düşündüğü müzakere süreci için 2009 seçim sonuçlarını beklediğine dikkati çekilen raporda, oy kullanma hususunda isteksiz davranan sessiz kitlenin sürece katılmasıyla seçim sonuçlarının önemli oranda farklılık gösterebileceği ifade ediliyor. (Cnntürk)